Barvy čarují, čarujte s nimi také! Žlutá.

banners ALL zluta

Žlutá

Když se podíváme na žlutou barvu, začneme okamžitě vnímat intenzivní, silnou energii, která z ní vyzařuje. Má na nás příznivé, aktivizační účinky. Vyvolává příjemné, veselé a harmonické vnitřní pocity. Protože je pro nás spojena s barvou slunce, ztotožňujeme ji s ním a vnímáme žlutou jako jasnou, teplou a zářivou. Se žlutou se cítíme svobodní a plní elánu.

Použití a symbolika

Lidské oči jsou na žlutou barvu mimořádně citlivé. Proto je často použita tam, kde je potřeba připoutat pozornost nebo varovat (často v kombinaci s černou barvou). Ví to i matka příroda – vzpomeňte si třeba na žlutočerné výstražné pruhy vos a sršňů!

Žlutá se při komunikaci používá všude tam, kde máme být na něco upozorněni. Faulující fotbalista dostane žlutou kartu, taxíky a školní autobusy jsou natřeny žluto, aby byly dobře vidět, žlutou barvu má i dočasná signalizace na silnici. Zkrátka a dobře, žlutá barva říká: pozor, něco se děje!

Všechny pohádky a mýty připisují žlutou či zlatožlutou barvu bohům, symbolizuje moc a sílu, znamená také blahobyt a hojnost.

Žlutá v interiéru

Žlutou vnímáme spíše jako teplou barvu, ale když si představíme třeba ostře žlutý citrón či jemně žlutý vanilkový pudink, vidíme, že může působit i chladně. O to větší jsou pak její možnosti využití i kombinací s jinými barvami.

Žlutá interiér projasní, dodá mu energii a optimistický náboj – ať už se jedná o zlatavý nádech nebo o jemné světle žluté tóny vanilky. Proto je ideální pro tmavší místnost, kterou potřebujeme prosvětlit, nebo pro malou místnost, kterou chceme opticky zvětšit.

Nemusíme se bát žlutou barvu použít i na velké plochy, vždycky bude výsledek příjemný. Pokud použijeme jemně tónovaný podklad, můžeme si dovolit výrazné dekorace v teplých i studených barvách, podle celkového barevného zaměření interiéru. Když koncipujeme barevné kombinace, je vždycky dobré si je vyzkoušet jak za denního, tak i za umělého osvětlení, abychom si byli jisti, že místnost bude vždycky barevně vyznívat tak, jak jsme si přáli.

Kde je žlutá vhodná?

Můžeme s ní zjemnit společné prostory, jako jsou chodby, předsíně či koupelny (tam obvykle volíme spíše neutrální, jemně žluté tóny), ale bude nám hezky i ve žlutě laděné kuchyni nebo ve vesele žlutém dětském pokoji. A určitě se nám bude dobře stolovat, když budeme mít teple žlutou jídelnu, protože žlutá barva podporuje trávení.

Žlutá na oblečení

Výrazné, ostré a studené tóny (citrón) sluší výrazným tmavovláskám, jemnější, jakoby vymyté tóny (vanilkový pudink) spíše něžným blondýnkám. Žlutá se zlatými tóny bude velmi lichotit zrzkám, a to jak světlým, tak i tmavým. Rozhodně však žlutou barvou vyjadřujeme radost a fakt, že se barev nebojíme.

banners ALL promo3DO