Přírodní lékárnička na jarní výlet

Ukázka z jarní knížky Bylinky Revue

Přírodní lékárnička na jarní výlet

Konečně se rýsuje trochu hezké počasí a je čas vyrazit s dětmi do terénu. Pobyt v přírodě na různých výletech však občas může přinést nemilá překvapení v podobě drobných zranění a oděrek. Jak můžeme naše děti ochránit pomocí přírodních prostředků a bylinek?

Pokud se chystáte s dětmi do přírody, nezapomeňte si vzít s sebou přírodní lékárničku, kterou byste mohli potřebovat. Hodit se vám budou určitě tyto věci:

  • kousek provázku, šátek, náplast a obinadlo (případně nůžky)
  • kostivalová mastička nebo tinktura jako první pomoc na zhmožděniny, bolesti svalů, zhmožděniny nebo zlomeniny
  • propolisová tinktura jako dezinfekce ran, po štípnutí hmyzem apod.
  • měsíčková mast jako hojivé mazání na rány, defekty pokožky, suchou a rozpraskanou kůži, plísně z vlhkých bot, boláky, štípance, praskliny mezi prsty
  • tea tree olej na štípance či jako dezinfekce po kousnutí klíštětem
  • zázvorové kostky proti nevolnosti a na zahřátí při prochladnutí, při bolestech v krku a počínajícím nachlazení
  • datle a oříšky, které okamžitě dodají energii při únavě, vyčerpání, snížené hladině cukru
  • rostlinné uhlí při průjmu
  • tinktura z lichořeřišnice jako přírodní antibiotikum, když nás začne bolet v krku nebo si nachladíme močové cesty
  • oregánový olejíček jako dezinfekce, v naředěné podobě namazaný na pokožce nebo nastříkaný na oblečení jako účinný repelent
  • gel z aloe vera na odřeniny a spáleniny

 Zásady první pomoci

 Když dítě prochladne

Jestliže se dítě na výletě namočí (např. spadne-li do potoka), sundáme mu mokré oblečení, začneme mu třít pokožku suchým kouskem oděvu, aby se mu tělo pořádně prokrvilo a zahřálo, a rychle jej oblečeme do suchých věcí. Když nemáme nic po ruce, vystačíme si s málem, je však třeba ihned vyhledat teplé a suché místo, aby dítě příliš neprochladlo, a nevznikly tak nějaké vážnější následky. Na zahřátí můžeme dítěti dát třeba kostky sladkého kandovaného zázvoru, které určitě přijdou vhod. Jakmile to pak bude možné, pomůže horký čaj s medem a citronem, a to klidně zázvorový, heřmánkový, lipový nebo šípkový dle věku dítěte a toho, co snese.

 Když se dítě topí

Pokud se váš potomek začne na výletě topit, sundejte ze sebe veškeré oblečení, které máte na sobě, než pro něj skočíte. Především shoďte to, co by vás mohlo táhnout ke dnu (v prvé řadě boty, bundu a kalhoty), zachraňování tonoucího je totiž vždy rizikové, a to i přes to, že se jedná o dítě. Jakmile se vám pak podaří dítě z vody vytáhnout, je nutno provést resuscitaci, zabalit je do deky a přivolat rychlou pomoc.

 Jak se dělá resuscitace u dítěte

Nemalujme čerta na zeď, ale co kdybychom náhodou někdy tuto informaci potřebovali? Můžeme se pokusit rychle zasáhnout a třeba někomu zachránit život. U dítěte se resuscitace provádí trochu jinak než u dospělého, zdravotníci doporučují nejprve provést 5 vdechů, abychom do těla dostali kyslík, jehož nedostatek v krevním oběhu stojí za většinou dětských stavů bezvědomí. U dospělých se toto dělat nemusí a rovnou se přistupuje k masáži srdce. Jestliže tedy zjistíme, že dítě nedýchá a nemá v dýchacích cestách žádnou překážku (např. uvíznutý předmět), provedeme 5 vdechů a poté vždy 15 stlačení srdce a 2 vdechy. Celý proces s 15 stlačení srdce a 2 vdechy opakujeme celkem 5×. Teprve poté voláme linku 155 na hlasitý odposlech a pokračujeme v masáži nadále, pokud je to ještě potřeba.

 Jak na vymknutý kotník nebo zlomeninu

Vymknuté kotníky či zlomeniny jsou na výletech v přírodě celkem častým následkem pádu nebo špatného došlápnutí. Děti mají pružné kosti a oproti dospělému člověku většinou vyváznou bez úhony, přesto se může stát, že se něco přihodí. Říká se, že zhmožděniny bolí více než zlomeniny. Na první pohled sice asi laickým okem nepoznáte, zda si dítě něco zlomilo nebo pouze narazilo, ale v obou případech můžete postupovat stejně. Pokud dítě spadne, naříká nebo nemůže na končetinu došlápnout a vy si všimnete viditelného otoku, je lepší postižené místo ihned zafixovat, zabránit dalšímu pohybu a přivolat pomoc. Postižená oblast se doporučuje chladit, z bylinných prostředků můžete použít mast nebo tinkturu z kořene kostivalu lékařského, který má vynikající účinky na zlomeniny a naraženiny všeho druhu.

 Jak zastavit krvácení

Pokud má dítě nějaké silně krvácející zranění, je třeba krvácení nejprve zastavit. Jestliže se jedná o tepnu, musíme ji urychleně pevně stlačit a zavolat okamžitou pomoc. Obinadlo uvazujeme nad ranou směrem k srdci a přes jednu kost, což znamená, že v případě krvácení z lýtka upevníme obinadlo až nad kolenem. Drobné krvácení pak můžeme zastavit třeba přiloženímjitrocelového listu – ten je však dobré předem promnout, aby se uvolnily účinné látky. Existují dva druhy jitrocele, tedy jitrocel větší a jitrocel kopinatý, jež můžete snadno najít na každé louce a které lze použít k zastavení krvácení a hojení drobných ran. Jitrocel větší má listy kulaté, kopinatý podélné – oba je pak možné také naklepat mezi čistým šátkem nebo kapesníkem, přiložit je na ránu a pevně ji obvázat. Dobrné ranky můžete také ještě vydezinfikovat například propolisovou tinkturou.

 Krvácení z nosu ustane do 15 minut

U krvácení z nosu se nejedná o nic vážného, i když to může na první pohled přihlížejícího vyděsit, obzvláště pokud dítě předtím na chvíli ztratil z dohledu. Pomáhá přiložení studeného obkladu na čelo a ke kořeni nosu – klidně si můžete namočit v potůčku kapesník, šátek, v případě potřeby i ponožku. Hlava by se neměla zaklánět, ale naopak předklonit či ponechat rovně, aby krev mohla volně vytékat. Krvácení by pak mělo ustat do 15 minut, pokud se tak nestane, měli byste vyhledat lékaře.

 Vyražený dech není nebezpečný

Běžně se též stává, že si dítě po pádu může vyrazit dech. Ačkoli to na první pohled vypadá znepokojivě, nejedná se o nic vážného. Šokem z pádu došlo ke křeči dýchacích svalů, jež je třeba uvolnit – nejvíce pomůže uklidnění dítěte nebo lehká masáž zad.

Lepší informace o Bylinkách těžko najdete jinde. Píšeme poctivě a s láskou. Knížky Bylinky Revue žádejte v prodejnách tisku.


Cena předplatného od: 599 Kč

Tel.: +420 225 985 225
SMS: +420 605 202 115
E-mail: bylinky@send.cz
Online aplikace ZDE