Jeřáb ptačí Sorbus aucuparia

JEŘÁB PTAČÍ

Sorbus aucuparia

Ve starověku kultovní strom zasvěcený bohu Hromu nebo sv. Bartoloměji měl až zázračnou moc. Dnes nedoceněný a málo v lidovém léčitelství využívaný strom, jehož plody obsahují dvakrát více vitamínu C než citrony, a které pomáhají při močovém písku.

Účinky

Plody – jeřabiny obsahují značné množství vitamínu C, vitamín B a P a provitamín A, cukry, organické kyseliny, třísloviny, silice, flavonoidy, hořčiny a pektiny. Mají protirevmatický účinek, rozrušují a vyplavují močový písek a pomáhají při ledvinových nemocech. Podporují trávení a vylučování žluče převážně u starších lidí. Mají projímavý i protiprůjmový účinek a krev stavící a močopudný účinek. Odstraňují únavu. Květy obsahují ženským hormonům podobné látky a užívají se při hormonálních potížích.

Popis

Jeřáb ptačí je statný strom dosahující výšky až 16 metrů rostoucí po celé Evropě, severní Asii a severní Americe. Má hladkou šedohnědou kůru. Listy jsou střídavé řapíkaté lichozpeřené po 9 až 21 lístcích. Lístky mají podlouhle kopinatý tvar a pilovitý okraj, jsou lysé. Květy jsou pětičetné, smetanově bílé a vytvářejí kompaktní chocholičnaté laty kvetoucí v květnu a v červnu. Plodem jsou oranžové až červené kulaté malvičky dozrávající na podzim. Sbíráme plody v září a říjnu a také květy v době květu.

Užívání

Plody se používají k přípravě léčivých čajů pro velký obsah vitamínů při chřipkovém nachlazení, při nemocech močového ústrojí, dají se kompotovat nebo zalít rumem a dochutit cukrem nebo macerovat ve víně. Dají se jíst i čerstvé při zácpě, ale pouze v malém množství a při akutním problému. Květy jeřábu se užívají zevně ke koupelím při atopických ekzémech a v ženském lékařství je lze vnitřně ve formě čaje použít při nedostatku ženských pohlavních hormonů nebo při nestabilním menstruačním cyklu. Z jeřabin se vyrábí lihové tinktury či šťávy. Využívají se i v gastronomii.

Kontraindikace

Děti a těhotné ženy nesmí konzumovat syrové jeřabiny. Konzumace většího množství čerstvých plodů se nedoporučuje, může přivodit lehčí otravu. Tepelnou úpravou však tyto vlastnosti ztrácí.

Tip

Jeřabinové víno: čerstvé trochu podrcené jeřabiny zalijeme dvojnásobným množstvím bílého vína. Necháme je macerovat 14 dní za občasného protřepání. Poté přecedíme a nalijeme do demižonů nebo skleněných lahví. Víno pijeme ráno a večer po 100ml.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení