Šalvěj lékařská

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) je mezi bylinkáři ceněná především pro své dezinfekční a žaludek zklidňující účinky a také pro svou schopnost léčit drobná poranění na kůži. Jaké látky, obsažené především v její nati, však způsobují, že takto účinkuje? A jakým způsobem bychom ji měli užívat? Pojďme se na to podívat.

Dezinfekční účinky

Šalvěj se hojně přidává do zubních past, nebo se využívá jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny, problémech s dásněmi či zápachu z úst. Při těchto problémech je účinná právě proto, že má dezinfekční účinky způsobené především jejím obsahem silných esenciálních olejů, včetně thujonu, kamforu, a cineolu, které mají výrazné antiseptické (riziko infekce, sepse nebo hniloby snižující) a antimikrobiální (mikroby hubící) účinky. Tyto její účinky jsou ještě dále posíleny kyselinou rosinolovou a karnosolovou, které mají navíc ještě antifungální vlastnosti (hubí plísně).

Podpora trávení

Šalvěj může efektivně pomoci při trávicích potížích, jako jsou nadýmání, průjem nebo žaludeční křeče. Flavonoidy a terpeny, které obsahuje, totiž uvolňují hladké svalstvo žaludku a střev, a zmírňují tak křeče.

Hojení ran

Dezinfekční a adstringentní (tkáň stahující) účinky šalvěje lze využít také zevně při hojení drobných ran, oděrek nebo bodnutí hmyzem. Odvarem ze šalvěje polijte obklady na rány na kůži, na bodnutí od hmyzu rozdrťte čerstvý list šalvěje. Rostlina poraněné místo vyčistí od infekcí a zmírní bolest.

Jak užívat šalvěj

Pro vnitřní užití si připravte šalvějový čaj. Zalijte jednu až dvě lžičky sušených listů šalvěje 250 ml vařící vody a nechte louhovat 10 minut. Čaj lze pít jednou až dvakrát denně. Jako kloktadlo můžete použít odvar z rostliny.

Možné vedlejší účinky

Při používání šalvěje by měl být zachován opatrnost, zvláště u těhotných žen (šalvěj může snižovat tvorbu mateřského mléka) a osob s onemocněním ledvin nebo epilepsií, protože šalvěj obsahuje thujon, který může ve vyšších dávkách působit toxicky.

Závěrem

Šalvěj lékařská nabízí množství zdravotních výhod a může být cenným doplňkem k domácí lékárničce. S její pomocí můžete přirozeně podporovat trávení, ústní zdraví i léčit drobná poranění na kůži. Jako u všech bylinných doplňků je důležité poradit se s odborníkem před zahájením jakékoli terapie, zejména pokud užíváte jiné léky.

Zdroje

Lopresti, A. L. (2017). Salvia (Sage): A review of its potential cognitive-enhancing and protective effects. Drugs in R&D17(1), 53-64.

Martins, N., Barros, L., Santos-Buelga, C., Henriques, M., Silva, S., & Ferreira, I. C. (2015). Evaluation of bioactive properties and phenolic compounds in different extracts prepared from Salvia officinalis L. Food chemistry170, 378-385.

Lu, Y., & Foo, L. Y. (2001). Antioxidant activities of polyphenols from sage (Salvia officinalis). Food chemistry75(2), 197-202.