Udělejte si vlastní cider!

cider

Máte spoustu jablek a milujete cider? Udělejte si svůj vlastní!

Pokud máte zahradu plnou jabloní a lámete si hlavu, co s úrodou, zkuste si vyrobit vlastní cider. Tento vynikající perlivý jablečný nápoj se určitě doma neztratí! Mnoho lidí se na něm pochutná mnohem víc než na vínu nebo pivu, skvěle vás osvěží a navíc smysluplně využijete domácí jablka.

Budete potřebovat:
• jablka
• kvasinky
• demižon s kvasnou zátkou, kterou probublává kysličník uhličitý
• domácí lis
• lahve, které jdou uzavřít


Postup:
Vyberte jablka, která sice nemusí být kdovíjak krásná, ale určitě by měla být zdravá, ideálně čerstvě načesaná. Nikdy nepoužívejte nahnilá nebo plesnivá! Na lisu z nich připravte šťávu a přelijte ji do čistě vymytého demižonu. Počítejte s tím, že při kvašení objem tekutiny nabyde, proto demižon naplňte maximálně do poloviny. Potom přidejte kvasinky a demižon uzavřete kvasnou zátkou.

cider1

Nechte kvasit 2 měsíce v chladné místnosti, ideální je sklep, ve kterém je teplota do 15 °C. Občas zkontrolujte, zda je všechno v pořádku, kvasnou zátkou by měl probublávat kysličník uhličitý, který se v tekutině vytváří. Po 2 měsících mošt stočíte do čistých lahví, do každé můžete pro chuť přidat ještě trochu čerstvého moštu. Lahve uzavřete, uložte do chladu, nejlépe ve vodorovné poloze, a nechte ještě měsíc uležet. Dejte si pozor, aby všechny nádoby i náčiní byly čisté a abyste do moštu ani do cidru při výrobě nesahali rukama.

cider2