Vychází nové číslo magazínu Bylinky, dárek pro přepdlatitele...

Recept na dušené artyčoky na italský způsob

artycoky 2

 

Potřebujete trochu osvěžit váš jídelníček? Zkuste artyčoky – zeleninu u nás poměrně nevšední, ovšem oblíbenou hlavně ve francouzské a italské kuchyni. Máme pro vás recept na artyčoky s těstovinami na italský způsob.

Budete potřebovat:

  • 4 artyčoky
  • 0,8 l vody
  • 2 menší citróny
  • 3–4 stroužky česneku
  • skleničku suššího bílého vína
  • 3 snítky zelené petrželky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl, bílý pepř

Postup

Artyčoky obereme – zbavíme je tuhých vnějších listů a necháme pouze srdíčka. Ta dáme marinovat do vody, do které jsme vymačkali šťávu z citrónů a nakrájeli do ní i vymačkané citróny. Trochu citrónové šťávy si dáme stranou, použijeme ji později. Artyčoky marinujeme asi půl hodiny. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. V kastrolu rozehřejeme olivový olej a přidáme česnek. Chvilku restuje­me, dokud nezezlátne.

Srdíčka artyčoků vyjmeme z ma­rinády, vymačkáme a nakrájíme na plátky silné asi 1–2 cm. Potom je přidáme k česneku a restuje­me. Osolíme, opepříme, přidáme odloženou citrónovou šťávu a víno, podlijeme 1 dcl vody a dusíme do­měkka. Potom odklopíme, a ještě chvilku restujeme, abychom se zbavili přebytečné tekutiny.