Třapatka nachová Echinacea purpurea

TŘAPATKA NACHOVÁ

Echinacea purpurea

Třapatka je u nás známější pod svým latinským názvem Echinacea. Původně indiánská bylina ze Severní Ameriky u nás zdomácněla a pěstuje se běžně na zahradách i jako okrasná rostlina. Je jedinečnou bylinkou se schopností zvyšovat imunitu.

Účinky

Obsahuje estery mastných kyselin, polysacharidy, echinadiol, silici, třísloviny a další. Má antibiotické, antibakteriální a protivirové účinky. Zvyšuje obranyschopnost organismu, pomáhá při žilní nedostatečnosti, hemeroidech a jiných žilních chorobách.

Popis

Vytrvalá rostlina se silným kořenem, ze kterého vyrůstají přímé, drsně chlupaté lodyhy dosahující výšky až 1 m. Listy jsou řapíkaté, kopinatě vejčité, s pilovitým okrajem a chlupaté. Květní úbory, složené s trubkovitých květů na květním lůžku a z jazykových okrajových nachových květů, jsou umístěny na koncích lodyh. Střední květy jsou pichlavé, podobné bodláku. Kvete od července do září. Sbírá se kořen na podzim po odkvětu rostliny a květ a list v době kvetení.

Užívání

Echinacea se užívá vnitřně ve formě čaje ze sušených nebo čerstvých květů a listů, ve formě lihové tinktury a průmyslově vyráběných doplňků stravy: sirupů, tabletek a pastilek. Používá se hlavně v období nachlazení a chřipek, při žilní nedostatečnosti, křečových žilách a bércových vředech. Čaj se doporučuje užívat v době těhotenství a při poruchách činnosti jater, i když je méně účinný. Tinktura obsahuje alkohol, ale je účinnější než jiné formy pro vnitřní užití. Pro děti je nejvhodnější echinaceový sirup. Pro posílení imunity je dobré podávat dlouhodobě v doporučeném dávkování. Zevně jako obklady hojí rány a kožní infekce a plísně.

Kontraindikace

Děti do 12 let by měly užívat pouze ve formě čaje, cucavých pastilek nebo ve formě sirupu. Vždy je nutné přečíst si informace o užívání a kontraindikacích na průmyslově vyráběných doplňcích stravy.

Tip

Domácí tinktura z třapatky: vezmeme 100g pokrájených kořenů nebo 113g květů, případně 125g listů z čerstvé rostliny a naložíme do zavařovací sklenice do 500 ml 60% lihu. Uzavřeme sklenici a za občasného protřepání louhujeme 7 dnů při pokojové teplotě. Osmý den přefiltrujeme do skleněných tmavých lahviček. Užíváme preventivně 1 čajovou lžičku na lačno tj. 30min před jídlem nebo 1 hodinu po něm.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení