Recept na houbový štrůdl

strudl 2

Víte, že se štrůdl dá dělat i z hub? A je vynikající! Můžete si ho zkusit upéct sami, máme pro vás totiž skvělý recept!

Budete potřebovat:

  • 1 balíček lístkového těsta (400 g)
  • 500 g očištěných hub
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce vody
  • 1 velké vejce nebo 2 malá
  • sůl, pepř, kmín

Postup

Lístkové těsto vyndejte z chlad­ničky, a nechte změknout. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, houby na kostičky asi 1x1 cm. V kastrolku rozehřejte olej, zpěňte na něm cibulku a restujte ji, dokud nezezlátne. Potom přidejte hou­by, osolte a přidejte pepř a kmín. Zamíchejte, mírně podlijte vodou, zakryjte a duste, dokud nejsou houby měkké. Potom sundejte po­kličku a za stálého míchání nechte na slabém ohni odpařit případnou tekutinu. Houbová směs musí být hustá, bez kapaliny, aby nám neroz­máčela těsto.

Těsto rozdělíme na dvě části a postupujeme jako při přípravě klasického štrůdlu. Na válu nebo stole posypaném hladkou moukou je rozválíme na tenkou placku obdélníkového tvaru, doprostřed poklademe polovinou hub, dobře zabalíme a přeneseme na pečící plech. Doporučujeme na pečení použít pečicí papír, ušetříte si práci s drhnutím plechu. Stejně postu­pujeme s druhou polovinou těsta i houbové směsi. Zabalené štrůdly potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme asi 45–50 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Můžeme podávat teplé, vlažné i studené, vždycky udělají radost.