Vychází nové číslo magazínu Bylinky, dárek pro přepdlatitele...

Kopřiva dvoudomá

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je vytrvalá kvetoucí bylina pocházející z Evropy, Asie, severní Afriky a Severní Ameriky. Je známá svými jemnými chloupky na listech a stoncích, které při kontaktu s nimi vyvolávají bodavý pocit. Navzdory své pichlavé povaze se již po staletí používá v bylinářství pro své četné zdraví prospěšné účinky. Jaké to jsou? A jak můžeme kopřivu užívat?

Zdravotní účinky

Protizánětlivé vlastnosti

Bylo prokázáno, že kopřiva zmírňuje záněty a bolest spojenou s nimi.

Zdraví močových cest

Kopřiva se často používá na podporu zdraví močových cest. Může pomoci při proplachování močových cest během močových infekcí díky svým močopudným účinkům.

TIP REDAKCE: Bylinný čaj s kopřivou pro správnou funkci ledvin

Zdraví vlasů a pokožky

Kopřiva se lokálně používá v přípravcích zaměřených na zlepšení zdraví vlasové pokožky a vlasů díky svým protizánětlivým a analgetickým vlastnostem.

Jak kopřivu užívat

Čaje

Sušené listy kopřivy lze spařit do čaje, což je běžný způsob konzumace kopřivy, který využívá její zdraví prospěšné účinky, zejména na močové ústrojí a při alergiích. Vedle toho je kopřiva prospěšná i pro náš imunitní systém. Vyzkoušejte například naší bylinnou směs na podporu imunity, jíž je kopřiva také součástí.

Lokální aplikace

Kopřiva se vyskytuje v krémech, mastech a šamponech. Tyto produkty se používají při kožních onemocněních, bolestech kloubů a ke zlepšení zdraví vlasů.

Vařená zelenina

Mladé listy kopřivy lze vařit a jíst jako zelenou zeleninu. Vařením se kopřiva zbaví svých žahavých vlastností, takže je bezpečná k jídlu. Kopřiva je výživná, má vysoký obsah vitaminů A a C, železa, draslíku, manganu a vápníku.

Závěr

Kopřiva dvoudomá nabízí různé zdraví prospěšné účinky a lze ji užívat několika způsoby. Vzhledem k možným interakcím s léky a opatřením pro určité skupiny obyvatel je však vhodné se před zařazením kopřivy do svého zdravotního režimu poradit s odborníkem.

Zdroje

Bhusal, K. K., Magar, S. K., Thapa, R., Lamsal, A., Bhandari, S., Maharjan, R., ... & Shrestha, J. (2022). Nutritional and pharmacological importance of stinging nettle (Urtica dioica L.): A review. Heliyon8(6).

Dhouibi, R., Affes, H., Salem, M. B., Hammami, S., Sahnoun, Z., Zeghal, K. M., & Ksouda, K. (2020). Screening of pharmacological uses of Urtica dioica and others benefits. Progress in biophysics and molecular biology150, 67-77.

Jan, K. N., Zarafshan, K., & Singh, S. (2017). Stinging nettle (Urtica dioica L.): a reservoir of nutrition and bioactive components with great functional potential. Journal of food measurement and Characterization11, 423-433.