Hurá na bezinky! 4 RECEPTY s bezinkami

bezinky2

Hurá na bezinky! Čtyři recepty s bezinkami

Černý bez roste všude kolem a z květů se během léta vytvořily plody, bezinky. Jedná se o velice zdravé, i když často přehlížené ovoce, které si můžeme jednoduše natrhat a připravit si z něj pochutiny, které poslouží i jako domácí lék. Rozhlédněte se kolem a pokud máte nějaké bezinky v dosahu, rozhodně neváhejte a zkuste se s námi zásobit na zimu nějakou tou bezinkovou marmeládou či nápojem. A pokud zbyde, určitě to taky může být zajímavý a osobitý dárek pro někoho blízkého!

bezinkova marmelada

BEZINKOVÁ MARMELÁDA

Budete potřebovat:
• 2 kg bezinek
• 2 kg jablek
• 1 kg cukru
• 1 balíček Gelfixu
• 1 citrón

Postup:
Bezinky operte a otrhejte ze stopek, jablka omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte nahrubo nebo na plátky. Gelfix smíchejte s 10 lžícemi cukru a vše promíchejte s ovocem, až pustí šťávu. Potom uveďte do varu a vařte 5 minut. Poté vmíchejte zbylý cukr a vařte 15 minut. Plňte do dobře vymytých skleniček, které uzavřete a nechte vychladnout dnem vzhůru.

bezinkove vino

BEZINKOVÉ VÍNO

Budete potřebovat:
• 1 kg bezinek
• 1 kg cukru
• 5 hřebíčků
• 2 kousky celé skořice
• 1 balíček sušeného droždí
• 2 l vody

Postup:
Bezinky dobře omyjte a otrhejte ze stopek. Vložte je do vody, přidejte hřebíček a skořici a vše uveďte do varu. Vařte po dobu 15 minut a potom nechte vystydnout. Do vlažné tekutiny nasypte sušené droždí a dobře promíchejte. Uložte do tmavé místnosti, ani chladné, ani příliš teplé, a nechte kvasit 3 dny. Potom vše přeceďte přes plátýnko, víno nalijte do lahví a udržujte v klidu a v pokojové teplotě. Přibližně za 2 měsíce klesne ke dnu kal, způsobený činností kvasinek. Potom opět přeceďte přes plátýnko a víno je hotové.

Více - sušené bezinky

bez cerny

bezinkova stava

BEZINKOVÁ ŠŤÁVA

Budete potřebovat:
• 2 kg bezinek
• 2 kg jablek
• 1 citrón
• 1 pomeranč
• 1 kg cukru
• 1 l vody

Postup:
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte nahrubo. Bezinky operte a oberte ze stopek. Všechno smíchejte v kastrolu a 10 minut vařte na mírném ohni pod pokličkou, aby se tekutina nevypařovala. Potom ji odtáhněte stranou a nechte vystydnout. Když je vlažná, propasírujte hmotu přes plastové síto. Šťávu uveďte do varu a když se ohřívá, po částech vmíchejte cukr a nakonec šťávu z citrónu a pomeranče. Ještě krátce převařte a můžete plnit do dobře vymytých lahví. Šťávu je lepší skladovat v lednici.

bezinkovy liker

BEZINKOVÝ LIKÉR

Budete potřebovat:
• 2 kg bezinek
• 1 kg cukru
• 500 ml vodky
• 1 l vody
• 1 vanilkový cukr
• 1 kousek celé skořice
• 2 lžíce mleté kávy

Postup:
Bezinky očistíme a zbavíme stopek. Vložíme je do vody a vaříme po dobu 30 minut. Do ještě horké tekutiny přidáme skořici a vmícháme cukr (kromě vanilkového) a po jeho rozpuštění opět vaříme 30 minut. Pak přisypeme vanilkový cukr a kávu a ještě převaříme. Když nápoj vychladne, přecedíme přes jemné plátýnko a přimícháme vodku. Nalijeme do tmavých lahví a uchováváme v chladné místnosti. Popíjí se jedna malá sklenička večer před spaním a pomáhá proti bolesti.

Více - sušené květy černého bezu

bez cerny kvet