Vysoký krevní tlak a byliny

krevni tlak

Vysoký krevní tlak a byliny

Vysoký krevní tlak se stal civilizačním onemocněním, které postihuje stále mladší věkové skupiny. Na jeho vzniku se podílí stres, nadměrná konzumace soli, nedostatek pohybu a celkově špatný pitný a stravovací režim.

Pokud bychom se podívali statisticky na osoby trpící vysokým krevním tlakem, tak většina z nich má vysoký krevní tlak, který je způsoben dysfunkcí ledvin a nadledvinek. Podíl osob, které mají vysoký krevní tlak vlivem dysfunkce srdeční, je daleko menší.
Ledviny vytváří enzym, který určitým metabolickým mechanismem v těle ovlivňuje a udržuje krevní tlak. S ledvinami také velmi úzce souvisí funkce nadledvinek, kde se tvoří stresové hormony. Při napětí, stresu se tyto hormony vyplaví do krve a v rámci svého působení zvýší krevní tlak.


JAK SI SAMI MŮŽEME ZJISTIT PŘÍČINU VYSOKÉHO TLAKU?
Existuje jednoduchý, orientační test, kterým zjistíte, jestli je vysoký krevní tlak ve vašem případě spíše způsobován dysfunkcí ledvin anebo vlivem dysfunkce kardiovaskulárního systému. Kontrolujte si krevní tlak několikrát v průběhu dne, a pokud se vám pravidelně zvyšuje mezi 17. a 19. hodinou, tak je více než pravděpodobné, že máte více zatížené ledviny a nadledvinky, a ty vám jej zvyšují.
Při provádění tohoto testu nesmíte být ve stresu. Náš ochranný systém totiž při prožívání stresových situací krevní tlak okamžitě automaticky zvyšuje.


LÉČBA VYSOKÉHO KREVNÍHO TLAKU
Při prvním zjištění vyššího krevního tlaku rozhodně nejdřív doporučuji zkusit upravit životní styl a zkusit bylinnou léčbu.


ÚPRAVA ŽIVOTNÍHO STYLU
Než začnete užívat pravidelně léky na vysoký krevní tlak, zkuste si nejdříve upravit životní styl. Je to pro vaše tělo rozhodně příjemnější volba.
• snižte příjem soli – zejména té skryté v hotových potravinách (uzeniny, paštiky, tavené sýry, konzervy, dochucovadla...)
• omezte příjem živočišných bílkovin
• dodržujte pitný režim
• maximálně snižte příjem bílého rafinovaného cukru, a to i toho v potravinách
• omezte anebo úplně vynechte alkohol
• nepijte energetické nápoje
• redukujte stresové situace
• uvolňujte stres pohybem a relaxací
• upravte svoji tělesnou hmotnost

hloh asi

BYLINY UMÍ ZÁZRAKY
Česnek medvědí – dokáže rychle snížit krevní tlak. Čistí cévy, působí proti arterioskleróze. Je možné jej použít i jednorázově při vyšším tlaku.
Jmelí – z tohoto cizopasného keříku rostoucího v korunách stromů se používají listy. Ty se následně nakládají do alkoholu. Vzniklá tinktura snižuje krevní tlak pomalu, zvláštním mechanismem, takže je vhodná třeba i jako doplněk k lékům na vysoký krevní tlak. Její pomalé působení je vhodné zejména u starších osob. Doporučuji užívat dlouhodobě.
Hloh – statný keř, který se hojně vyskytuje v naší přírodě. Používají se květy, plod, ale i mladé pupeny. Nejlépe působí právě tinktura z pupenů, která jemným způsobem sníží krevní tlak, působí dobře i u kolísavého tlaku, při bušení srdce, arytmiích, srdečních neurózách. Upravuje návaly horka v klimakteriu.
Jestliže užíváte léky na snížení krevního tlaku a uvažujete o přírodní léčbě, vždy se poraďte s odborníkem na bylinnou léčbu. Léky nemůžete den ze dne vysadit, a pokud k lékům začnete bez porady užívat byliny, může se stát, že budete mít krevní tlak extrémně nízký nebo může dojít k jiným závažným komplikacím.

Hypertenze je velmi nepříjemnou komplikací, která postihuje velké množství lidí. Nikdo nechce být závislý na lécích. Proto pokud začínáte pozorovat jakékoli zdravotní problémy spojené s vysokým krevním tlakem, tak po stanovení diagnózy nejdříve vyzkoušejte přírodní léčbu.
Úpravu životního stylu se hodí udělat vždy, vyhnete se tak velké spoustě nemocí jako je nejen hypertenze, ale i nadváha, cukrovka či únavový syndrom dříve než na vás stačí zaútočit.
Tak se do toho s chutí pusťte! Vaše tělo vám poděkuje.