Nejlepší bylinky na klidné spaní

Potřebujete pomoci s usínáním? Nemusíte hned sahat po prášcích – pomoci vám může i správný bylinkový čaj. Bylinky na spaní jsou léty osvědčenou cestou, jak usnout bez chemie. V tomto článku vám prozradíme, jaké jsou ty nejpoužívanější a nejsilnější bylinky na spaní a také vám ve stručnosti povíme, co spánek jako takový je, jaké jsou fáze spánku či jak probíhá spánkový cyklus.

Co je to spánek?

Spánek je přirozený stav odpočinku, který naše tělo potřebuje ke správnému fungování. Během spánku je náš mozek stále aktivní, ale jiným způsobem, než když jsme vzhůru. Tělo tento čas využívá k obnově a omlazení, díky čemuž se můžeme probudit svěží a plní energie.

Spánkový cyklus

V našem těle neustále probíhá tzv. spánkový cyklus, neboli střídání tři základních stavů: bdělosti, spánku NREM („non-rapid eye movement“ – bez rychlého pohybu očí) a spánku REM („rapid eye movement“ – s rychlým pohybem očí). Během NREM spánku, který u zdravého, mladého člověka tvoří přibližně 70 % doby spánku, klesá tělesná teplota, svaly se uvolňují a zpomaluje se srdeční tep i dýchání. Naproti tomu spánek REM se vyznačuje rychlými pohyby očí, zvýšenou aktivitou mozku a sněním.

NREM spánek se dělí na čtyři stádia:

Stádium 1 a 2 – lehký spánek

První stádium je nejlehčí fází NREM spánku a obvykle trvá jen několik minut. Během této fáze můžeme zaznamenat zpomalení pohybů očí a snížení svalové aktivity. Můžeme také zažít krátká období bdělosti nebo náhlé svalové kontrakce, známé jako hypnické záškuby.

Druhé, hlubší stádium NREM spánku obvykle trvá přibližně 20 minut. Během této fáze se zpomalují naše mozkové vlny a začíná klesat tělesná teplota. Dochází také ke snížení svalové aktivity, ale přesto se můžeme snadno probudit.

Stádium 3 a 4 – hluboký spánek

Ve třetím stádiu NREM spánku nastává hluboký spánek, při němž dochází k uvolnění kosterního svalstva a dalšímu poklesu tělesné teploty. Zdají se nám první sny, ale po probuzení si je nepamatujeme. Probudit člověka z této fáze spánku je mnohem obtížnější než u předchozích fází, a pokud se probudí, může se cítit mrzutý a dezorientovaný.

Ve čtvrtém, nejhlubším stádiu NREM spánku se dýchání a tep dále zpomalují a krevní tlak nám klesá. Svalová aktivita je na nejnižším bodě a tělo se tak může v klidu a efektivně regenerovat. Probudit někoho ze spánku v tomto stádiu je velmi obtížné, a pokud je probuzen, může se cítit velmi dezorientovaný.

5 nejlepších bylinek na spaní

Byliny se již po staletí používají k podpoře klidného spánku a zmírnění nespavosti. V našich končinách dodnes patří mezi ty nejpoužívanější bylinky na spaní zejména meduňka lékařská, kozlík lékařský, chmel otáčivý, třezalka tečkovaná a levandule lékařská. Ačkoli mají tyto bylinky u nás dlouhou tradici, přesto je při jejich užívání třeba mít na paměti, že se nejprve musíme poradit s lékařem, zda jsou pro nás vhodné, zejména pokud máme zdravotní potíže nebo užíváme léky.

Meduňka lékařská (Melissa officinalis)

Meduňka se často používá pro své uklidňující vlastnosti. Patří do čeledi mátovitých a má jemnou citronovou vůni a chuť. Předpokládá se, že uklidňující účinek meduňky funguje tak, že zvyšuje hladinu neurotransmiteru GABA v mozku, což pomáhá zklidnit nervový systém a snížit úzkost.

Meduňka se často konzumuje jako čaj nebo ve formě doplňků stravy a obecně se považuje za bezpečnou, pokud se užívá v mírných dávkách.

Kozlík lékařský (Valeriana officinalis)

Mimořádně silná, charakteristicky zapáchající bylina pomáhající mimo jiné při nervozitě, poruchách spánku a vyčerpanosti. Kozlík je obsažen v mnoha přípravcích od čajů, přes tabletky po kapky dostupných v lékárnách. Ve vyšších dávkách kozlík tlumí centrální nervovou soustavu (CNS), při nižších dávkách naopak CNS povzbuzuje.

Kozlík lékařský

Vedle nespavosti je uznávaným prostředkem také proti žaludečním a střevním potížím nervového původu, proti stresu, předrážděnosti, nervové a psychické vyčerpanosti, pomáhá při srdeční neuróze a uvolňuje křeče způsobené nervozitou. Kozlíkový kořen se užívá vnitřně ve formě studeného macerátu nebo tinktury.

Chmel otáčivý (Humulus lupulus)

Již Babyloňané a Egypťané znali účinky chmelových šištic. Využívali je jak na přípravu piva, tak i jako léčivou bylinu proti nespavosti. Nálev uklidňuje nervová podráždění, posiluje při celkovém vyčerpání a únavě, pomáhá při lehké nespavosti, má mírné narkotické účinky. Pomáhá při nervových bolestech, zánětech střevní sliznice a bolestech hlavy. Čaj z chmelu je také mírně močopudný, podporuje chuť k jídlu a má dobré dezinfekční vlastnosti. 

Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum)

Třezalka se po staletí používá k léčbě depresí, úzkostí a poruch spánku. Předpokládá se, že působí tak, že zvyšuje hladinu serotoninu, neurotransmiteru, který hraje důležitou roli při regulaci nálady a spánku.

Třezalka tečkovaná

Třezalka se často konzumuje ve formě doplňků stravy jako jsou např. tabletky či kapky. 

 

Levandule lékařská (Lavandula angustifolia)

Levandule je všestranná bylina, která se často používá pro své uklidňující a relaxační vlastnosti. Patří do čeledi hluchavkovitých a má příjemnou květinovou vůni. Levandule se často používá v aromaterapii, kdy se esenciální olej inhaluje nebo aplikuje lokálně pro snížení stresu a úzkosti. Bylo prokázáno, že má mírný sedativní účinek, takže je užitečná pro podporu klidného spánku. Levanduli lze také konzumovat jako čaj a obecně se považuje za bezpečnou, pokud se používá v doporučených dávkách.

Bylinky vám mohou pomoci k lepšímu spánku

Pro ty, kteří nechtějí hned sahat po prášcích, jsou tady bylinky. Staletími prověřená metoda, která lidstvo nikdy nezklame, je tady stále pro nás na dosah ruky. Používání bylinek na spaní může být skutečně účinným a přirozeným způsobem, jak podpořit klidný spánek a zmírnit nespavost. Bylinky nám mohou pomoci dosáhnout hlubokého spánku a celkově posílit náš zdravý spánek, abychom měli stále více sil do života.

Je však důležité mít na paměti, že před použitím jakýchkoli bylinek na spaní je nezbytné poradit se s lékařem, abyste se ujistili, že jsou pro vás bezpečné a nebudou ovlivňovat žádné léky nebo zdravotní stavy. Celkově lze říci, že zařazení bylinek do našeho režimu před spaním může být užitečným doplňkem, který podpoří klidný a posilující spánek, aniž bychom museli používat drsné chemické látky nebo léky na spaní na předpis.