Jak si doma poradit, když kolem obchází chřipka

Každý ví, že když na nás něco leze, dáme si paracetamol nebo zajdeme do lékárny a paní magistra nám už něco vybere. Je ale spousta možností, jak si poradit doma, s využitím vlastních zdrojů – ovoce, zeleniny nebo bylinek, které máme běžně na dosah. Samozřejmě, pokud už se nám choroba rozjela nebo máme potíže déle než 2 – 3 dny, je potřeba vyhledat lékaře. Ale pokud nás v krku začíná jen tak škrábat, trošku nám teče z nosu nebo malinko pochrchláváme, můžeme rozhodně zavolat na pomoc přírodu. Jak na to?

cesnek blog

Když začínáme kašlat…

Pokud se začíná rozvíjet kašel, doporučuje se jíst syrové stroužky česneku, které mají antibiotický účinek.

Pokud už se objevily hleny, doporučuje se nálev z jablečníku (Marrubium vulgare): 3x denně šálek teplého čaje, který si připravíme spařením 1 lžičky sušeného listí.

Při léčbě plicních potíží, kašle a astmatických problémů se osvědčil podběl (Tussilago farfara). Můžeme popíjet 3x denně šálek čaje, který uklidní průdušky a podpoří hojení tkání a sliznic podrážděných kašlem.

Když musíme bojovat se záchvaty kašle s hlenem, můžeme nasadit odvar z petrklíčových kořenů. Připravíme jej tak, že lžíci sušených nebo čerstvých kořenů vaříme asi 5 minut. Popíjíme 1 šálek 3x denně. K petrklíčovému kořeni lze přidat také anýz i podběl, které oba napomáhají odkašlávání. Anýz může i zpříjemnit chuť nápoje.

Naopak na suchý kašel se doporučuje popíjet čaj z květu divizny, podbělu a jablečníku. Smícháme po 1 lžičce každé léčivky dohromady, směs zalejeme vařící vodou, nechám e 15 minut odstát a scedíme. Popíjíme teplé a můžeme ještě ochutit medem.

Aby ustoupil kašel, můžeme si také dát uvařené hrušky. Pomáhá i rakytníkový sirup nebo čaj, cibulový obklad na prsa, nálev ze šišáku nebo červená řepa. Z té si můžeme připravit salát s křenem, který nás zaručeně protáhne a postaví na nohy.

salat repa anyz

Salát z červené řepy s křenem a anýzem

Budete potřebovat:

  • 4 červené řepy
  • kousek křenu
  • 2 lžíce semen anýzu
  • 2 lžíce oleje
  • sůl

Postup

Červenou řepu očistíme a uvaříme do měkka. Nakrájíme ji na plátky a promícháme s nastrouhaným křenem, vmícháme i anýz. Přidáme olej, osolíme a necháme uležet. Anýz je výborný na ochucení a provonění salátu. Navíc také pomáhá k odkašlávání.

Když je na obzoru rýma…

I při rýmě se doporučuje pojídání syrového česneku, jehož silice ničí jak viry, tak i bakterie. Pokud nám to dovolí spolubydlící, můžeme jej i inhalovat. Prevencí je i pití šípkového čaje nebo horké citrónové šťávy s medem.

Když už cítíme šimrání v nose a teče nám z očí, je nejvyšší čas připravit si nálev z černého bezu (Sambucus nigra), máty peprné (Mentha piperita) a řebříčku obecného (Achillea millefolium). Po lžičce sušených květů bezu, lístků máty a lístků řebříčku smícháme, zalijeme 3 dcl vařící vody a necháme 20 minut louhovat. Pak scedíme, přidáme lžíci medu a půl lžičky cayenského pepře. Rýma by měla proběhnout mnohem rychleji nebo vůbec nezačít.

Při počínajících obtížích může pomoci také tinktura ze třapatky (Echinacea), pokud ji máme doma. Můžeme si z ní i uvařit čaj – lžíci sušeného kořenu zalijeme vařící vodou, necháme 5 minut louhovat, scedíme a osladíme medem. Stejným způsobem si připravíme i domácí zázvorový čaj, který také dokáže pěkně protáhnout dýchací cesty. Ten doplníme ještě čerstvě vymačkanou citrónovou šťávou.

Pokud potřebujeme uvolnit ucpaný nos, pomůže inhalace. Můžeme si vybrat třeba odvar z heřmánkových květů (Chamomilla recutita) nebo silici eukalyptu (Eucalyptus globulus). Do 600 ml horké vody vmícháme odvar ze 3 lžic heřmánkových květů nebo do ní nakapeme 10 kapek eukalyptové silice. Nakloníme se nad nádobu, hlavu si přikryjeme ručníkem a inhalujeme 10 minut. Celý postup můžeme opakovat 3x denně.

---

Další obtíže a tipy, jak si poradit najdete v novém čísle Bylinky revue

Začínáme se potit a přišla horečka…, Bolí hlava, bolí…, Bolí a škrábe v krku, atd...

AKTUÁLNÍ DÁREK MAGAZÍNU BYLINKY REVUE
lekarna eshopA

button-VICE-INFO