Vůni levandule těžko odoláte a letním Bylinkám také.

banner-blog-shoptet-fotoBR7

Voňavý levandulový sirup

Budete potřebovat:

- 600 g levandulových květů
- 4 velké citróny
- 4 ks skořicové kůry
- 2 kg cukru
- 2 l vody

Postup:

Květy levandule vložíme do vody a přidáme citrónovou šťávu a skořici. Vše povaříme 15 minut. Potom odstavíme a necháme přes noc odležet. Přecedíme, květy vymačkáme a tekutinu ještě znovu přecedíme přes jemné plátýnko, abychom se zbavili drobných částeček. Přidáme cukr a za stálého míchání rozpustíme. Potom necháme vařit 5 minut. Ještě teplý sirup plníme do lahví a skladujeme v uzavřených lahvích nebo sklenicích v chladu. Můžeme použít do limonády nebo užívat jako prostředek na uklidnění.

---

Letní Bylinky revue je právě v prodejnách tisku

Vážená bylinkářko, milý bylinkáři,

hlavní červencová starost, jak říkal Karel Čapek v Zahradníkově roce, je zalévání a kropení zahrady. Zalévá-li zahradník konvemi, počítá konve tak jako automobilista kilometry. “Uf,” prohlašuje s pýchou rekordmana, “dnes jsem vytahal pětačtyřicet konví.” Kdybyste věděli, jaká je to libost, když chladná voda crčí a šumí na zprahlou půdu; když to v podvečer jiskří na květech a listech přetížených horlivou prškou; když pak celá zahrádka vydechne vlhce a úlevně, tak jako vydechne žíznivý poutník – “Ahahah,” praví poutník stíraje si pěnu z vousů, “to byla hromská žízeň. Hospodo, ještě jednu!” A zahradník běží ještě pro jednu konev na tu červencovou žízeň.

Srpen je obyčejně doba, kdy domácí zahradník opouští svou zahradu divů a jede na dovolenou. Po celý rok sice důrazně hlásal, že letos nepojede nikam, že taková zahrádka je nad každý letní byt a že on, zahradník, není takový blázen a trumbera, aby se někde plahočil ve vlaku a po všech čertech; nicméně když uhodí letní doba, prchá i on z města.

Jednou je moc sucho, jindy zase povodeň, tak už to prostě chodí, dnes i před sto lety. Užijte si léto nejlépe jak můžete, třeba zrovna letos bude to nejhezčí.

Za redakci Bylinek vám přeji pevné zdraví a krásný, prosluněný měsíc,
Aleš Vodička, vydavatel.

---

OBSAH

- Mladý pěstitel Mirek Tomeš. Jinan dvoulaločný – živoucí fosílie.
- Chcete být zdraví? Základ je zdravé střevo!
- 5 receptů pro zdravé střevo
- Test: 20 otázek na zdravé střevo
- Vůně levandule symbol léta
- Bylinková poradna s odborníkem
- Zabalte bylinky na cesty
- Léto – čas léčivých bylinek
- Letní krása a relax s bylinkami
- Lahodný experiment - domácí limonády, které překvapí
- Letní detoxikační dny – jahody, meloun, okurka
- Studené polévky – nejlepší letní občerstvení
- Letní ovocné hodování

 Dárek pro nové předplatitele:

objednat

banner newsletter BR