Likér z černých jeřabin
Likér z černých jeřabin je lahodný domácí nápoj, který zahřeje a dodá energii v chladných měsících. Kombinace jeřabin, cukru a vodky vytváří nápoj s jemnou, ovocnou chutí a příjemným aromatem. Tento likér oceníte nejen jako aperitiv nebo digestiv, ale také jako originální domácí dárek pro vaše blízké.
Budete potřebovat:
- 0,5 kg jeřabin
- 300 g cukru
- vodu
- 0,7 l vodky
Postup
Dobře zralé plody aronie přebereme a propláchneme. Vložíme do nekovové nádoby a zalijeme 0,5 l vařící vody. Nádobu přikryjeme a uložíme do chladné místnosti, kde ji necháme pět dní. Potom bobulky rozmačkáme nebo podrtíme a tekutinu necháme vykapat přes plátýnko. Můžeme nechat vykapávat přes noc. Pak si svaříme sirup z 300 g cukru a 300 ml vody. Když vychladne, smícháme jej s vykapanou šťávou z černých jeřabin a přidáme 0,7 l vodky. Všechno dobře promícháme a přelejeme do lahví, které se dají dobře uzavřít.
Zdroj: Bylinky revue 11-12/2020