Sedmikrásky, královny jara

Ukázka z magazínu Rady a recepty moravské babičky

Sedmikrásky patří mezi první jarní bylinky a už i naše babičky věděly, jaké poklady se v těchto malých rostlinkách ukrývají. Jejich kvítky pak nejen krásně vypadají, ale i skvěle chutnají. Stačí se jen sehnout a natrhat je!

Lidově se této něžné krásce říká také chudobka. Zdobí trávníky od jara do podzimu a sbírat ji můžeme kdykoliv kvete, i když nejvíce zdraví prospěšných látek obsahuje právě teď na jaře. Účinky sedmikrásky jsou velice jemné, a proto je vhodná i pro děti. Podporuje vykašlávání, působí protizánětlivě a hojivě. Moje babička si ji ve velkém přidává i do koupele, jelikož je výborná na veškeré kožní problémy.

Koupel našich babiček

Pokud vás trápí kožní neduhy jako např. ekzém nebo lupénka, je tato koupel pro vás ta pravá. Připravit si ji navíc můžete jak z čerstvých, tak sušených květů.

Budete potřebovat:

  • 1 hrst květů sedmikrásky
  • 1 hrst květů měsíčku lékařského
  • 1 hrst květů fialky
  • 1 hrst ovesných vloček
  • 4 l vody

Postup:

Ingredience smícháme a zalijeme je vodou. Vše pak necháme 1,5 h louhovat. Poté výluh přecedíme přes jemné sítko, vlijeme do napuštěné vany a užijeme si příjemných 30 minut relaxační lázně.

Pleťová maska proti akné

Máte citlivou pleť? Trápí vás akné? Vyzkoušejte tuto jednoduchou masku na obličej. Sedmikrásky, které do ní přidáte, obsahují dezinfekční silice a hojivý sliz, díky čemuž vám pomohou s regenerací pokožky.

Budete potřebovat:

  • 1 hrst čerstvých květů sedmikrásky
  • špetku mleté skořice
  • 3 polévkové lžíce bílého jogurtu

Postup:

Všechny ingredience rozmixujte a směs dejte na hodinku do lednice. Poté ji naneste na obličej a nechejte 20 minut působit. Na závěr pleť jemně omyjte vlažnou vodou.

Obklad na rány

Věděli jste o sedmikrásce, že dokáže zacelit i špatně hojící se rány nebo modřiny? Stačí, když její květy jemně nadrtíte, přidáte na ránu nebo modřinu, kterou ovážete šátkem, a necháte sedmikrásku co nejdéle působit. Kůži si pak pořádně opláchněte.

Sedmikrásková mast

Tato úžasná mastička léčí nejrůznější modřiny, otoky či odřeniny. Lze jí také ošetřit podrážděnou pokožku a štípance od hmyzu. Určitě ji vyzkoušejte!

Nejdříve je potřeba připravit si macerát, a to tak, že do zavařovací sklenice dáme dvě hrsti čerstvých květů sedmikrásek a zalijeme vše kvalitním slunečnicovým olejem tak, aby byly květy zcela ponořené.

Sklenici zakryjeme gázou, odložíme ji na nějaké slunečné místo a necháme obsah 2 týdny louhovat. Denně sklenici opatrně protřepeme a celou dobu si hlídáme, aby byly květy sedmikrásky neustále ponořené. Pak už jen stačí olej přecedit, kytičky vymačkat a macerát je hotov.

Poté můžeme přistoupit ke druhému kroku, kterým je výroba domácímasti.

Budete potřebovat:

  • 120 g sedmikráskového macerátu
  • 35 g včelího vosku (Ekokoza))

Postup:

Ve vodní lázni si rozpustíme včelí vosk a přilijeme macerát. Směs ohříváme a čekáme, až se nám vosk rozpustí, pak ji pořádně promícháme, přelijeme do připravených mističek na mast a necháme ztuhnout. Mast skladujeme při pokojové teplotě.

Tinktura ze sedmikrásky

Tato tinktura se hodí ke vnějšímu užití na různé druhy kožních obtížích (např. afty, ekzémy či malé ranky). Lze ji však užít i vnitřně.

Budete potřebovat:

  • 2 hrsti sušených květů sedmikrásky
  • 0,5 l domácí slivovice nebo čisté vodky

Postup:

Květy sedmikrásek vložíme do uzavíratelné nádoby a zalijeme je alkoholem tak, aby byly úplně ponořené. Nádobu uzavřeme a umístíme na suché místo. Tam necháme obsah 4 týdny macerovat, zároveň nezapomene nádobu každý den protřepat.

Tinkturu užíváme denně jen tak po kapkách, které si ale také můžeme rozmíchat v nějakém nápoji. Lze ji ale používat i zevně na různá poranění.

Rady a recepty MORAVSKÉ BABIČKY NOVINKA! Vychází 4x za rok. Píšeme poctivě a s láskou.


Roční (4 čísla): 449 Kč * Dvouleté (8 čísel): 799 Kč

Babičky jsou kouzelné a jejich moudré rady k nezaplacení.

Tel.: +420 225 985 225
SMS: +420 605 202 115
E-mail: bylinky@send.cz
Online aplikace ZDE