RECEPT: Léčivá rakytníková marmeláda

rakytnik marmelada

Léčivá rakytníková marmeláda

Čím rakytník prospívá? Rakytník má pozitivní vliv i na zažívání – podporuje činnost žlučníku, jater, slinivky a žaludku. Je vynikající pro prevenci, například žaludečních vředů, zlepšuje činnost střev (zejména povzbuzuje jejich peristaltiku) a urychluje léčbu hemoroidů. Nezanedbatelné jsou i výsledky jeho působení na mozek a psychiku. Podporuje tvorbu serotoninu, který má protistresové a protinádorové účinky, čímž také snižuje riziko deprese, a zlepšuje duševní schopnosti. Díky tomu, že působí proti výskytu krevních sraženin a optimalizuje stav i průchodnost cév, pomáhá bojovat proti náhlým cévním příhodám. Bylo dokonce i zjištěno, že rakytník dokáže podpořit boj těla s rakovinou. Je velmi vhodný jako podpůrná léčba při chemoterapii nebo při ozařování (snižuje negativní účinky těchto závažných zásahů do organismu) a osvědčil se především při nádorových onemocněních zažívacího traktu nebo ženských orgánů.

Proto si s námi můžete připravit tuto léčivou marmeládu, která navíc i výborně chutná!

Budete potřebovat:

• 1 kg plodů
• 1 sáček Gelfixu 2:1
• 0,5 kg cukru

Postup:
Plody pomačkáme a podle návodu na sáčku promícháme se 2 lžícemi cukru a gelfixem. Povaříme několik minut, přidáme zbylý cukr a vaříme, dokud nezačne hmota houstnout. Potom plníme marmeládu ještě horkou do dobře vymytých sklenic, uzavřeme a otočíme dnem nahoru.

Vedle marmelády lze také z rakytníku namíchat výborný a zdravím doslova nabitý sirup. Ten si můžete u nás pohodlně objednat.

Více - sada rakytníkových sirupů

rakytniky