Bez černý (Sambucus nigra)

Bez černý

(Sambucus nigra)

„Před heřmánkem klekni, před bezem smekni.“  Všudypřítomný a přitom velmi významný keř s neuvěřitelně léčebnou silou od květů přes listy až po plody.

Účinky

Bez černý je, bezpochyby, jednou z nejvíce oceňovaných léčivek u nás. Květy obsahují vitamíny C, A, B, P – rutin, třísloviny, flavonoidy, minerály, organické kyseliny a cukr. Plody mají podobné složení květům. Díky vysokému obsahu rutinu a vitamínu C jsou vynikajícím prostředkem na hemeroidy a křečové žíly, protože zpevňují stěny cév. Listy obsahují velké množství vápníku a působí protinádorově a analgeticky.

Popis

Až 6 metrů vysoký vytrvalý keř nebo strom, který roste téměř všude od pomezí lesů, přes louky po města. Má smetanově bílé květy uspořádané do plochých vrcholíků, které intenzivně voní a jsou obalené značným množstvím pylu. Pro sušení sbíráme celá polorozkvetlá květenství v červnu. Plody jsou černé peckovičky dozrávající od konce srpna. Sbíráme pouze černé, pěkně zralé v září a říjnu. Syrové plody jsou jedovaté.

Užívání

Všechny části mají mnohostranná využití v léčitelství, farmacii i potravinářství. Sušené květy bezu lze použít jako nálev/čaj při horečnatých onemocněních a nachlazeních, kdy vyvolají pocení (teplý čaj), působí močopudně (studený čaj), ochlazují organismus a snižují horečku. Také jsou vhodné při revmatických potížích. Sušené nebo zavařené plody mají protizánětlivý účinek a pomáhají při bolestech nervového původu – záněty trojklaného nervu, ischias a výhřez meziobratlových plotének. Také snižují krevní tlak a mají mírně projímavý účinek. Z listů lze připravit olejový extrakt podporující masáží léčbu neuralgických bolestí. Vnitřně jako podpůrný prostředek ve formě čaje při nádorových onemocněních a na čištění krve. Zevně se výluh z květů a listů používá k omývání nečisté, aknózní pleti. V domácí kuchyni se z květů i plodů vyrábí sirupy či likéry. V potravinářství se používá převážně plod na výrobu likérů a jako potravinářské barvivo.

Kontraindikace

Někdy je možná záměna s jinými jedovatými druhy bezu, které ovšem nejsou keři, nemají kůru, mají odlišné zbarvení květů a jejich plody chutnají odporně hořkosladce. Vnitřní užití lze doporučit pouze dodržování dávkování a velké obezřetnosti.

Tip

Bezinková povidla: 500g bezinek bez stopek podlijeme trochou vody nebo rumu (cca půl hrnku), přidáme na půl lžičky skořice a mletého hřebíčku a rozvaříme na kaši. Tu můžeme ještě rozmixovat na jemno mixérem. Přidáme 500g cukru, 2 lžíce octa a za občasného míchání vaříme do zhoustnutí. Ještě horkou směs plníme skleniček a důkladně zavíčkujeme. Uchováváme v chladu a užíváme 2-4 lžíce denně při potížích po dobu maximálně dvou týdnů. Po otevření uchováváme v chladničce. K povidlům na mlsání přidáme k bezinkám podzimní ovoce např. aronii, hrušky či hroznové víno.