Benedikt lékařský (Cnicus benedictus)

Benedikt lékařský

(Cnicus benedictus)

Benedikt lékařský pomáhá na všechny nemoci žaludku, podporuje tvorbu mateřského mléka a je jedinou rostlinou účinnou k léčbě nemoci zvanou brucelóza. Je také užitečný při léčbě nádorových onemocnění.

Účinky

Benedikt pomáhá při poruchách trávicího traktu, dvanácterníkových a žaludečních vředech, plynatosti, nemoci jater, žlučníku a slinivky břišní. Zvyšuje sekreci trávicích šťáv a jeho hořká chuť pomáhá při nechutenství. Mezi jiné jeho dobré vlastnosti řadíme silné antibakteriální, protivirové a protinádorové působení, dále posiluje srdce a nervy, tonizuje celý organismus a pomáhá při dně a revmatismu díky schopnosti vylučovat kyselinu močovou.

Popis

Jako bodlák vypadající rostlinka, známá již od středověku, se v přírodě u nás již nevyskytuje. Dá se pěstovat ze semen na záhonku nebo zakoupit v bylinkářském obchodě. Jednoletá až dvouletá rostlina dosahuje 30 -50 cm a je hustě pokrytá chloupky. Má krásný žlutý květ, který ale na rozdíl od listů a lodyhy, píchá a je vhodné při jeho sběru a zpracování používat rukavice a roušku. Sbírá se celá nať v době květu v červnu až červenci.

Užívání

Pro vnitřní užití v čajových směsích je vynikající na choroby žaludku a trávicích traktu, samotný či ve směsích, kapkách či kapslích při dně a revmatismu, pásovém oparu, nespavosti, nechutenství, a v poslední době jako prostředek pro podporu tvorby mateřského mléka. Jako macerát z bílého vína se užívá na posílení organismu při rekonvalescencích. Zevně se používá k omývání ran, pásového oparu, vředů, i rakovinných výrůstků. Stejně lze použít i rozemletou rostlinu, jejíž prášek nasypeme na rány.

Kontraindikace

Předávkování může vyvolat nevolnost, zvracení a podráždění ledvin. Benedikt se nedoporučuje těhotným a při plicních a ledvinových chorobách.

Tip

Čajová směs na rakovinové onemocnění: 5 dílů natě benediktu, 5 dílů květů měsíčku, 3 díly natě/květy macešky, 4 díly natě šalvěje, 2 díly kořene puškvorce, 2 díly natě vlaštovičníku, 2 díly natě plavuně vidlačky smícháme a dáme do papírového nebo plátěného sáčku. Z této směsi připravíme čaj, který pijeme 3x denně po třetině množství. Dvě lžíce směsi přelijeme půl litrem vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Poté scedíme. Každý den si připravíme čerstvý čaj. Můžeme uchovávat v termosce a popíjet teplý.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení