7 bylinek pro žlučník

Sedmero bylinek pro žlučník

Pokud náš žlučník správně funguje, ani o něm nevíme.Ale pokud se rozhodne, že bude zlobit, rozhodně to nepřehlédneme. Bude nám těžko po každém jídle, které obsahuje tuk, budeme mít pocity na zvracení, nadýmání, plynatost, bolesti břicha a pocit přeplněnosti. A pokud nás postihne dokonce nepříjemný žlučníkový záchvat, určitě na to hodně dlouho nezapomeneme.

artyčok

ARTIČOK KARDOVÝ (Cynara cardunculus)

Pěstoval se už ve starém Řecku a Římě i ve starověkém Egyptě. Je také poměrně oblíbenou zeleninou, a to hlavně ve francouzské a italské kuchyni. K jídlu se konzumují dužnaté květní úbory, které připomínají hlávky. Můžete je konzumovat jak teplé, tak například naložené v nakyslém nálevu.
Artyčok připomíná velký bodlák. Pro léčebné účely se používají listy, které se sbírají v době květu rostliny. Účinnou látkou je především hořčina cynarin. Artyčok má prokázané účinky při tvorbě a vypuzování žluči, chrání játra, pomáhá léčit akutní i chronické záněty žlučníku i žlučovodu, snižuje potíže při trávení a má také diuretické účinky. Proto je vhodný i při onemocněních ledvin.

Čaj z artičoku na podpoření žlučníku

Budete potřebovat:
• 1 lžíci sušených listů
• šálek vody

Postup:
Sušené řezané listy vložte do šálku a přelijte vařící vodou. Nechte louhovat 10 minut a přeceďte. Pijte 3x denně před jídlem. Není vhodné užívat při neprůchodnosti žlučovodů.

čekanka

ČEKANKA OBECNÁ (Cichorium intybus)

Čekanku známe z letních luk, které divoké rostlinky rozjasňují svými nádherně modrými květy. Pro léčebné účely se sbírá především kořen planě rostoucích rostlin, méně nať a květ. Vyrábí se z něj také náhražka kávy, kterou naše babičky znaly jako cikorku.

traveni cekanka 1Byla vyšlechtěna i listová forma čekanky, která se využívá v kuchyni. Z mladých lístků čekanky se připravuje chutný salát, na kterém si pochutnávali i staří Římané. Funguje jako přírodní detox, protože na sebe váže životu nebezpečné těžké kovy, například rtuť nebo olovo. Díky velkému množství vlákniny podporuje správnou činnost střev. Snižuje hladinu cholesterolu a obsahuje cenné minerály – železo, draslík, hořčík a další.
Kořen čekanky pomáhá při onemocněních jater, žlučníku a žaludku a brání zácpě. Čajem se kromě žlučníku léčí také kožní vyrážky, a to zevním použitím, omýváním.

Čekankový čaj při žlučových kaméncích

Budete potřebovat:
• 1 lžičku sušeného kořene
• 2 šálky vody

Postup
Sušený kořen rozdrobený na malé kousky zalejeme vařící vodou a necháme 10 minut louhovat. Potom slijeme a rozdělíme do dvou šálků. Jeden vypijeme před obědem, druhý před večeří.

ostropestrec

OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ (Silybum marianum)

Ostropestřec patří k léčivým rostlinám, které člověka provázejí už několik set let – velké oblibě se těší už od 16. století. Již tehdy si lidé všimli, že dokáže prospět našim játrům a žlučníku! Kromě toho poutá oko také svým dekorativním květem, který se používá do sušených i živých kytic. Zajímavá legenda se pojí s jeho názvem – bílé skvrny na listech prý způsobilo mléko Panny Marie, díky kterým má ostropestřec léčivé účinky.
Pro lékařské účely se využívá semeno se slupkou, které má nejvíce účinných látek. Hořčiny a silice, které jsou v něm obsažené, podporují tvorbu žluči, příznivě ovlivňují činnost jater, a dokonce pomáhají snížit horečku.
Ostropestřec je také součástí mnoha přípravků, které pomáhají zlepšit stav oslabených či poškozených jater po různých onemocněních nebo v případě nadměrného užívání alkoholu. Dobře poslouží při žloutence, žlučníkových kaméncích a chronických i akutních zánětech jater a cirhózách. Pomáhá i zevně – nálevem z ostropestřce můžete omývat křečové žíly a bércové vředy a aplikovat koupele při hemoroidech. Velmi efektivní je pojídání rozdrcených semínek, která obsahují i slupky – ty zároveň napomáhají i čištění střev.

Nálev z ostropestřce na posílení jater

Budete potřebovat:
• 1 čajovou lžičku rozmačkaného semena
• šálek vody

Postup:
Rozmačkaná semena vložíme do šálku a zalijeme vařící vodou. Necháme odstát 10 minut a scedíme. Popíjí se dvakrát až třikrát denně nalačno před jídlem.

potočnice

POTOČNICE (Nasturtium officinale)

Potočnice, jak už říká i její název, má ráda vlhké prostředí, proto ji najdeme na březích potoků a v blízkosti pramenů. Pro léčebné využití se sbírá nať, a to hlavně v létě. Lístky mají štiplavou chuť, podobnou ředkvičkám. Navíc mají vysoký obsah vitamínu C, a proto se používají také jako oživení do salátů nebo detoxikačních nápojů.
Čaj z listu potočnice aktivizuje žlučník, a proto se používá při jeho špatných vyprazdňovacích schopnostech, při žlučových kaméncích a při onemocněních žlučových cest.

Žlučníkový čaj z potočnice

Budete potřebovat:
• 2 polévkové lžíce lístků z potočnice
• šálek vody

Postup:
Lístky vložíme do šálku a zalejeme vařící vodou. Po 10 minutách louhování scedíme a popíjíme před jídlem. Užívá se třikrát denně.