Rakytník - plod
Kód: 4531Detailní popis produktu
Balení: 30 g
RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ
Hippophae rhamnoides
Rakytník se používal již ve staré tibetské medicíně a v Mongolsku. Latinský název Hippophae znamená zářivý kůň, protože koně okusující jeho větve s plody měly krásnou a lesklou kůži. Rakytník je plodinou 21. století, je nazýván vitamínovou bombou a léčivé účinky má celá rostlina.
Užívání
Rakytník se užívá vnitřně i zevně. Vnitřně lze plody konzumovat čerstvé, ale ne mnoho najednou, dají se zmrazit, zavařit, zpracovat dále na šťávu a olej. Listy se suší na čaj k běžné spotřebě nebo při nachlazení. Olej ze semen lisovaný za studena i olej ze zbytku plodů po vylisování šťávy léčí kožní onemocnění, popáleniny, omrzliny a podporuje hojení ran. Rakytníková šťáva se používá při žaludečních potížích, při chřipce, infekčních onemocněních, nedostatku vitamínů a při rekonvalescenci, protože rakytník zvyšuje imunitu. Rakytník je součástí mnoha průmyslově vyráběných doplňků stravy na zvýšení imunity, včetně samotného zpracování rakytníku na šťávy, sirupy a oleje.
Kontraindikace
Nejsou známy.
Tip
Rakytníkový olej ze slupek plodů: zbytky plodů po odšťavení usušíme a pomeleme na kávovém mlýnku. Vzniklou drť vložíme do sklenice a zalijeme kvalitním olivovým nebo slunečnicovým olejem tak, aby olej přesahoval drť o 3cm. Dobře uzavřeme a necháme sklenici na slunečném místě 3 týdny. Občas promícháme. Po uplynutí 3 týdnů přefiltrujeme a uložíme do lahviček z tmavého skla na chladné místo. Používá zevně.
Podrobné informace najdete v našem Bylinkovém lexikonu: https://bylinkyrevue.cz/bylinky/rakytnik-resetlakovy/
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.