Kouzelná vůně svařáku – Jak zahnat melancholi a smutek?

svarak_1

Na podzim čas jako by utíkal pomaleji. Příroda se chystá k zimnímu spánku, dny se loudají a naše jindy až zběsilé tempo se zklidňuje. Každé roční období má své kouzlo a svou vůni. Miluji barvy podzimu, nostalgická mlhavá rána i dlouhé večery u krbu s rodinou a přáteli při společenských hrách...

S podzimem a začátkem adventu mám od dětství spojenu vůni skořice, hřebíčku a vanilky. Moje babička mi v tomto období vždy kromě šálku horké čokolády „na sílu“, jak říkávala, připravovala i ovocný salát se zálivkou ze skořice, vanilky, hřebíčku a badyánu, který nechybí na našem vánočním stole dodnes. Recept na zálivku nabízím na konci tohoto textu.

Když jsem povyrostla, ochutnala jsem další pochutinu, která k adventu a vánočním svátkům také neodmyslitelně patří. Prohřeje od hlavy až k patě, rozproudí krev, povzbudí smysly, dodá sílu a provoní celý byt - svařené víno, lidově „svařák“! Jak by ne, horké karmínově červené víno s chutí a vůní skořice, vanilky, hřebíčku, případně badyánu, kardamomu, muškátového oříšku či bobkového listu, si získalo své příznivce již ve starověkém Římě. Spolu s babičkou jen připomínám, že stále platí: všeho s mírou.

Počátkem adventu se stánky se svařákem různé kvality objevují na každém vánočním trhu po celé naší zemi. V Praze vřele doporučuji ochutnat na Staroměstském náměstí případně na Hradčanech! Svařák není oblíbeným zimním nápojem jen v Čechách, ale v celé Evropě, zejména v zemích, kde bývají zimy mrazivé. Navštívíte-li v předvánočním čase téměř kteroukoli evropskou metropoli, zcela jistě narazíte na místní obdobu svařáku. Kupříkladu ve Švédsku, kde svařáku říkají glogg, a kde zimy bývají skutečně tuhé, přidávají do vína rozinky a mandle, a také více cukru spolu s kapkou silnějšího alkoholu, většinou vodky nebo koňaku. V Německu naopak ochutnáte Glühwein, méně alkoholickou a méně sladkou verzi svařáku, zato více kořeněnou s příchutí muškátového oříšku, hřebíčku a skořice. Francouzi pijí vin chaud se stopkou koňaku, špetkou kardamonu, skořice, hřebíčku a pomerančové kůry. Podobný českému svařáku je polské grzane wino, do kterého se přidává, jako i někde v Čechách, plátek citronu.

Více najdete v Bylinkách, prolistujte si ukázku. Nejhezčí vydání, jaké tady zatím bylo! Nenechte si jej ujít, je právě v prodejnách tisku. Předplatné je teď v akci za zvýhodněnou cenu, Bylinky jsou krásný dárek, vytiskněte si dárkový voucher ZDE. Plus kapesní diář 2020 při rychlé objednávce.

BUTTON-PREDPLATNE

Proč je svařák všude tak oblíbený?

O blahodárných účincích červeného vína (s opakovaným odkazem na rčení našich babiček o konzumaci všeho, zejména alkoholu, s mírou) již bylo napsáno mnohé.

Díky vysokému obsahu antioxidantů snižuje riziko výskytu srdečních onemocnění, diabetu a demence. Červenému vínu se připisuje kupříkladu zajímavý medicínský úkaz známý jako „Francouzský paradox“. Francouzi totiž, byť konzumují významné množství tuků a cholesterolu, netrpí kardiovaskulárními chorobami v takové míře, jako např. Češi. Někteří odborníci se domnívají, že mimo jiné, díky konzumaci červeného vína je ve Francii procento výskytu kardiovaskulárních chorob nižší než v zemích střední a východní Evropy.

Říká se, že konzumace 1 sklenky červeného vína denně, nikoli však více než 150 ml, výrazně snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, a v zásadě nám prodlužuje život.

A čím našemu zdraví prospívají lahodná teplá koření, která ve správném svařáku nesmějí chybět?

Skořice dokáže náš chladem zkřehlý organismus důkladně prohřát, navíc posílí imunitu a ochrání nás před nemocemi. Pomáhá také při hubnutí, protože zlepšuje metabolismus a krevní oběh a působí proti nadměrnému zadržování vody v těle.

Silice nejlahodnějšího sladkého koření vanilky navodí dobrou náladu a dodají nám energii, kterou nyní tolik potřebujeme, protože sluníčko, které nás energií zásobuje na jaře a v létě, na nás svým úsměvem na podzim a v zimě hodně šetří. Jen pozor na umělé náhražky. Kupujte raději vždy celé tobolky, rozdíl v chuti je značný!

Neméně silným aromatickým životabudičem je hřebíček, který pročišťuje organismus, ničí bakterie a odbourává bolest. Prý se doporučuje rozkousat v ústech pro zmírnění bolesti zubů a dásní... Upřímně, já bych v takovém případě raději volila návštěvu odborníka.


Nefalšovaný český svařák

Budete potřebovat:
1 l kvalitního červeného (nebo bílého) vína

1 polévková lžíce cukru
30 g sušené kůry skořice
1 tobolka vanilky
5 hřebíčků
1/2 citronu i s kůrou (v bio kvalitě)

Postup:
Ohřívejte zhruba do teploty 60-70 stupňů. Jedna rada na závěr – chcete-li víno zbavit alkoholu, nechte jej přejít varem, a pár minut povařte.

Ovocnější a méně alkoholickou variantu získáte přilitím ½ l džusu z vinných hroznů a nastrouháním kůry z jednoho pomeranče
v bio kvalitě

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení