Pažitka

Pažitka (Allium schoenoprasum) – známá jako štíhlé a jemné zelené výhonky, které často zdobí naše oblíbené pokrmy – je více než kuchyňská ingredience. Tato malá bylinka z čeledi cibulovitých má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Které to jsou? A jak ji můžeme užívat?

Posiluje imunitní systém

Pažitka je bohatá na vitaminy A a C, které jsou klíčové pro zdravý imunitní systém. Posypání našeho jídla pažitkou může pomoci odvrátit nachlazení a infekce.

Stará se o naše zdravé srdce

Alicin obsažený v pažitce je známý svou schopností snižovat hladinu cholesterolu a krevní tlak, což z této bylinky činí volbu dobrou pro srdeční zdraví.

Posiluje kosti

Díky hojné dávce vitaminu K přispívá pažitka ke zdraví kostí tím, že pomáhá udržovat jejich hustotu a pevnost, což je s přibývajícím věkem nezbytné.

Jak užívat pažitku?

Přidávejte ji do jídla

Nejjednodušší způsob, jak využít zdraví prospěšných účinků pažitky, je přidávat ji čerstvou do polévek, salátů, omelet nebo pečených brambor.

Sušené bylinky (4)

Její jemná cibulová chuť zvýrazní chuť nejrůznějších pokrmů.

Vyrobte si pažitkovou pomazánku

Smícháním pažitky s máslem nebo smetanovým sýrem získáte lahodnou pomazánku na chléb, krekry nebo bagety. Tím nejen zvýšíte chuť, ale také příjem prospěšných živin obsažených v pažitce.

Pažitkový ocet

Do dresinků a marinád můžete přidat ocet s pažitkou, abyste je ochutili. Stačí nechat čerstvou pažitku několik týdnů louhovat v octu a získáte chutné, zdraví prospěšné koření.

Závěr

Pažitka je sice malá, ale má významné zdravotní účinky, od posílení imunitního systému až po podporu zdraví srdce a kostí. Zařazením pažitky do pokrmů jí nejen dodáte chuť, ale také obohatíte svůj jídelníček o cenné živiny.

Ať už ji použijete jako přílohu, přimícháte do pomazánek nebo naložíte do octa, pažitka představuje jednoduchý a účinný způsob, jak ozvláštnit vaše kulinářské výtvory a posílit vaše celkové zdraví.