Echinacea purpurea (třapatka nachová) a její využití + RECEPTY

echinacea

Echinacea není jen výjimečnou léčivou rostlinou, která se využívá v homeopatii a dalších alternativních léčebných metodách. Je to také hezká trvalka rostoucí na venkovských zahradách a čím dál více i zahradách městských.

Domovem třapatky je Severní Amerika, kde ji používaly indiánské kmeny k hojení zánětů nebo dokonce k léčbě hadího uštknutí. U nás se pěstuje jako působivá ozdobná květina i léčivá rostlina. Příbuzná a velmi podobná třapatka úzkolistá má stejné využití. K léčebným účelům slouží hlavně kořen, ale někdy i květ nebo celá nať. Léčiva i výrobky jsou plně dostupné a jsou čím dál více oblíbenější. A to proto, že třapatka podporuje činnost bílých krvinek, které likvidují choroboplodné zárodky v organismu, a tím posilují jeho odolnost, vůči nemocem. Třapatku užíváme také jako prevenci hlavně v období chřipek, a ještě dříve, než začneme pociťovat příznaky. Třapatka má také další dobré účinky od zánětů kloubů, přes nemoci trávení, dýchacích, močových orgánů tak i obávanou rakovinu.
Je to silná rostlina, proto i když nemá nepříznivé účinky, dávkujeme ji opatrně a neužíváme ji dlouhodobě. Jak se říká všeho s mírou.

JAK JI PĚSTOVAT

Rostliny si získaly mnoho příznivců díky svým léčebným schopnostem, prostému půvabu, ale také díky snadnému pěstování. Třapatka patří mezi nejdéle rostoucí trvalky, a proto není divu, že ji v zahradách tak rádi vidíme. Láká spoustu hmyzu. Po odkvětu zůstávají typické tmavé terčíky, které se dají hezky využít i v suchých vazbách. Nebo jako ozdoba do bytu či domu.

Třapatce se nejlépe daří na slunných a výživných místech. Vyšší obsah humusu ji jen prospěje. Celá rostlina třapatky obsahuje silice, glukózu, fruktózu, pryskyřici a inulin. Nejčastěji se používá léčivý extrakt ze sušených kořenů nebo natí, z čerstvé nati se připravuje šťáva.

Doba sběru – kořen na podzim, květ a nať v době květu

Více - Echinacea - tinktura

echinacea_1

VYUŽITÍ TŘAPATKY NA LIDSKÝ ORGANISMUS

Jednou velkou výhodou třapatky je, že ji můžeme kombinovat s ostatními bylinami, jejich účinek se v tradičních receptech díky třapatce zesílí.

Její hlavní účinky jsou antibakteriální a antivirové, čistí krev, zlepšuje obranyschopnost a hojí rány. Aktivuje také bílé krvinky. Pomáhá také při chronických nemocích typu zánět středního ucha, podporuje odolnost a obranyschopnost dýchacích cest, zánět dutin, snižuje horečku, pomáhá při vykašlávání žlutého nebo zeleného hlenu z průdušek a plic. Pomáhá také při kožních onemocnění jako např. lupénka, ekzémy a akné. Léčí chronické záněty močového měchýře a močových cest a ledvin. Pravidelným užíváním si můžete zvýšit odolnost vůči běžným onemocním. Užívání zmírňuje průběh a zabraňuje recidivám.

SUŠIT NEBO LOUHOVAT?

Z třapatky se vyrábí mnoho produktů od doplňků, sirupů, kapek, mastí nebo krémů, které si můžete zakoupit jak v kamenných obchodech nebo internetu.

echinacea caj

Třapatkový čaj

Budete potřebovat:

  • ¼ litru vroucí vody
  • 1 čajovou lžičku čerstvé třapatky

Postup:

Třapatku zalijeme vroucí vodou a necháme 10 minut louhovat a poté scedíme. Neskladovat v lednici více než 24 h je doporučeno vždy vypít uvařit nový. Po vychladnutí lze také použít jako kloktadlo při zánětech dásní, nebo omývat zanícená místa na těle každé 2 hodiny.

banner-blog-shoptet-echinacea-bowl2

Tinktura z třapatky

Budete potřebovat:

  • 60% líh
  • 14g čerstvých listů třapatky

Postup:

Oprané a okapané listy třapatky naložte do uzavíratelné sklenice a zalejte lihem. Skladujte na slunném místě a každý den sklenici protřepejte. Po sedmi dnech slijte do menší sklenice. Užívejte vždy 1x denně malou čajovou lžičku a chřipky a jiné neduhy se Vám vyhnou obloukem.

Třapatkový sirup proti kašli

Budete potřebovat:

  • 5 polévkových lžic čerstvých květů třapatky nachové
  • 500 ml vody
  • šťávu z jednoho citronu
  • 500g tekutého medu

Postup:

Květy třapatky nakrájíme a vložíme do hrnce. Přilijeme vodu a tak 1-2 minuty povaříme. Necháme vychladnout a scedíme. Vymačkáme šťávu z citronu a spolu s medem přilejeme. Pečlivě promícháme. V hrnci a na mírném ohni necháme sirup pouze probublávat (nevaříme) cca 30 minut. Po vychladnutí nalejeme do sklenice a užíváme 1 čajovou lžičku 3x denně. Pomáhá jako prevence nebo při úporném dávivém kašli.