Pampeliška - kořen
Kód: 4540Detailní popis produktu
Balení: 30 g
PAMPELIŠKA LÉKAŘSKÁ
Taraxacum officinale
Smetanka nebo také lidově „Kněžská koruna“ má velkou léčivou sílu a to od prvních jarních lístků, přes hořký stvol až po podzimní léčivý kořen. Jde o univerzální a mimořádně cenou léčivku vhodnou téměř na všechny nemoci.
Užívání
Pampeliška se užívá vnitřně i zevně. Je skvělým prostředkem pro jarní/podzimní očistu jater, kdy čistí krev, odstraňuje toxiny a škodliviny z těla, podporuje látkovou výměnu a trávení a to ve formě čerstvých listů a květů. Dále se používá při obezitě, při poruchách ledvin a močových cest, žlučníku a jater, včetně žloutenky, při kožních problémech, revmatismu, posiluje činnost slinivky, proto je vhodná při diabetu, snižuje krevní tlak, přispívá k tvorbě červených krvinek a podporuje krevní oběh, čímž zlepšuje činnost srdce. Čaj/odvar se připravuje buď se samotného drceného kořene/sušených listů nebo se kořen kombinuje s dalšími bylinami podle účelu např. pelyněk, vachta, řebříček na podporu trávení, borůvka, jeřáb k léčbě cukrovky. K léčbě cukrovky se doporučuje jíst i čerstvé stonky a to až 6 denně. Zevně lze použít pampeliškové mléko z čerstvých rostlin na léčbu kuřích ok a bradavic.
Kontraindikace
Pampeliškový čaj se nedoporučuj užívat během kojení, protože hořčiny v něm obsažené přecházejí do mateřského mléka a kojenec může mléko odmítat pro hořkou chuť. Čaj i salát z čerstvých listů je silně močopudný, což může některým lidem, těhotným a dětem vadit, proto je lépe ho neužívat před spaním.
Tip
Odvar z pampelišky: půl polévkové lžíce drceného kořene pampelišky vaříme spolu s 250ml vody asi 5 min, potom necháme 10min louhovat, scedíme a užíváme v dávce půl šálku tj. 125ml 2 – 3x denně před jídlem.
Podrobné informace najdete v našem Bylinkovém lexikonu: https://bylinkyrevue.cz/bylinky/pampeliska-lekarska/
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.