Benedikt lékařský (Cnicus benedictus)

Benedikt lékařský

(Cnicus benedictus)

Benedikt lékařský pomáhá na všechny nemoci žaludku, podporuje tvorbu mateřského mléka a je jedinou rostlinou účinnou k léčbě nemoci zvanou brucelóza. Je také užitečný při léčbě nádorových onemocnění.

Účinky

Benedikt pomáhá při poruchách trávicího traktu, dvanácterníkových a žaludečních vředech, plynatosti, nemoci jater, žlučníku a slinivky břišní. Zvyšuje sekreci trávicích šťáv a jeho hořká chuť pomáhá při nechutenství. Mezi jiné jeho dobré vlastnosti řadíme silné antibakteriální, protivirové a protinádorové působení, dále posiluje srdce a nervy, tonizuje celý organismus a pomáhá při dně a revmatismu díky schopnosti vylučovat kyselinu močovou.

Popis

Jako bodlák vypadající rostlinka, známá již od středověku, se v přírodě u nás již nevyskytuje. Dá se pěstovat ze semen na záhonku nebo zakoupit v bylinkářském obchodě. Jednoletá až dvouletá rostlina dosahuje 30 -50 cm a je hustě pokrytá chloupky. Má krásný žlutý květ, který ale na rozdíl od listů a lodyhy, píchá a je vhodné při jeho sběru a zpracování používat rukavice a roušku. Sbírá se celá nať v době květu v červnu až červenci.

Užívání

Pro vnitřní užití v čajových směsích je vynikající na choroby žaludku a trávicích traktu, samotný či ve směsích, kapkách či kapslích při dně a revmatismu, pásovém oparu, nespavosti, nechutenství, a v poslední době jako prostředek pro podporu tvorby mateřského mléka. Jako macerát z bílého vína se užívá na posílení organismu při rekonvalescencích. Zevně se používá k omývání ran, pásového oparu, vředů, i rakovinných výrůstků. Stejně lze použít i rozemletou rostlinu, jejíž prášek nasypeme na rány.

Kontraindikace

Předávkování může vyvolat nevolnost, zvracení a podráždění ledvin. Benedikt se nedoporučuje těhotným a při plicních a ledvinových chorobách.

Tip

Čajová směs na rakovinové onemocnění: 5 dílů natě benediktu, 5 dílů květů měsíčku, 3 díly natě/květy macešky, 4 díly natě šalvěje, 2 díly kořene puškvorce, 2 díly natě vlaštovičníku, 2 díly natě plavuně vidlačky smícháme a dáme do papírového nebo plátěného sáčku. Z této směsi připravíme čaj, který pijeme 3x denně po třetině množství. Dvě lžíce směsi přelijeme půl litrem vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Poté scedíme. Každý den si připravíme čerstvý čaj. Můžeme uchovávat v termosce a popíjet teplý.