Kouzelná vůně svařáku – Jak zahnat melancholi a smutek?

svarak_1

Na podzim čas jako by utíkal pomaleji. Příroda se chystá k zimnímu spánku, dny se loudají a naše jindy až zběsilé tempo se zklidňuje. Každé roční období má své kouzlo a svou vůni. Miluji barvy podzimu, nostalgická mlhavá rána i dlouhé večery u krbu s rodinou a přáteli při společenských hrách...

S podzimem a začátkem adventu mám od dětství spojenu vůni skořice, hřebíčku a vanilky. Moje babička mi v tomto období vždy kromě šálku horké čokolády „na sílu“, jak říkávala, připravovala i ovocný salát se zálivkou ze skořice, vanilky, hřebíčku a badyánu, který nechybí na našem vánočním stole dodnes. Recept na zálivku nabízím na konci tohoto textu.

Když jsem povyrostla, ochutnala jsem další pochutinu, která k adventu a vánočním svátkům také neodmyslitelně patří. Prohřeje od hlavy až k patě, rozproudí krev, povzbudí smysly, dodá sílu a provoní celý byt - svařené víno, lidově „svařák“! Jak by ne, horké karmínově červené víno s chutí a vůní skořice, vanilky, hřebíčku, případně badyánu, kardamomu, muškátového oříšku či bobkového listu, si získalo své příznivce již ve starověkém Římě. Spolu s babičkou jen připomínám, že stále platí: všeho s mírou.

Počátkem adventu se stánky se svařákem různé kvality objevují na každém vánočním trhu po celé naší zemi. V Praze vřele doporučuji ochutnat na Staroměstském náměstí případně na Hradčanech! Svařák není oblíbeným zimním nápojem jen v Čechách, ale v celé Evropě, zejména v zemích, kde bývají zimy mrazivé. Navštívíte-li v předvánočním čase téměř kteroukoli evropskou metropoli, zcela jistě narazíte na místní obdobu svařáku. Kupříkladu ve Švédsku, kde svařáku říkají glogg, a kde zimy bývají skutečně tuhé, přidávají do vína rozinky a mandle, a také více cukru spolu s kapkou silnějšího alkoholu, většinou vodky nebo koňaku. V Německu naopak ochutnáte Glühwein, méně alkoholickou a méně sladkou verzi svařáku, zato více kořeněnou s příchutí muškátového oříšku, hřebíčku a skořice. Francouzi pijí vin chaud se stopkou koňaku, špetkou kardamonu, skořice, hřebíčku a pomerančové kůry. Podobný českému svařáku je polské grzane wino, do kterého se přidává, jako i někde v Čechách, plátek citronu.

Více najdete v Bylinkách, prolistujte si ukázku. Nejhezčí vydání, jaké tady zatím bylo! Nenechte si jej ujít, je právě v prodejnách tisku. Předplatné je teď v akci za zvýhodněnou cenu, Bylinky jsou krásný dárek, vytiskněte si dárkový voucher ZDE. Plus kapesní diář 2020 při rychlé objednávce.

BUTTON-PREDPLATNE

Proč je svařák všude tak oblíbený?

O blahodárných účincích červeného vína (s opakovaným odkazem na rčení našich babiček o konzumaci všeho, zejména alkoholu, s mírou) již bylo napsáno mnohé.

Díky vysokému obsahu antioxidantů snižuje riziko výskytu srdečních onemocnění, diabetu a demence. Červenému vínu se připisuje kupříkladu zajímavý medicínský úkaz známý jako „Francouzský paradox“. Francouzi totiž, byť konzumují významné množství tuků a cholesterolu, netrpí kardiovaskulárními chorobami v takové míře, jako např. Češi. Někteří odborníci se domnívají, že mimo jiné, díky konzumaci červeného vína je ve Francii procento výskytu kardiovaskulárních chorob nižší než v zemích střední a východní Evropy.

Říká se, že konzumace 1 sklenky červeného vína denně, nikoli však více než 150 ml, výrazně snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, a v zásadě nám prodlužuje život.

A čím našemu zdraví prospívají lahodná teplá koření, která ve správném svařáku nesmějí chybět?

Skořice dokáže náš chladem zkřehlý organismus důkladně prohřát, navíc posílí imunitu a ochrání nás před nemocemi. Pomáhá také při hubnutí, protože zlepšuje metabolismus a krevní oběh a působí proti nadměrnému zadržování vody v těle.

Silice nejlahodnějšího sladkého koření vanilky navodí dobrou náladu a dodají nám energii, kterou nyní tolik potřebujeme, protože sluníčko, které nás energií zásobuje na jaře a v létě, na nás svým úsměvem na podzim a v zimě hodně šetří. Jen pozor na umělé náhražky. Kupujte raději vždy celé tobolky, rozdíl v chuti je značný!

Neméně silným aromatickým životabudičem je hřebíček, který pročišťuje organismus, ničí bakterie a odbourává bolest. Prý se doporučuje rozkousat v ústech pro zmírnění bolesti zubů a dásní... Upřímně, já bych v takovém případě raději volila návštěvu odborníka.


Nefalšovaný český svařák

Budete potřebovat:
1 l kvalitního červeného (nebo bílého) vína

1 polévková lžíce cukru
30 g sušené kůry skořice
1 tobolka vanilky
5 hřebíčků
1/2 citronu i s kůrou (v bio kvalitě)

Postup:
Ohřívejte zhruba do teploty 60-70 stupňů. Jedna rada na závěr – chcete-li víno zbavit alkoholu, nechte jej přejít varem, a pár minut povařte.

Ovocnější a méně alkoholickou variantu získáte přilitím ½ l džusu z vinných hroznů a nastrouháním kůry z jednoho pomeranče
v bio kvalitě