Anýz vonný

Anýz vonný

Bylina pro krásu i zdraví. Navozuje klidný spánek. Omlazuje. V tradičním lidovém léčitelství starověkého Říma se užíval mimojiné jako afrodiziakum. Pro jeho jiné léčivé účinky se používá i dnes.

Účinky

Anýz se od nepaměti používá jako bylina či koření. Je účinný při bakteriálních zánětech, podporuje odkašlávání, uvolňuje křeče trávicího traktu, odstaňuje plynatost, zvyšuje sekreci mléčných žláz, pomáhá při svrabu, vších a střevních parazitech, má i účinek protiplísňový, odstraňuje zápach z úst a zmírňuje úzkost.

Popis

U nás roste v teplých oblastech na propustných písčitých půdách nebo doma v květináčích. Dosahuje až 50 cm, listy jsou trojího druhu a kvete v létě bílým okolíkovým květenstvým. Je to jednoletá rostlina. Při sběru v terénu je možnost záměny s jedovatými plody bolehlavu. Sbírá se v srpnu až v září. Plody se nechají dozrát a dosušují se.

Užívání

Anýz se používá v gastronomii, ve farmacii a bylinkářství i aromaterapii. V gastronomii se využívá na výrobu likérů a aperitivů, listy a semena jako koření. Ve farmacii a bylinkářství se anýz využívá ve formě sypaných bylin, čajů a čajových směsí na bolavé bříško u dětí, zvýšení sekreze mléčných žláz, průduškových směsí,zevně k omývání kůže při mykózách a při kožních parazitech. Silice se přidává do léčiv a doplňků stravy zmírňující plynatost a křeče trávicího traktu. V aromaterapii se využívá anýzová silice do éterických olejů pro zmírnění úzkostí a starostí, na podporu tvorby mateřského mléka, odhlenění, je také vhodný při menstruačních bolestech a křečích. Žvýkání semen zabraňuje zápachu z úst.

Kontraindikace

V těhotenství se doporučuje pouze při přísném dodržování dávkování nebo po konzultaci s odborníkem. Zvýšené užívání silice může vést k nevolnosti, zvracení až plicním otokům. Čerstvá silice může způsobit poškození pokožky, obtzváště při kontaktu se slunečním zářením. Anýz by neměli užívat lidé se sníženou srážlivostí krve a ženy užívající hormonální léčbu a antikoncepci.

Tip

Domácí anýzový likér: 25g anýzových semen smícháme se 300ml alkoholu (medoviny, vodka, …) a necháme louhovat v uzavřené nádobě 5-10dní (pět dní pokud semena anýzu rozemelene či roztlučeme). Občas protřepeme. Po uplynutí doby louhování si nachystáme 500ml vody a 500g tmavého nebo třtinového cukru a cukr s vodou svaříme do rozpuštění. Po vychladnutí přimícháme 4 lžíce citronové šťávy a přeceděný alkoholový výluj bez semen.