Průzkum: bylinky, které vládnou českým kuchyním.

Dochutí pokrm, krásně provoní kuchyň a výborně poslouží i při grilování. Bylinky jsou odjakživa součástí pokrmů i nápojů. Někdo oceňuje jejich aroma, jiný zase prospěšnost pro zdraví. Díky jejich snadné dostupnosti je využíváme častěji než v minulosti. Stačí zajít do obchodu a vybrat si ze široké nabídky. Které jsou v českých kuchyních ty nejoblíbenější, ukázal průzkum obchodů Albert.

Bylinky řezané_zdroj Albert-8

Foto zdroj: Albert

Které bylinky vládnou českým kuchyním? Stálicemi jsou majoránka a bazalka, na koriandr si zvykáme.

Více než polovina respondentů se přiklonila k používání bylinek v sušené podobě. Čerstvé pak upřednostňují čtyři z deseti dotázaných. Nejméně využíváme ty mražené, volí je každý dvacátý Čech, vyšlo v průzkumu.

 „Výhoda sušených bylinek spočívá v jejich trvanlivosti a snadném skladování. Čerstvé zase výsledný pokrm krásně dozdobí,“ uvádí Alena Paldusová, manažerka programu Zdravá 5 a dodává: „Sušené bylinky jsou v pokrmu aromatičtější, a proto postačí menší množství než čerstvých. Ty je zase vhodné přidávat až ke konci vaření, aby nepřišly o své živiny i aroma.“ Výjimku tvoří aromatické bylinky, které se mohou vařit déle, například rozmarýn nebo tymián.

Majoránka a bazalka nesmí chybět

pruzkum-jake-bylinky-maji-cesi-nejradejiPrůzkum dále ukázal, že nejoblíbenější bylinkou je majoránka, která je tradiční součástí českých receptů. Následuje bazalka, využívaná zejména v italské kuchyni, a opět česká pažitka, která slouží typicky k dozdobení pokrmů.

„Zákazníci v našich obchodech nakupují rok od roku více čerstvých bylinek. Oblíbené jsou zejména ty v květináči. Nejčastěji pak bazalka, petržel kudrnka, a v posledních letech roste zájem i o koriandr,“ říká Markéta Beránková, manažerka kategorie sortimentu ovoce a zeleniny obchodů Albert. „Ve vybraných hypermarketech si také mohou zákazníci bylinky nastříhat a namixovat podle potřeby. Letos vidíme nárůst prodejů i díky tomu, že jsou restaurace zavřené a lidé tak více grilují doma s rodinou,“ doplňuje.

Chutnají, ale i pomáhají

Podle průzkumu obchodů Albert nejčastěji sáhneme po bylinkách kvůli vylepšení chuti pokrmu. Další motivací pro jejich používání v kuchyni je příjemná vůně a příznivý vliv na naše zdraví, prozradil průzkum. 

Čerstvé bylinky do našich kuchyní přitom nejčastěji putují ze znojemských skleníků společnosti Bylinky s.r.o. Ta do obchodů dodává bylinky řezané i v květináčích. Při jejich pěstování na Znojemsku nepoužívají žádné chemické látky a v boji proti škůdcům nasazují živé organismy. Díky tomu se s bylinkami na náš talíř nedostanou žádné škodliviny.

Tipy Alberta k letnímu grilování s bylinkami:

Chystáte-li se grilovat nejrůznější pochoutky, nesmí vám chybět omáčka nebo dip k podávání. Zkuste naši domácí omáčku provoněnou čerstvou petrželí nebo lahodný bazalkový dip, který vašemu domácímu grilování dodá tu správnou chuť.

Bazalkový dip

1 lžíce limetkové šťávy, 1 lžíce bílého vinného octa, 100 ml olivového oleje, 200 ml slunečnicového oleje, 2 žloutky, 1 lžička dijonské hořčice + sůl, 2 stroužky česneku, utřené nožem, 2 hrsti bazalkových lístků

Limetkovou šťávu smíchejte s octem, v jiné misce promíchejte oba oleje. V robotu nebo metličkou prošlehejte žloutky a hořčici a mírně osolte. Za stálého šlehání po malých dávkách přidávejte smíchané oleje. Pak postupně vmíchejte i limetu s octem, česnek, a nakonec i velmi jemně nasekanou bazalku. Dle chuti dosolte.

bazalkovy-dip-ke-grilovani-800

Foto zdroj: Albert


banner shoptet BR7