Černý jeřáb – nenápadný léčitel

aronie blog

Klasické jeřabiny známe jako oranžové kuličky, které na podzim rozsvítí stromy v alejích kolem cest. Znáte ale černý jeřáb? Ten není zdaleka tak rozšířený, a přitom se jedná o neobyčejně léčivou a užitečnou rostlinu. Říká se jí také aronie nebo ještě tajemněji temnoplodec – a možná ji máte někde v okolí, jen o tom nevíte.

Černé bobulky jedli Indiáni, rozšířil je Mičurin

Pochází ze Severní Ameriky a byla kdysi důležitou součástí jídelníčku severoamerických Indiánů. V Evropě se začala pěstovat začátkem 18. století a o rozvoj jejího pěstování a širšího využití se zasloužil ruský pěstitel Ivan Mičurin.

Aronie je menší strom nebo keř, který má rád vlhčí stanoviště. Přirozeně se vyskytuje na okrajích lesa, ale pěstuje se také pro okrasu – má příjemný vzhled, a zvláště na podzim dokáže zahradu nádherně rozzářit svými listy, které s odcházejícím létem získají rudooranžovou barvu.

Málokteré plody mají tolik léčivých účinků!

Květy nejsou nijak nápadné, jsou malé a většinou bílé. Plody jsou nevelké černé malvičky, které mají až svíravou chuť. Pro ni také má aronie v angličtině jméno chokeberry. Tato chuť však zmizí tepelným zpracováním, a tak může být černý jeřáb zdrojem pro výrobu mnoha vynikajících, a hlavně zdravých pochoutek – hodí se do marmelád, kompotů, domácího vína a dalších lahůdek. Jeho chuť je nezaměnitelná, a navíc přináší velké množství zdravotních benefitů.

Obsahuje totiž spoustu léčivých složek, především flavonoidů a antokyanů, a vyniká vysokým obsahem vitamínu C. Tyto složky fungují jako antioxidanty a mimořádně prospívají našemu zdraví. Pomáhají léčit kardiovaskulární choroby, chronické záněty, jaterní selhání, a dokonce některé druhy rakoviny.

Pokud budete konzumovat plody aronie, pomůžete tím snížit hladinu cholesterolu i krevní tlak. Aronie prospívá i diabetikům, protože se v ní vyskytuje přírodní sladidlo sorbit. Obsahuje i velké množství rutinu, který dovede posílit cévy, a také mnoho cenných minerálů – železo, jód, mangan a další.

Pěstování je snadné

Když si budete chtít pěstovat vlastní černý jeřáb, není to žádný problém. Je to asi dvoumetrový keř nebo strom, kterému se bude dařit jak v polostínu, tak i na sluníčku. Lépe si ovšem povede tam, kde je v zemi více vlhkosti. Není náchylný k chorobám a ani si na něj příliš nedovolují škůdci.

Malé černé plody dozrávají koncem léta, ale je lepší je sklízet přezrálé a vůbec nejlépe přešlé mrazem. Tím se zjemní jejich tříslovitá, trpká chuť. Můžete je na stromě nechat tak dlouho, jak je potřeba, ale pozor na ptáky, pro které je černý jeřáb vyhledávaná pochoutka.

Otrhané plody vydrží dlouho a nekazí se, pokud je uložíte to chladné místnosti. Je ovšem možné je skladovat i mražené, cenné látky, které obsahují, tím nijak neutrpí. Plody se dají zpracovat na mnoho způsobů, a to jak čerstvé, hned po utržení, tak i zmrazené. Nejčastěji se připravuje marmeláda, sirup nebo kompot, ale můžete si na chladné zimní dny vyrobit třeba i likér nebo pečený čaj z arónie.

aronie marmelada

Marmeláda z černých jeřabin

Budete potřebovat:

  • 2 kg jeřabin
  • 1 kg cukru
  • 2 balení želírovací směsi
  • 3 dcl vody

Postup

Jeřabiny přebereme, zbavíme stopek a opereme v tekoucí vodě. Vložíme do kastrolu, zalejeme vodou a vaříme asi 20 minut, dokud kuličky nezměknou. Potom je propasírujeme přes jemné síto. Nejde to moc rychle, proto je třeba trpělivosti, ale věřte tomu, že se to vyplatí. Propasírovanou hmotu nalijeme opět do kastrolu a dobře promícháme s cukrem a s želírovací směsí. Všechno vaříme 5 – 10 minut, aby se ovocná hmota dobře propojila s cukrem. Když začne houstnout, plníme ji ještě horkou do dobře vymytých, ideálně ještě horkých sklenic. Marmeláda je vynikající do jogurtu, do rolád, perníku či jiných dezertů – nebo jen tak ke zdravému mlsání.

aronie syrup

Vitamínová bomba – nevařený sirup z arónie

Budete potřebovat:

  • velkou zavařovací láhev (4 nebo 5 l)
  • 2 kg jeřabin
  • 2–3 kg cukru
  • 1 sáček kyseliny citrónové (100 g)
  • převařenou vodu

Postup

Protože sirup nebudeme vařit, je třeba maximálně dodržovat hygienu, aby se nekazil. Proto zavařovačku dobře vymyjeme a vložíme do ní přebrané a opláchnuté plody aronie. Promícháme s kyselinou citrónovou a láhev doplníme převařenou vodou asi 5 cm pod uzávěr. Uzavřeme, uložíme na chladné místo a necháme 2 dny odpočívat. Potom kuličky rozmačkáme. Můžeme použít i ponorný mixer, ale nemixujeme na jemno, jen trochu podrtíme. Vzniklou směs necháme vykapat přes plátýnko a na každý litr tekutiny použijeme kilo cukru. Nepřevařujeme, jen dobře promícháme a necháme cukr rozpustit. Trvá to několik hodin a je třeba sirup občas ode dna promíchat. Když je hladký a cukr v něm zcela zmizí, plníme sirup do lahví a uchováváme v chladu, ideálně v lednici. Vydrží klidně až do jara, pokud ho ovšem nespotřebujeme dříve. Je totiž vynikající na přípravu domácí limonády nebo k přelití moučníku, a navíc obsahuje velké množství vitamínu C, který se přes zimu velice hodí.

---

BUTTON-PREDPLATNE

BR-0423-800