Jak správně pěstovat a sklízet rakytník: Pět pravidel pro zdravou úrodu
Jak správně pěstovat a sklízet rakytník: Pět pravidel pro zdravou úrodu
Rakytník roste téměř kdekoliv. Přesto, aby byl u vás maximálně spokojený, je nutné dodržovat několik pravidel.
1. Dejte mu místo
Čím je rakytník starší, tím více se jeho kořeny rozvětvují. Časté je i vyhánění kořenových odnoží, což rozšiřuje rostlinu po okolí a vytváří souvislejší porost. Z tohoto důvodu je vhodné rakytník zasadit buď do rohu zahrady, nebo ještě lépe těsně za zahradu.
2. Správné umístění
Velkou výhodou rakytníku je, že je absolutně nenáročný. Péči o něj zvládne i naprostý zahradnický amatér. Ani na zimu nepotřebuje žádnou speciální péči, protože je velmi odolný a zvládá české mrazy bez problémů. Přes léto je mu lépe na slunci nebo v polostínu, plný stín příliš nesnese. Upřednostňuje lehčí, písčitou nebo kamenitou půdu, která je zásaditá až neutrální. Těžká a mokrá půda mu nesvědčí. Sazenice je vhodné sázet na jaře nebo na podzim, přičemž samec a samice by měli být vzdáleni zhruba dva až tři metry. Rakytník začíná plodit až čtyři roky po výsadbě.
3. Dobrá péče
I když rakytník nevyžaduje příliš péče, určitý řez je potřeba, zvláště u samičích odrůd, které jsou náchylnější k prosychání plodonosného obrostu. Jak správně provádět řez, vám poradí v kvalitním zahradnictví, kde rostlinu zakoupíte.
4. Sklizeň a uchování
Rakytník lze uchovávat několika způsoby, které zachovají maximum vitaminu C. Plody můžete konzervovat, sušit, mrazit nebo lisovat. Vyrobit si tak můžete vlastní šťávu, sirup, kompot, džem, protlak, likér, olej nebo tinkturu. Listy, kůru nebo výhony lze použít jako základ čajových směsí. Pro zachování co nejvíce vitaminu C je třeba rakytník zpracovávat za studena nebo nepřekračovat teplotu 60 °C. Pro výrobu rakytníkové antivirové šťávy, která je skvělou prevencí nachlazení, zahřívejte jen na 40 °C. Nejvíce vitaminů má rakytník na počátku zrání – tedy koncem léta nebo začátkem podzimu.
5. Sklizeň v zimě
Protože má rakytník velké trny a měkké plody, těžko se sklízí. Pokud se vám nechce sklízet na konci léta, vyčkejte do začátku zimy, kdy teploty klesnou pod 0 °C. Pak můžete pod keřem rozprostřít plachtu a setřást zmrzlé bobule na zem. Ty lze rovnou uložit do mrazáku a postupně je konzumovat přes zimu. Opětovné zahřívání a zmrazování by zbytečně vedlo ke ztrátě vitaminu C.
Zdroj: Rakytníkový speciál Bylinky revue 2012