Recept na bezinkovou marmeládu

bezinky 2

Černý bez roste všude a dá se z něj dělat výborná marmeláda, na kterou vám zde přinášíme recept. Nezapomeňte však na rčení, které říká „před heřmánkem smekni, před bezem klekni“ – bezinky musíte totiž před konzumací tepelně upravit nebo usušit, jinak hrozí otrava!

Budete potřebovat:

  • 2 kg bezinek
  • 2 kg jablek
  • 1 kg cukru
  • 1 balíček Gelfixu
  • 1 citrón

Postup

Bezinky operte a otrhejte ze stopek, jablka omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte nahrubo nebo na plátky. Gelfix smíchejte s 10 lžícemi cukru a vše promíchejte s ovocem, až pustí šťávu. Potom uveďte do varu a vařte 5 minut. Poté vmíchejte zbylý cukr a vařte 15 minut. Plňte do dobře vymytých skleniček, které uza­vřete a nechte vychladnout dnem vzhůru.