Průzkum: bylinky, které vládnou českým kuchyním.

Dochutí pokrm, krásně provoní kuchyň a výborně poslouží i při grilování. Bylinky jsou odjakživa součástí pokrmů i nápojů. Někdo oceňuje jejich aroma, jiný zase prospěšnost pro zdraví. Díky jejich snadné dostupnosti je využíváme častěji než v minulosti. Stačí zajít do obchodu a vybrat si ze široké nabídky. Které jsou v českých kuchyních ty nejoblíbenější, ukázal průzkum obchodů Albert.

Bylinky řezané_zdroj Albert-8

Foto zdroj: Albert

Které bylinky vládnou českým kuchyním? Stálicemi jsou majoránka a bazalka, na koriandr si zvykáme.

Více než polovina respondentů se přiklonila k používání bylinek v sušené podobě. Čerstvé pak upřednostňují čtyři z deseti dotázaných. Nejméně využíváme ty mražené, volí je každý dvacátý Čech, vyšlo v průzkumu.

 „Výhoda sušených bylinek spočívá v jejich trvanlivosti a snadném skladování. Čerstvé zase výsledný pokrm krásně dozdobí,“ uvádí Alena Paldusová, manažerka programu Zdravá 5 a dodává: „Sušené bylinky jsou v pokrmu aromatičtější, a proto postačí menší množství než čerstvých. Ty je zase vhodné přidávat až ke konci vaření, aby nepřišly o své živiny i aroma.“ Výjimku tvoří aromatické bylinky, které se mohou vařit déle, například rozmarýn nebo tymián.

Majoránka a bazalka nesmí chybět

pruzkum-jake-bylinky-maji-cesi-nejradejiPrůzkum dále ukázal, že nejoblíbenější bylinkou je majoránka, která je tradiční součástí českých receptů. Následuje bazalka, využívaná zejména v italské kuchyni, a opět česká pažitka, která slouží typicky k dozdobení pokrmů.

„Zákazníci v našich obchodech nakupují rok od roku více čerstvých bylinek. Oblíbené jsou zejména ty v květináči. Nejčastěji pak bazalka, petržel kudrnka, a v posledních letech roste zájem i o koriandr,“ říká Markéta Beránková, manažerka kategorie sortimentu ovoce a zeleniny obchodů Albert. „Ve vybraných hypermarketech si také mohou zákazníci bylinky nastříhat a namixovat podle potřeby. Letos vidíme nárůst prodejů i díky tomu, že jsou restaurace zavřené a lidé tak více grilují doma s rodinou,“ doplňuje.

Chutnají, ale i pomáhají

Podle průzkumu obchodů Albert nejčastěji sáhneme po bylinkách kvůli vylepšení chuti pokrmu. Další motivací pro jejich používání v kuchyni je příjemná vůně a příznivý vliv na naše zdraví, prozradil průzkum. 

Čerstvé bylinky do našich kuchyní přitom nejčastěji putují ze znojemských skleníků společnosti Bylinky s.r.o. Ta do obchodů dodává bylinky řezané i v květináčích. Při jejich pěstování na Znojemsku nepoužívají žádné chemické látky a v boji proti škůdcům nasazují živé organismy. Díky tomu se s bylinkami na náš talíř nedostanou žádné škodliviny.

Tipy Alberta k letnímu grilování s bylinkami:

Chystáte-li se grilovat nejrůznější pochoutky, nesmí vám chybět omáčka nebo dip k podávání. Zkuste naši domácí omáčku provoněnou čerstvou petrželí nebo lahodný bazalkový dip, který vašemu domácímu grilování dodá tu správnou chuť.

Bazalkový dip

1 lžíce limetkové šťávy, 1 lžíce bílého vinného octa, 100 ml olivového oleje, 200 ml slunečnicového oleje, 2 žloutky, 1 lžička dijonské hořčice + sůl, 2 stroužky česneku, utřené nožem, 2 hrsti bazalkových lístků

Limetkovou šťávu smíchejte s octem, v jiné misce promíchejte oba oleje. V robotu nebo metličkou prošlehejte žloutky a hořčici a mírně osolte. Za stálého šlehání po malých dávkách přidávejte smíchané oleje. Pak postupně vmíchejte i limetu s octem, česnek, a nakonec i velmi jemně nasekanou bazalku. Dle chuti dosolte.

bazalkovy-dip-ke-grilovani-800

Foto zdroj: Albert


banner shoptet BR7

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení