Bylinky podle abecedy: Majoránka zahradní (Origanum majorana)

banners ALL MAJORANKA

Běžná bylina, jež v průběhu sezóny zkrášluje většinu zahrad a okenních parapetů. Kromě toho je běžnou součástí tradiční české kuchyně i jedinečným pomocníkem lidových léčitelů.

Majoránka je oblíbenou bylinou po tisíce let, kdy se postupně u různých kultur prolínaly její přednosti – jednou byla oblíbená jako koření, jindy jako léčivo. Znali ji už ve starém Egyptě a v Římě, k nám ji dovezli křižáci z Jeruzaléma.

Popis byliny

Majoránka dorůstá do výšky až 60 centimetrů a sklízí se většinou koncem léta – od července do září. Vyžaduje lehčí záhřevnou a vápnitou půdu, dostatek živin a vláhy. Semena vyséváme brzy na jaře a mladé rostlinky vysazujeme na záhon, až když nehrozí mrazíky. Málokdo si umí bez majoránky představit bramborovou polévku, placky, nádivky nebo paštiky. Hodí se i na maso nebo do omáček.

Utiší nervy, zažene stres

Hlavní léčivou vlastností majoránky je její silně tišící vliv na nervovou soustavu. Používá  se proto při rozčilení, stresech, nespavosti, migréně a pocitech slabosti. Prý vyléčí  všechny lidské žaly, i ten největší – nešťastnou lásku. Dalším zdravotní přínos představuje to, že ulehčuje průběh menstruace. Rovněž příznivě ovlivňuje tvorbu a vylučování mateřského mléka, což jistě potěší všechny kojící maminky.

Jako mnoho dalších koření i majoránka podporuje trávení, zlepšuje činnost žaludku  a střeva odstraňuje plynatost. Doporučuje se také do koupelí, na rány, jako inhalace nebo jako přísada do čaje či koupele při rýmě, astmatu a prochladnutí. Při senné rýmě pomůže, když si do nosních dírek vložíme tampón  namočený v silném odvaru z majoránky.  

Praktické návody:

Vyrážky, akné – připravíme si silnější odvar z jedné lžíce majoránky a jedné lžičky sušeného slézu. Vložíme do šálku, zalijeme vodou a necháme deset minut vylouhovat. Poté vychladíme. V odvaru namáčíme látku, kterou používáme jako obklad na postižená místa.

Bolesti břicha, bolestivá menstruace – uvaříme si čaj ze stejného dílu majoránky, yzopu a lipového květu. Pijeme dvakrát denně – ideálně ráno a večer.

Opar a pásový opar – připravíme si nálev z jedné lžičky majoránky a šalvěje. Vhodíme do vroucí vody a necháme deset minut povařit. Poté přecedíme, vychladíme a pijeme třikrát denně před jídlem. Nálev je možno osladit troškou medu.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení