Bylinky podle abecedy: Majoránka zahradní (Origanum majorana)

banners ALL MAJORANKA

Běžná bylina, jež v průběhu sezóny zkrášluje většinu zahrad a okenních parapetů. Kromě toho je běžnou součástí tradiční české kuchyně i jedinečným pomocníkem lidových léčitelů.

Majoránka je oblíbenou bylinou po tisíce let, kdy se postupně u různých kultur prolínaly její přednosti – jednou byla oblíbená jako koření, jindy jako léčivo. Znali ji už ve starém Egyptě a v Římě, k nám ji dovezli křižáci z Jeruzaléma.

Popis byliny

Majoránka dorůstá do výšky až 60 centimetrů a sklízí se většinou koncem léta – od července do září. Vyžaduje lehčí záhřevnou a vápnitou půdu, dostatek živin a vláhy. Semena vyséváme brzy na jaře a mladé rostlinky vysazujeme na záhon, až když nehrozí mrazíky. Málokdo si umí bez majoránky představit bramborovou polévku, placky, nádivky nebo paštiky. Hodí se i na maso nebo do omáček.

Utiší nervy, zažene stres

Hlavní léčivou vlastností majoránky je její silně tišící vliv na nervovou soustavu. Používá  se proto při rozčilení, stresech, nespavosti, migréně a pocitech slabosti. Prý vyléčí  všechny lidské žaly, i ten největší – nešťastnou lásku. Dalším zdravotní přínos představuje to, že ulehčuje průběh menstruace. Rovněž příznivě ovlivňuje tvorbu a vylučování mateřského mléka, což jistě potěší všechny kojící maminky.

Jako mnoho dalších koření i majoránka podporuje trávení, zlepšuje činnost žaludku  a střeva odstraňuje plynatost. Doporučuje se také do koupelí, na rány, jako inhalace nebo jako přísada do čaje či koupele při rýmě, astmatu a prochladnutí. Při senné rýmě pomůže, když si do nosních dírek vložíme tampón  namočený v silném odvaru z majoránky.  

Praktické návody:

Vyrážky, akné – připravíme si silnější odvar z jedné lžíce majoránky a jedné lžičky sušeného slézu. Vložíme do šálku, zalijeme vodou a necháme deset minut vylouhovat. Poté vychladíme. V odvaru namáčíme látku, kterou používáme jako obklad na postižená místa.

Bolesti břicha, bolestivá menstruace – uvaříme si čaj ze stejného dílu majoránky, yzopu a lipového květu. Pijeme dvakrát denně – ideálně ráno a večer.

Opar a pásový opar – připravíme si nálev z jedné lžičky majoránky a šalvěje. Vhodíme do vroucí vody a necháme deset minut povařit. Poté přecedíme, vychladíme a pijeme třikrát denně před jídlem. Nálev je možno osladit troškou medu.