Jak se chránit před chřipkou a jinými nemocemi?

blog zeli

Vážení, tady je několik nadčasových rad, které vyšly v Bylinkách. Přejeme vám pevné zdraví nejen na těle, ale hlavně na duchu.

Jak se chránit před chřipkou a jinými nemocemi?

Odpověď by měla být jasná: postarat se o dobrou kondici našeho imunitního systému.

- Kvalitní výživa: každodenní dostatečný přísun čerstvých potravin, ovoce, zeleniny, fermentovaných potravin – kvašené zelí. Jezte pokud možno jen původní, nezpracované potraviny, které neprošly továrnou na „výrobu“ potravin. Ujasněte si, jestli chcete jíst raději něco, co se vypěstovalo nebo něco, co se vyrobilo.

- Omezte nebo vylučte cukr a sladkosti. Cukr zásadně oslabuje imunitu.

- Doplňujte si vitamín D. Existují studie, které ukazují, že suplementace vitamínu D významně snižuje výskyt všech zimních nemocí. Optimální dávka je kolem 2000-3000IU denně pro dospělého, dětem adekvátně méně. Při této dávce se nepředávkujete. Při propuknutí nemoci dávku dočasně zvyšte klidně i na 10000IU.

- Doplňujte si vitamín C. Optimální dávka je několik gramů denně, mezi 3-10g. Je vhodné ho přijímat v několika denních dávkách nebo použít pomalu se uvolňující produkt.

- Choďte na čerstvý vzduch. Banální rada, ale účinná. Běžte do lesa nebo alespoň do parku, využijte každou chvíli.

- Cvičte. Cvičení posiluje imunitní systém a celkovou odolnost. Stačí ostrá chůze.

Tyto rady vypadají banálně, ale praxe mě naučila, že u mnoha lidí se vytratil základní selský rozum. Žijí nevhodným způsobem života, celé dny jsou zavření, jedí chemické potraviny, nehýbou se, kouří, a když onemocní, diví se a hlavně se chtějí rychle uzdravit – proto si koupí nějaký „zázračný“ preparát z reklamy. Důvod? Aby byli brzy zdraví. Moc se diví, když jim vysvětlím, že dosáhli pravého opaku – nemoc si prodloužili a imunitu dále oslabili.

Říkala MUDR. Eleková... Neradi bychom bagatelizovali současnou virovou epidemii, ale neuškodí připomenout si pár jednoduchých pravidel (pozn. redakce).



objednat

banner shoptet BR7