Obyčejná kuchyňská cibule (Allium cepa) je vnímána jako jeden z nejlepších domácích léčebných prostředků s antivirotickými a antibakteriálními účinky. Lidé ji pěstují už několik tisíc let a patří tedy mezi nejstarší kulturní plodiny. Léčitelé ji považují za velice cenný přírodní všelék, protože má mimořádně široké spektrum léčivých schopností.
Cibule přicestovala s Římany
Cibule pochází ze západu Asie, do Evropy se dostala při římských výbojích – Římanům zachutnala a dovezli si ji s sebou. Od té doby se používá nejen jako kuchyňská zelenina, ale také jako koření a léčivá bylina. Známe celou řadu druhů cibule – klasickou hnědou, červenou, šalotku, bílou a další.
Cibule je příbuzná česneku, protože je také příslušníkem čeledi liliovitých. Obsahuje velké množství účinných látek: allicin, hořčiny, organické kyseliny, glykosidy a mnoho prvků – fosforu, draslíku, mědi, železa, zinku a manganu. Může se chlubit i vysoký obsahem vitamínu C a A.
Funkční přírodní antibiotikum
Dík tomu cibule funguje jako přírodní antibiotikum. Působí proti mnoha druhům bakterií, které působí záněty v těle – v močovém měchýři, ledvinách, v dýchací soustavě, ve střevech i na kůži. Pomáhá odhleňovat organismus, léčí kašel a chrapot, urychluje léčbu zánětů dýchacích cest. Užívá se proto při nachlazení a chřipkách a zánětech všech dutin.
Protože harmonizuje činnost střev, používá se proti zácpě. Zvyšuje vylučování žluči, pankreatických šťáv i trávicích šťáv v žaludku a ve střevech. Je močopudná, proto odvodňuje organismus, a dovede uvolnit křeče.
Prostředek proti cholesterolu
Syrová cibule snižuje hladinu cholesterolu, protože zvyšuje hladinu lipoproteinů (HDL). Jejich molekuly odbourávají cholesterol z tkání a z cévních stěn, což brání ateroskleróze a infarktu. Při vnějším užití plátky cibule pomáhají léčit zanícené rány.
Cibule také eliminuje negativní účinky jídel s vysokým obsahem tuku. Snižuje totiž srážlivost krve – díky tomu je krev tekutější, lépe v cévách proudí a tím jsou odnášeny sraženiny. Tak je preventováno i onemocnění koronárních cév, trombózy, mrtvice a další vážné zdravotní komplikace.
Proti rakovině i moru
Hovoří se také o protirakovinovém působení cibule. Obsahuje totiž sloučeniny síry, které brání růstu rakovinových buněk a rozvoji nádorů. Právě sirným silicím totiž cibule vděčí za svoji typickou intenzivní vůni (která se někomu může jevit i jako zápach). I kvůli ní bývala používána jako prostředek k léčbě moru. Někteří léčitelé ji používají k odstraňování bradavic a k léčbě akné.
Cibule a její silice jsou tak intenzivní, že u citlivých osob mohou vyvolat alergické reakce: bolesti hlavy, vyrážku a podobně. Kdo konzumuje často syrovou cibuli, může také mít nepříjemný zápach z úst.
Cibulová kašička s cukrem při nachlazení
Budete potřebovat:
1 střední cibuli
1 lžíci hnědého třtinového cukru
Postup
Cibuli rozkrájejte na drobné kousky a promíchejte s cukrem. Nechte odpočinout 2–3 hodiny v lednici a pak aplikujte při nachlazení. Podává se lžička kašičky 3–5 krát denně.
Cibulové ponožky
Tato metoda je sice poněkud neobvyklá, ale funguje. Cibuli nakrájejte na kolečka a vložte ji do ponožek, které si natáhněte na nohy. Cibulová kolečka rozložte v ponožkách tak, aby byla na chodidlech a na nártu, a nechte je působit přes noc.