Barvy čarují, čarujte s nimi také! Zelená.

banners ALL zelena

Zelená

Zelená barva v nás vyvolává pocit pohody a bezpečí, ale také hravost a kreativitu. Je barvou přírody, symbolizuje nový život a blahodárnou životní energii. Proto má regenerační účinky a dovede nás uklidnit a dodat pocit bezpečí. Zároveň také podporuje schopnost koncentrace a zlepšuje paměť. Se zelenou barvou získáváme energii k tvůrčí práci a ke kreativním nápadům.

Použití a symbolika

Protože je zelená nejvíce rozšířenou barvou na zeměkouli, je lidské oko právě na ni nejcitlivější. Dalo by se říct, že je pro nás symbolem přírodní energie – proto ji hojně využívají ekologická hnutí, která prezentují myšlenky trvale udržitelného rozvoje, a můžeme se s ní setkat i na obalech různých přírodních či bio produktů. Zelená barva znamená bezpečí nebo konec nebezpečí, na semaforu je signálem k volné jízdě. Symbolizuje mládí a energii, ale také nezralost a nezkušenost (zelenáč – greenhorn).

Protože zelená barva přináší regeneraci a uklidňuje, často se používá v nemocničním prostředí jak pro oblečení personálu, tak i pro dekoraci prostor. A energie, která se v ní skrývá, dokáže motivovat i nás – jen si vzpomeňte, co síly v sobě skrývá zelená rostlinka, která se dovede prodrat na světlo i silnou vrstvou asfaltu.

Zelená čerstvost a živost je inspirující a dodává energii všude tam, kde je třeba sršet elánem a novými nápady. Přináší také odpočinek, uvolněnost a svobodu.

Zelená v interiéru

Protože zelenou vnímáme jako barvu, která přináší povzbuzení a dodává nám životní energii, měli bychom ji užít tam, kde chceme povzbudit tělo i ducha. Může být vhodnou barvou do kanceláře, kde chceme aktivně a správně uvažovat. Méně často se používá k prosvětlování nebo k optickému zvětšení prostor.

Především něžné tóny jarní trávy přinesou do našeho interiéru živost a svěžest. Sytě hedvábná zeleň nechá odpočinout unaveným očím a seriózní klid a pohodu můžeme vnímat s temnějšími tóny jedlové zeleni. Zelená použitá v interiéru je důkazem, že uvažujeme nekonvenčně a kreativně, že se nebojíme odlišit nebo odchýlit od zažitých nudných stereotypů. Protože je poměrně výrazná, měli bychom si při kombinování s jinými barvami výsledný efekt vždycky předem vyzkoušet, a to jak za denního, tak i umělého osvětlení.

Kde je zelená vhodná?

Podporuje hravost a kreativitu, proto se může hodit do dětského pokoje, kde bude u školáků stimulovat proces učení a zapamatovávání. Hodí se i do heren v mateřských školách nebo do družin, často se s ní setkáme také v nemocnicích. Ale nemusíme se jí bát ani v domácím zázemí – zelené akcenty použité v obývacím pokoji mohou být nesmírně zajímavé a inspirující. Stejně tak zelená, kterou použijeme v pracovně, nám může přinést gejzíry nových myšlenek a nápadů. A určitě můžeme do zelena tónovat třeba i originálně pojatou koupelnu.

Zelená na oblečení

Zase záleží na odstínu. Tmavé a tlumené tóny jsou nesmírně elegantní, naproti tomu jasné a zářivé světlé (například hrášková) jsou hravé a veselé. Dovolit si je může každý, záleží na náladě a na příležitosti.

banners ALL promo3DO