3 bylinky na zdravé srdce a cévy + RECEPTY

two-beautiful-arnica-grow-contact-close-up

ARNIKA (Arnica montana)

Arnika, nebo také prha arnika, je rostlina s květem připomínajícím žlutou kopretinu. Roste především v hornatých polohách, a to jak v Evropě, tak i v Severní Americe. Je složkou celé řady léčivých přípravků, které pomáhá léčit problémy se srdcem. U nás je chráněná, ale pro lékařské účely se dováží. Někteří lidé si ji pěstují doma na zahrádce.

Sbírá se květ a oddenek. Arnika má mnoho účinků, například dokáže povzbudit žaludeční a střevní sliznici, podporuje činnost ledvin a při zevním použití urychluje léčbu zánětů. Specifické je však její působení na srdce. Snižuje srážlivost krve, což eliminuje riziko trombóz, ale především působí vazodilatačně na koronární tepny. Dovede je totiž roztáhnout a tím zlepšit průtok krve. Proto se aplikuje při záchvatech anginy pectoris a při koronární insuficienci, což je stav, kdy koronární tepny nedokážou dostatečně srdce zásobovat.

Vnitřně používané přípravky z arniky se aplikují vždy pod lékařským dohledem, protože v rukou neodborníka by mohly srdce poškodit. Proto ji sami nepoužívejte! Zevně není její používání nebezpečné, nálev z arniky může pomoci k léčbě kožních zánětů. Arnika také bývá součástí mastí proti bolesti kloubů a svalů. Obklad na bolavé svaly si můžete připravit sami doma.


Obklad z arniky na lepší hojení ran a proti bolesti svalů

Budete potřebovat:

  • 1 lžíci sušených květů a oddenku
  • hrnek vody

Postup:

Sušenou arniku vložíme do hrnku a zalejeme 250 ml vařící vody. Necháme 10 minut louhovat a scedíme. Do vlažné tekutiny vložíme utěrku, necháme ji nasáknout a pokud je potřeba, mírně vyždímáme. Položíme na bolavé místo a ještě převážeme. Necháme působit přes noc.Můžeme aplikovat také při bolestech kloubů a revmatických potížích.

top-view-tasty-cooked-buckwheat-inside-plate-dark-grey-space

POHANKA (Fagopyrum esculentum)

Pohanka je jednoletá rostlina s bílorůžovými kvítky. Známe ji spíše jako zdravou potravinu, protože její plody, trojboké nažky, mají hojné využití v kuchyni. V dřívějších dobách byla rozšířenější, tvořila dokonce velkou část jídelníčku našich předků. Později se na ni trochu zapomnělo, ale nyní se těší stále větší a větší oblibě. Její ohromnou výhodou je, že neobsahuje lepek, ale má vysoký obsah kvalitních bílkovin.

A v plodech pohanky je také obsažen flavonoid rutin, které prospívá naší cévní soustavě.

Pro speciálně léčebné účely se používá kvetoucí nať pohanky. Je to pro naše cévy hotový poklad. Díky vysokému obsahu rutinu pomáhá zpevnit a zpružnit cévní stěny, pomáhá při křečových žilách a hemeroidech a při problémech s prokrvováním končetin. Dokáže také snižovat obsah cholesterolu v krvi, čímž pomáhá v prevenci aterosklerózy a mozkové mrtvice.

Pohankový čaj na dobré cévy

Budete potřebovat:

  • 2 lžičky sušené kvetoucí nati pohanky
  • 250 ml vody

Postup:

Nať vložíme do hrnku a zalijeme vařící vodou. Zakryjeme pokličkou a necháme 15 minut louhovat. Potom slijeme a popíjíme vlažný nápoj 3x denně mezi jídly.

Více - bylinný čaj na snížení cholesterolu

cholesterol

Pohankové rizoto pro vegetariány

Budete potřebovat:

  • 250 g loupané pohanky
  • 1 velkou cibuli
  • 1 papriku
  • 4 žampióny
  • plechovku fazolí
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sýr na posypání
  • sůl, pepř

Postup:

Vodu mírně osolíme a uvedeme do varu. Pak vložíme propláchnutou pohanku a vaříme asi 10 minut, dokud není měkká. Scedíme a propláchneme studenou vodou. Mezitím na oleji orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli. Pak přidáme žampiony a česnek nakrájené na plátky a papriku nakrájenou na kostičky. Osolíme, opepříme a dusíme, dokud zelenina nezměkne. Potom vmícháme fazole z plechovky, které jsme předtím propláchli vodou. Směs prohřejeme a smícháme s pohankou. Na talíři můžeme podle chuti posypat strouhaným sýrem.

red-fruits-hawthorn-crataegus-laevigata-midland-hawthorn-english-hawthorn-woodland-hawthorn-mayfl

HLOH (Cratageus laevigata)

S hlohem se můžeme setkat v křovinách a parcích. Je to trnitý keř vysoký až 5 metrů, s drobnými bílými nebo růžovými kvítky, které kvetou v květnu a červnu. Plodem jsou vejčité červené malvičky, dlouhé asi 1 cm, kterým se říká hložinky.

Pro léčebné účely se sbírá samotný květ, list s květem a plod. Květ je nejúčinnější, ale zdraví prospívají třeba i marmeláda z hložinek nebo čerstvé pupeny přidané do salátu. Pokud se rozhodneme si drogu z hlohu usušit sami doma, je třeba, aby byla prosušená opravdu dobře, protože snadno plesniví. Hložinky sbíráme hodně zralé, ideálně přešlé mrazem.

Hloh obsahuje velké množství kyseliny triterpenové, která je prospěšná našemu srdci. Pomáhá rozšiřovat koronární tepny, které zásobují srdce, a tím pozitivně ovlivňuje jejich průtok. Kromě toho rovněž posiluje srdce, reguluje krevní oběh, uklidňuje a snižuje krevní tlak. Užívá se při bušení srdce, při srdečních potížích nervového původu, při bolestech u srdce a nespavosti. Dokáže také posílit oslabené srdce po prodělaném infekčním onemocnění a snížit klimakterické potíže. Aby se účinek projevil, je třeba přípravky z hlohu užívat delší dobu.

Pomazánka z pupenů hlohu na posílení srdeční činnosti

Budete potřebovat:

  • 250 g polotučného tvarohu nebo lučiny
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • hrst čerstvě natrhaných nerozvinutých pupenů hlohu
  • svazeček pažitky
  • sůl

Postup:

V misce rozmícháme tvaroh a zakysanou smetanu. Přidáme najemno nasekanou pažitku a pupeny z hlohu, promícháme a osolíme. Podáváme s celozrnným chlebem a můžeme ozdobit okurkou, rajčetem nebo snítkou pažitky.

Hložinková marmeláda na zdravé srdce

Marmeláda z hložinek je zdravá a opravdu vynikající, ale připravte se na to, že to je pořádná piplačka. Hloh píchá, hložinky jsou drobné a je potřeba je před vařením přebrat a při vaření pasírovat. Ale výsledek stojí za to!

Budete potřebovat:

  • 1kg opraných a přebraných hložinek, dobře vyzrálých
  • 0,5 kg cukru
  • šťávu z poloviny citrónu
  • 0,5 l vody

Postup:

Hložinky vložíme do vody a zasypeme cukrem. Uvedeme do varu a vaříme tak dlouho, dokud hložinky nezměknou. Potom vše prolisujeme přes jemný cedník nebo hrubé plátýnko, abychom se zbavili peciček. Hmotu promícháme, přidáme citrónovou šťávu a podle chuti ještě cukr, pokud máme radši sladší chuť. Potom vaříme za stálého míchání dalších 20 – 30 minut. Plníme do dobře vymytých a nahřátých sklenic.