Dárek předplatitelům, nástěnný kalendář 2025

Římské plněné artyčoky

 

Římské plněné artyčoky jsou lahodným pokrmem inspirovaným italskou kuchyní, kde jemná chuť artyčoků skvěle ladí s náplní z čerstvé strouhanky, parmezánu a česneku. Tento recept je ideální pro ty, kdo chtějí vyzkoušet něco netradičního a přitom plného zdraví prospěšných látek. Plněné artyčoky si oblíbíte jako vynikající přílohu či lehký hlavní chod s chutí Itálie.

Budete potřebovat:

- 8 artyčoků
- 1 citrón
- 5 lžic strouhanky z bílého pečiva
- 100 g parmezánu nebo podobného sýra
- 3 stroužky česneku
- svazek mátových lístků
- svazek oregana
- 3 lžíce olivového oleje
- bílý pepř, sůl

Postup

Artyčoky připravíme k vaření – oloupeme venkovní listy, ze zbylých lístků odstřihneme tvrdé špičky a vyřízneme chlupaté vnitřky. Všechny řezy potřeme ihned citrónem, protože jinak by nepěkně ztmavly. Připravené artyčoky vložíme do vody s vymačkaným citrónem tak, aby byly potopené, a mezitím si připravíme náplň. Smícháme strouhanku, najemno nastrouhaný sýr, sekané bylinky, drcený česnek, sůl, pepř a lžíci oleje. Všechno promísíme a směsí naplníme vnitřky artyčoků. Naskládáme je do zapékací misky, kterou jsme vymazali 2 lžícemi oleje, těsně vedle sebe. Listy stáhneme, aby náplň nemohla vypadnout. Pečeme zakryté pokličkou nebo vrchní částí zapékací misky asi hodinu při teplotě cca 200 °C. Potom pokličku sundáme, posypeme ještě trochou strouhaného parmezánu a odkryté dopečeme do křupavé kůrčičky. Můžeme podávat jako teplou přílohu k masu či za studena, jako předkrm nebo pochoutku k vínu.

Zdroj: Bylinky revue 11-12/2020

 

banner BR1024