Konopí může být chutné!

dekarboxylace

Potraviny s obsahem konopí, tzv. edibles, jsou velmi oblíbeným způsobem konzumace této léčivé plodiny. Ocenit ji tak můžete i tehdy pokud vám není příjemné její pokuřování. Tyto dobroty mohou potěšit a uvolnit, nebo je lze použít při bolestech. Výroba těchto lahodných pochoutek může být zábavná, a pokud rádi pečete, kreativitě se meze nekladou. Pojďme se naučit připravit si základní přísady, které pak můžete použít pro své kuchařské experimenty. A také si řekneme, na co je třeba si dát pozor.

Výroba vlastních poživatin doma je zábavná činnost, která nám může ušetřit spoustu peněz. Na výběr je mnoho možností – sušenky, brownies, gumové bonbony, karamely nebo lízátka, vše lahodné a chutné, a s obsahem přesně takové dávky, jakou chceme. Velmi důležité je těsto nebo zpracovávanou hmotu dobře promíchat a při odměřování množství a krájení finálního výrobku přesně odměřit jednotlivé kusy. Praktičtější je vyrábět pochoutky malých rozměrů a možná je vhodné naše recepty předem vyzkoušet bez konopí, abychom se ujistili, že výrobky jsou dostatečně chutné. Proces se skládá z několika kroků, ale v žádném případě není složitý. Pro tvorbu edibles je důležité nejprve extrahovat kanabinoidní látky z květů a pak s extraktem vyluhovat nosič, jako je máslo, olej nebo alkohol. Tento nosič se poté přimíchá do těsta, které používáme. Máslo se k tomu dobře hodí, protože je skvělým rozpouštědlem pro kanabinoidy. Tučnější másla, jako je ghí, jsou ještě účinnější. Jako nosič lze použít jakýkoliv olej, který pojme ještě více léčivého konopí než máslo. Pokud nechceme při vaření používat tuk, lze květy louhovat v alkoholu – například vodka může být základem pro vytvoření vysoce potentní tekutiny.

Canna-brownies!

Složení:
• ½ hrnku cannamásla
• 1 šálek cukru
• 100 gramů čokolády (nejlépe neslazené)
• 2 velká vejce
• ½ hrnku mouky
• ½ lžičky soli
• hrubá mořská sůl
• 2 lžičky vanilkového extraktu

Budete potřebovat:
• misku použitelnou v mikrovlnné troubě
• plech o rozměrech 20 x 20 centimetrů
• šlehač
• papír na pečení
• pravítko
• párátka

1. Konopné máslo nechte změknout, předehřejte troubu na 180°C a na plech položte pečící papír.
2. Rozpusťte čokoládu – vložte ji do misky a pomalu ji zahřívejte v mikrovlnné troubě.
3. Rozpuštěnou čokoládu a změklé cannamáslo smíchejte dohladka a vmíchejte vejce.
4. Za stálého míchání přidejte cukr a poté vanilku a sůl. Nakonec přidejte mouku a dobře promíchejte.
5. Těsto nalijte na plech, posypte mořskou solí a pečte 30 minut – na povrchu by měla být zlatavá vrstva. Pokud do brownie zapíchnete párátko, měli byste je vytáhnout čisté.
6. Brownie nechte vychladnout a pomocí pravítka rozměřte. Potom nakrájejte na 32 kostek o velikosti 2,5 x 2,5 centimetru. Přikryjte je a skladujte při pokojové teplotě nebo je jednotlivě zabalte do igelitu. Zmražené vydrží až 4 měsíce.

---

V novém čísle Bylinek najdete pokračování. Seriál Konopí pro zdraví...

BUTTON-PREDPLATNE

BR11 a Nepecene2