5 druhů máty, ze kterých je nejlepší čaj

mata

5 druhů máty, ze kterých je nejlepší čaj

Máta je díky své povzbudivé vůni a osvěžující chuti oblíbenou bylinou v bylinkářství již po staletí. Rod Mentha zahrnuje rozmanitou škálu druhů máty, z nichž každý má své jedinečné vlastnosti a chuť. K přípravě čaje lze použít všechny druhy máty, některé jsou však pro tento účel obzvláště vhodné. Pojďme nahlédnout do světa máty a objevit pět různých druhů, které jsou ideální pro přípravu lahodného šálku bylinného čaje.

  1. Máta peprná (Mentha x piperita, anglicky „peppermint“): Máta peprná, hybridní máta, je proslulá svou výraznou, mentolovou chutí. Pro své osvěžující a chladivé vlastnosti patří k nejoblíbenějším volbám pro přípravu bylinného čaje. Čaj z máty peprné může pomoci zklidnit zažívací potíže, zmírnit bolesti hlavy a podpořit relaxaci. Díky své výrazné chuti a povzbuzujícímu aroma se z ní dá vařit skvělý čaj, nebo může být vynikajícím základem pro čajovou směs smíchanou z různých bylin.
  2. Máta klasnatá (Mentha spicata, anglicky „spearmint“): Ve srovnání s mátou peprnou má máta klasnatá sladší a jemnější chuť s citrusovými a zemitými tóny. Podobně jako u máty peprné je i čaj z máty klasnaté známý pro své uklidňující účinky a schopnost napomáhat trávení. Dobře se kombinuje s dalšími bylinami, jako je heřmánek nebo meduňka, a vytváří tak uklidňující a aromatický čaj.
  3. Máta vonná (Mentha suaveolens, anglicky „apple mint“): Jak už její anglický název napovídá, máta vonná nabízí nádhernou vůni a chuť připomínající jablka. Tato odrůda máty má sladší a jemnější chuť než máta peprná nebo máta klasnatá. Čaj z máty vonné je příjemnou volbou pro ty, kteří hledají jemnější a lehce ovocný bylinný nálev. Skvěle se kombinuje s aloisií citronovou (jiným názvem citronová verbena) nebo levandulí, čímž vytváří harmonizujcí, aromatický šálek čaje.
  4. Máta čokoládová (Mentha x piperita 'Chocolate'): Máta čokoládová, kříženec máty peprné a máty klasnaté, je jedinečným členem rodiny máty pro pravé gurmány. Pyšní se nádhernou vůní připomínající čokoládu a mátu peprnou. Díky bohaté a jemné chuti je čokoládová máta oblíbenou volbou pro přípravu lahodných bylinných čajů a nálevů. Tuto odrůdu máty si můžete vychutnat samostatně nebo v kombinaci s dalšími bylinami, jako je rooibos nebo kakaové boby, a vytvořit si tak vskutku dekadentní požitek.
  5. Máta citronová (Mentha x piperita citrata): Citronová máta, známá také jako bergamotová máta, nabízí nádhernou kombinaci mátové svěžesti a pikantních citrusových tónů. Tato odrůda máty má výraznou citronovou vůni a osvěžující chuť. Čaj z máty citronové je známý svými povzbuzujícími vlastnostmi, kterými vám dodá přirozenou dávku energie. V kombinaci s citronovou verbenou nebo citronovou trávou získáte opravdu energický a povzbuzující šálek čaje.

Při výběru máty do čaje je nejlepší vybírat čerstvé lístky nebo kvalitní sušenou mátu z důvěryhodných zdrojů. Pro přípravu mátového čaje stačí hrst čerstvých nebo sušených lístků louhovat 5-10 minut v horké vodě, scedit a vychutnat. V případě potřeby přidejte trochu medu nebo citronu pro zvýraznění chuti.

I když všechny tyto druhy máty nabízejí své jedinečné vlastnosti, výběr nejlepší máty pro přípravu čaje nakonec závisí na vaší vlastní chuti. Ať už dáváte přednost výraznosti máty peprné, sladkosti máty klasnaté nebo jemným tónům jablka, čokolády či citronu, svět máty má co nabídnout každému milovníkovi čaje.

Nebojte se tedy objevovat rozmanité chutě máty a nechte se její okouzlující vůní přenést do světa bylinkového potěšení. Experimentujte s různými druhy máty, míchejte je s dalšími bylinami a objevte svůj dokonalý šálek mátového bylinného čaje.

Více - bylinný čaj s mátou peprnou na uklidnění žaludku

klidny zaludek