Bez černý (Sambucus nigra)

Bez černý

(Sambucus nigra)

„Před heřmánkem klekni, před bezem smekni.“  Všudypřítomný a přitom velmi významný keř s neuvěřitelně léčebnou silou od květů přes listy až po plody.

4139-2_bezovy-sirup-mojebylinkyÚčinky

Bez černý je, bezpochyby, jednou z nejvíce oceňovaných léčivek u nás. Květy obsahují vitamíny C, A, B, P – rutin, třísloviny, flavonoidy, minerály, organické kyseliny a cukr. Plody mají podobné složení květům. Díky vysokému obsahu rutinu a vitamínu C jsou vynikajícím prostředkem na hemeroidy a křečové žíly, protože zpevňují stěny cév. Listy obsahují velké množství vápníku a působí protinádorově a analgeticky.

Popis

Až 6 metrů vysoký vytrvalý keř nebo strom, který roste téměř všude od pomezí lesů, přes louky po města. Má smetanově bílé květy uspořádané do plochých vrcholíků, které intenzivně voní a jsou obalené značným množstvím pylu. Pro sušení sbíráme celá polorozkvetlá květenství v červnu. Plody jsou černé peckovičky dozrávající od konce srpna. Sbíráme pouze černé, pěkně zralé v září a říjnu. Syrové plody jsou jedovaté.

Užívání

Všechny části mají mnohostranná využití v léčitelství, farmacii i potravinářství. Sušené květy bezu lze použít jako nálev/čaj při horečnatých onemocněních a nachlazeních, kdy vyvolají pocení (teplý čaj), působí močopudně (studený čaj), ochlazují organismus a snižují horečku. Také jsou vhodné při revmatických potížích. Sušené nebo zavařené plody mají protizánětlivý účinek a pomáhají při bolestech nervového původu – záněty trojklaného nervu, ischias a výhřez meziobratlových plotének. Také snižují krevní tlak a mají mírně projímavý účinek. Z listů lze připravit olejový extrakt podporující masáží léčbu neuralgických bolestí. Vnitřně jako podpůrný prostředek ve formě čaje při nádorových onemocněních a na čištění krve. Zevně se výluh z květů a listů používá k omývání nečisté, aknózní pleti. V domácí kuchyni se z květů i plodů vyrábí sirupy či likéry. V potravinářství se používá převážně plod na výrobu likérů a jako potravinářské barvivo.

Kontraindikace

Někdy je možná záměna s jinými jedovatými druhy bezu, které ovšem nejsou keři, nemají kůru, mají odlišné zbarvení květů a jejich plody chutnají odporně hořkosladce. Vnitřní užití lze doporučit pouze dodržování dávkování a velké obezřetnosti.

Tip

Bezinková povidla: 500g bezinek bez stopek podlijeme trochou vody nebo rumu (cca půl hrnku), přidáme na půl lžičky skořice a mletého hřebíčku a rozvaříme na kaši. Tu můžeme ještě rozmixovat na jemno mixérem. Přidáme 500g cukru, 2 lžíce octa a za občasného míchání vaříme do zhoustnutí. Ještě horkou směs plníme skleniček a důkladně zavíčkujeme. Uchováváme v chladu a užíváme 2-4 lžíce denně při potížích po dobu maximálně dvou týdnů. Po otevření uchováváme v chladničce. K povidlům na mlsání přidáme k bezinkám podzimní ovoce např. aronii, hrušky či hroznové víno.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení