Houbaření v létě. Seznam hub, které můžete sbírat v červenci a srpnu.

houby

Houbaření v létě. Seznam hub, které můžete sbírat v červenci a srpnu.

Sbírání hub je skvělý způsob, jak vyrazit ven a nadýchat se trochy čerstvého vzduchu. Vedle toho je to také aktivita, která umožňuje milovníkům přírody spojit se s přírodou a zároveň ulovit nějaké kulinářské poklady. Ačkoli je houbaření obvykle spojováno s podzimem, v červenci a srpnu roste v českých lesích také mnoho hub. V tomto článku se seznámíme s některými houbami, které můžete v letních měsících sbírat.

Hřib smrkový (Boletus edulis)

Hřib je známý jako král hub a je velmi vyhledávanou a ceněnou jedlou houbou. Má výrazný hnědý klobouk, pevný bílý nebo nažloutlý třeň a pórovitou spodní stranu. Hřib se vyskytuje v lesích zejména pod stromy, ať už listnatými nebo jehličnatými. Hledejte je v blízkosti buků, dubů a smrků. Objevují se nejčastěji koncem léta.

Liška obecná (Cantharellus cibarius)

Lišky jsou jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších hub, proslulé svými jasně žlutými až oranžovými kloboučky a jemnou ovocnou vůní. Tyto houby se obvykle vyskytují v listnatých a smíšených lesích, často v mechu nebo v blízkosti spadaného listí. Lišky mají mykorhizní vztah se stromy, zejména s bukem a dubem. Daří se jim v letních měsících a jsou oblíbenou volbou milovníků hub díky své lahodné chuti a univerzálnosti v různých kulinářských úpravách.

Bedla vysoká (Macrolepiota procera)

Bedla vysoká je velká a vizuálně nápadná houba s vysokým, štíhlým stonkem a výrazným kloboukem, který připomíná deštník. Tyto houby se vyskytují na travnatých plochách, loukách a v otevřených lesích. Bedla vysoká je ceněná díky své pevné struktuře a jemné chuti. Při jejím sběru buďte však velice opatrní, protože se nápadně podobá jiným, jedovatým houbám. Proto se předtím obraťte na spolehlivého terénního průvodce nebo požádejte o radu zkušené houbaře.

Kozák březový (Leccinum scabrum)

Kozák březový je mykorhizní houba, která je běžně spojena s břízami. Má hnědý až červenohnědý klobouk a pevný třeň se sítí výrůstků. Kozáci březoví dávají přednost kyselé půdě a vyskytují se v listnatých a smíšených lesích, zejména tam, kde je hojný výskyt bříz. Tyto houby jsou známé svou jemnou a oříškovou chutí, díky níž jsou oblíbené pro kulinářské úpravy, jako jsou polévky, dušené maso a soté.

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus)

Hlíva ústřičná roste po celý rok, ale zvláště hojná je v letních měsících. Tyto houby mají charakteristický klobouk ve tvaru ústřice s jemnou a mírně žvýkací strukturou. Hlíva ústřičná se běžně vyskytuje na mrtvých nebo odumírajících stromech, zejména na tvrdých dřevinách, jako jsou duby a buky. Lze ji také pěstovat, takže jsou oblíbenou volbou pro domácí pěstitele hub. Hlíva ústřičná je v kuchyni všestranně použitelná, přidává se např. do smažených pokrmů, těstovinových jídel a používá se jako náhrada masa ve vegetariánských a veganských receptech.

Důležité rady pro sběr hub:

  1. Vzdělávejte se – Než se vydáte do lesa, seznamte se s jedlými houbami, které hodláte hledat. Sežeňte si spolehlivého terénního průvodce, nebo se zúčastněte houbařské výpravy vedené zkušenými houbařskými nadšenci, abyste se dozvěděli o správném rozeznávání hub a bezpečných postupech při jejich sběru.
  2. Respektujte přírodu – Sbírejte houby zodpovědně a nepoškozujte mycelium, které je klíčové pro růst hub a ekologickou rovnováhu. Sbírejte pouze houby, které můžete s jistotou určit jako jedlé, a neznámé nebo ohrožené druhy nechte za sebou.
  3. Dodržujte předpisy – Dbejte na místní předpisy a omezení týkající se sběru hub v chráněných oblastech. V některých oblastech mohou platit zvláštní pravidla týkající se množství hub, které lze sbírat pro vlastní potřebu.
  4. Bezpečnost především – Pokud si nejste jisti jedlostí houby, nekonzumujte ji. Některé houby mohou být po požití toxické nebo dokonce smrtelné. V případě pochybností se poraďte s odborníkem nebo se konzumaci zcela vyhněte.

Sbírání hub v letních měsících může být obohacující a příjemnou zkušeností. Až se budete v létě vydávat na houbařské výpravy, mějte na paměti rozmanitost dostupných jedlých hub, které jsme si v tomto článku vyjmenovali. Při výpravách do lesa nezapomeňte dbát na bezpečnost, správnou identifikaci hub a ohleduplnost k přírodě. Přejeme vám dobré houbaření!