Zázraky z kozího mléka

Skvělé účinky kozího mléka znaly nejen naše babičky, ale již staří Římané, pro které bylo kozí mléko velmi ceněné, považovali ho dokonce za dar.U nás v rodině se kozy chovají od nepaměti, a jak říká i moje babička, jejich mléko dokáže vyléčit kdeco! Je to totiž takový elixír mládí a dlouhověkosti, navíc je nízkokalorické, lahodné a velmi zdravé. I přes nejrůznější klady kravského mléka pak funguje jako skvělá alternativa pro ty, kteří kravské mléko nesmějí.

Mléko je základem výživy hlavně mláďat savců, která z něj získávají nejen vitamíny a minerály, ale i další prospěšné látky, zejména potřebné pro upevnění imunity.

Kozí mléko je biologicky cenným nápojem, který obsahuje minerální soli, množství vápníku, hořčíku, sodíku, draslíku a fosforu, soli a stopových prvků - mědi, zinku, manganu, titanu, chromu a kobaltu. Najdeme v něm i vitamíny A, B1, B2, B12, C, D, E a kyselinu listovou.

Množství bílkovin je vyšší než v kravském mléku, důležitý rozdíl však spočívá v jejich složení. To je pravděpodobně důvod, proč organizmus některých lidí snáší kozí mléko podstatně lépe než mléko kravské. Lepší stravitelnost je způsobená rozměry a složením tukových částic, které se podobají mléku mateřskému. Toho se využívá při léčbě intestinálních koronárních poruch dříve narozených dětí - kyselina kaprilová a kaprínová pomáhá činnosti žláz s vnitřní sekrecí. Tuk kozího mléka je přirozeně homogenní a tím lépe stravitelný, čímž nedochází k tak rychlé arterioskleróze krevních stěn a vlásečnic.

Léčebné účinky kozího mléka

Tlumí ekzém

Kozí mléko se používá v lidovém léčitelství jako lék na různé formy ekzémů a vyrážek u dětí. Zde pomáhají především koupele v syrovátce. Kozí syrovátka obsahuje velký podíl kyseliny mléčné a citronové, která vaší pokožku zklidní a zvláční. Při léčbě ekzému pak samozřejmě musíme myslet i na to, co jíme - vyloučíme například kravské mléko a produkty z něho vyrobené, které můžeme nahradit právě produkty s obsahem kozího mléka.

Imunita

Pravidelné popíjení kozího mléka nám pomůže posílit imunitu. Pokud na podzim a v zimě často trpíme chřipkami a virózami, můžeme schválně zkusit tuto lahodnou léčbu. Navíc má pití kozího mléka i protizánětlivé účinky.

Migréna a bolest hlavy

Pokud vás trápí bolehlav a migrény zkuste ze svého jídelníčku vyloučit kravské mléko a výrobky z něj a nahraďte je výrobky z mléka kozího.

Alergie

Kozí mléko má odlišné složení než mléko kravské, a díky němu je snášeno bez problémů i alergiky. Při vzniku alergií se největší role přičítá obsahu kaseinu, což je bílkovinná frakce obsažená v kravském mléce. Vzhledem k tomu, že kozí mléko má odlišný podíl bílkovinných frakcí, je snášeno bez problémů nejen u dětí, ale i u dospělých.

Trávicí trakt, játra a slinivka

Pokud vás trápí onemocnění trávicího traktu a přidružených orgánů, jako jsou játra a slinivka, určitě začněte pravidelně pít kozí mléko. Velice příznivě zapůsobí na váš trávicí trakt, jelikož se zde kladně projevuje zásaditější charakter a vyšší neutralizační kapacita kozího mléka, takže se můžete zbavit i překyselení.

Na bolavé klouby

Trápí vás revma? Tak to vám určitě pomůže kozí máslo, kterése dodnes používá a míchá s bylinkami jako základ léčebných protirevmatických mastí. Kozí máslo obsahuje kyselinu uhličitou, která účinně pomáhá při bolestech zad a namožených svalech. Není určitě od věci pořídit si tento kozí zázrak a mazat si s ním bolavé klouby, účinnost můžeme ještě zvýšit, když si klouby budeme mazat právě nějakým kozím bylinkovým máslem. Protože co může být léčivější, než kombinace kozího mléka a bylinek?

Redukce hmotnosti

Kozí mléko je také velmi účinné při redukci hmotnosti, jelikož je bohaté na minerální soli, vápník, draslík, hořčík a fosfor, a proto pravidelné pití alespoň jedné sklenice kozího mléka denně dodá vašemu tělu dostatečné množství vápníku; ten potom pomáhá štěpit tuky a zlepšuje metabolismus.

Sladký spánek

Pokud v noci nemůžete usnout, zkuste vypít před spaním sklenici teplého kozího mléka. Kozí mléko totiž obsahuje látky, které mají značný sedativní účinek. Uvidíte, že budete spát jako miminko.

Elixír mládí

Pokud chceme mít kůži vyživenou, omlazenou a hebkou jako samet, dopřejte si koupel v kozím mléce. Stačí, když si do koupele přilijete 2l kozího mléka a užijete si nádherný 30 minutový relax ve vaně.

 

Nepili jste ještě kozí mléko? Připravte se na to, že chutná jinak než kravské!

Kozí mléko neodmítne žádný gurmán. Dobře a čistě zpracované nepáchne, přestože to o něm mnozí jedinci tvrdí. Chuť kozího mléka je méně sladká než kravského. To je asi největší chuťový rozdíl, se kterým se musíte vyrovnat. Určitě se zejména na poprvé nepokoušejte pít kozí mléko teplé nebo čerstvě nadojené. Pro mnohé je totiž vůně teplého mléka nepříjemná – a to nejen kozího, ale i kravského. Nejdříve jej nechte pořádně vychladit. Pokud jste přece jen citliví na změnu chutí, zkuste pro začátek pít kozí mléko přilité do kávy nebo studené s kakaem. Jestliže vám sladké kozí mléko skutečně nechutná, vyzkoušejte kefír – ten je nesrovnatelně lepší než kefír kravský a chuť není tak výrazná jako u sladkého kozího mléka.

Dobrůtky s kozím mlékem

Pokud nám kozí mléko zachutnalo a chtěli bychom ho do svého jídelníčku zařadit v hojnějším počtu, či popřípadě jím kravské mléko úplně nahradit, existuje spousta vynikajících produktů, které kozí mléko obsahují. Pochutnat si můžeme buď na čistém kozím mléce, které můžeme používat coby smetanu do kávy či do čaje, ale můžeme ho pít samozřejmě i samotné nebo ráno k cereáliím. Dále najdeme v obchodech velkou řadu kozích sýrů a pomazánek, kořeněných, s bylinkami či bez příchutí, a zakoupit si můžeme i nápoje z kozího mléka či kozí syrovátku nebo jogurty.