Zdraví a pohoda z bylinné zahrádky: 5 nejlepších sušených bylin, které stojí za pozornost

Obrázek článku

V péči o naše zdraví a wellness jsou bylinky odjakživa vážené. I v sušené formě mohou mít silné účinky, které se postarají o naši duševní i tělesnou pohodu. My se s vámi v tomto článku podělíme o pět bylinek, které vám na vaší bylinkové zahrádce nesmějí chybět, protože patří mezi ty, s nimiž je každá přírodní léčba mnohem účinnější.

Heřmánek pravý (Matricaria recutita)

Heřmánek je nejznámější pro své uklidňující a spánek navozující vlastnosti, je to jemná bylina, která se již po staletí používá ke zmírnění nespavosti a podpoře pocitu uvolnění. Jeho uklidňující účinky se neomezují pouze na nervový systém; heřmánek má také protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti, takže je skvělou volbou při zažívacích potížích a podráždění kůže. Šálek heřmánkového čaje před spaním může být dokonalým způsobem, jak se uklidnit a připravit se na klidný spánek.

Levandule lékařská (Lavandula angustifolia)

Levandule je voňavá bylina, která je ceněna pro svou uklidňující vůni a schopnost snižovat stres a úzkost. Studie prokázaly, že vůně levandule dokáže výrazně snížit hladinu stresu, podpořit relaxaci a zlepšit kvalitu spánku. Její sušené květy lze použít k přípravě čaje, vyluhovat do olejů nebo dokonce zapracovat do sáčků, které si můžete dát pod polštář pro klidný spánek

Máta peprná (Mentha piperita)

Máta peprná je osvěžující bylina, která se hojně využívá pro své blahodárné účinky na trávení. Bylo prokázáno, že zmírňuje příznaky syndromu dráždivého tračníku (anglicky „irritable bowel syndrome“, zkráceně „IBS“), včetně nadýmání, plynatosti a křečí. Pro zdraví trávicího traktu se často doporučují kapsle s mátovým olejem, ale úlevu může přinést i obyčejný šálek mátového čaje.

Vyzkoušejte například náš výborný čaj na klidný žaludek s mátou nebo jiné bylinné doplňky. Její povzbuzující vůně navíc může zvýšit duševní bdělost a koncentraci.

Echinacea (třapatka nachová) (Echinacea purpurea)

Hlavním rajonem třapatky nachové, běžněji známé jako echinacea, je naše imunita. Echinacea stimuluje imunitní reakci a proto se v tradiční medicíně používá k prevenci a zmírnění nachlazení, chřipky a dalších infekcí. Zařazení echinacey do vašeho zdravotního režimu, ať už prostřednictvím čajů, bylinných doplňků nebo tinktur, můžete pomoci posílit přirozenou obranyschopnost organismu proti patogenům, což z ní činí vynikající volbu pro ty, kteří v zimě trpí chřipkami a nachlazeními.

TIP REDAKCE: Tinktura Echinacea MojeBylinky

Zázvor (Zingiber officinale)

Zázvor je proslulý svou schopností zmírňovat nevolnost, zvracení a nevolnost z pohybu. Díky svým hřejivým vlastnostem je účinný také při léčbě příznaků nachlazení a chřipky, protože může pomoci odbourat překrvení a podpořit pocení. Zázvor může stimulovat trávení a často se používá ke zmírnění žaludečních potíží. Vychutnávání šálku zázvorového čaje může přinést uklidňující úlevu a zahřátí, zejména v chladnějších měsících.

Užívejte bylinky denně

Zařazení těchto sušených bylin do každodenní rutiny může přinést nesčetné množství zdravotních výhod. Ať už se rozhodnete připravit z nich čaj, přidávat si je do jídla nebo je používat aromaticky, tyto bylinky nabízejí přirozený způsob, jak zlepšit vaši tělesnou i duševní. Před zařazením nových bylinek do svého režimu se vždy poraďte s lékařem, zejména pokud máte stávající zdravotní potíže nebo užíváte léky.

Bylinky jsou jedinečný zdroj zdraví

Závěrem lze říci, že přírodní svět nám i nadále nabízí mocné nástroje pro naše zdraví a pohodu. Obrátíme-li se k jednoduchosti a síle sušených bylin, můžeme využít starobylou moudrost a přírodní prostředky, které podpoří naši cestu ke zdravějšímu životu.