Jak vyrobím doma kapky z třapatky?

Echinacea zahrada

Žlutá echinacea, známá také jako Echinacea paradoxa nebo žlutá třapatka, je druh echinacey, který má také léčivé vlastnosti podobné jiným druhům echinacey. Většina druhů echinacey má růžové nebo fialové květy, ale žlutá echinacea má, jak název napovídá, žluté květy.

Žlutá echinacea byla tradičně používána v indiánské medicíně jako léčivá rostlina podobně jako jiné druhy echinacey. Obsahuje různé bioaktivní sloučeniny, jako jsou flavonoidy, polyacetyleny a polysacharidy, které jsou spojovány s imunitní podporou a protizánětlivými účinky.

Zde je základní postup, který byste měli vzít v úvahu, pokud se rozhodnete vyrobit si vlastní kapky z echinacey:

Co budete potřebovat:

  • Sušené kořeny a/nebo květy echinacey
  • Lahvičky na kapky (tinktury)
  • 40% nebo 60% alkohol (například vodka)
  • Drobná síťka nebo plátno na filtraci
  • Sklenice na míchání
  • Etikety na označení láhve

Postup:

  1. Příprava surovin: Pokud máte sušené kořeny a/nebo květy echinacey, připravte si je. Můžete použít jednotlivě kořeny, květy nebo kombinaci obou částí rostliny podle vašich preferencí.

  2. Naplnění láhve: Naplňte sklenici sušenými rostlinnými materiály. Důležité je zachovat správný poměr surovin a alkoholu, abyste dosáhli požadované koncentrace extraktu.

  3. Přidání alkoholu: Přidejte 40% nebo 60% alkoholu do sklenice. Poměr může být zhruba 1:5 až 1:10 (1 díl rostlin k 5 až 10 dílům alkoholu).

  4. Macerace: Uzavřete sklenici a nechte ji stát na tmavém a chladném místě po dobu několika týdnů. Tento proces se nazývá macerace a umožňuje, aby se účinné látky rostliny přenesly do alkoholu.

  5. Filtrace: Po dokončení macerace přefiltrujte kapalinu skrze drobnou síťku nebo plátno, abyste odstranili pevné části rostliny.

  6. Plnění lahve: Naplňte čistou a sterilní lahvičku tímto extraktem. Přitom byste měli dbát na to, aby byla lahvička čistá a dobře uzavřená.

  7. Označení a skladování: Označte lahvičku vhodnými informacemi, jako je název produktu, obsah, datum výroby a datum spotřeby. Uchovávejte láhev na chladném a temném místě, aby se zachovala kvalita produktu.

Je důležité poznamenat, že při výrobě tinktur nebo kapek z bylin může dojít k různým variacím v síle a účinnosti produktu. Tento postup je pouze základem a nezaručuje sterilní podmínky, což je klíčové pro zabránění kontaminace. Pokud máte jakékoliv zdravotní problémy nebo se rozhodnete použít tinktury, měli byste konzultovat svého lékaře nebo specialistu na bylinky.

Více - Tinktura z bylin

ECHINACEA GREP TINKTURA KAPKY

Pro přípravu čaje z echinacey můžete použít sušené květy, kořeny nebo kombinaci obou částí rostliny. Zde je jednoduchý postup, jak připravit čaj z echinacey:

Co budete potřebovat:

  • Sušené květy a/nebo kořeny echinacey
  • Horká voda
  • Konvička na vaření vody
  • Čajová síťka nebo filtrovací sáčky
  • Kbelíček nebo hrníček na čaj
  • Med nebo citron (volitelně)

Postup:

  1. Příprava surovin: Pokud máte sušené květy a/nebo kořeny echinacey, připravte si je. Zvolte množství podle osobních preferencí, ale obvyklá dávka je kolem 1-2 čajových lžiček sušeného materiálu na šálek vody.

  2. Ohřátí vody: Přiveďte vodu k varu. Ideální teplota vody pro čaj z echinacey je kolem 85-90°C. Nenalejte vodu přímo do hrníčku s bylinami, protože by mohla být příliš horká a mohla by ovlivnit léčivé látky.

  3. Příprava čaje: Vložte sušené květy a/nebo kořeny echinacey do čajové sítka nebo filtrovacího sáčku. Umístěte čajovou síťku do hrníčku nebo kbelíčku na čaj.

  4. Nalití horké vody: Nalijte horkou vodu přes byliny v čajové síťce nebo sáčku. Nechte čaj louhovat se zavřeným sáčkem nebo síťkou po dobu 5-10 minut.

  5. Vychutnání: Po uplynutí času louhování odstraňte síťku nebo sáček s bylinami. Můžete přidat med nebo citron podle chuti. Vychutnejte si čaj pomalu a pozorujte jeho chuť a účinky.

    echinacea caj_1