Nejlepší byliny, které porazí chřipku i nachlazení

shutterstock_416884210(1)

Chřipkové viry se tetelí radostí neb mají na svém kontě velké množství nakažených. Trápí vás kašel, rýma nebo bolest v krku? Obáváte se nebezpečného koronaviru? Sáhněte po vhodných přírodních prostředcích a nezvané útočníky vyžeňte.

Nachlazení

Při nachlazení je vhodné užívat vitamínové preparáty, především zvýšené dávky vitamínu C (případně v kombinaci se zinkem), komplex multivitamínů a minerálů. To ale neznamená hned kupovat tabletky, stačí do stravy zařadit dostatečné množství vhodných potravin, jako například zeleninu obsahující vitamín C – kysané zelí, kvašenou zeleninu, papriky či brokolici. Pozor však na tepelnou úpravu, která vitamín C ničí.

U ovoce buďme opatrní. Citrusy mohou být sice prospěšné, ale ve velmi omezeném množství. Větší množství citrusů tělo paradoxně ochlazuje a při nemocech z nachlazení tolik neprospívají. Zinek tělu dodáme prostřednictvím dýňových semínek, obilných klíčků, vajec, ústřic i pivovarských kvasnic.

Bylinky, jež pomáhají:

Černý bez – bezpochyby jedna z nejpoužívanějších bylin pro léčbu nachlazení. Řeč je samozřejmě o bělavém květu této rostliny. Rozkvétá vždy na jaře, a vzhledem k tomu, že je jí všude dostatek, můžeme si udělat zásoby na celý rok. Stačí květ nasušit a uchovat ideálně v hermeticky uzavíratelné dóze, díky čemuž bude mít trvanlivost až jeden rok a bez problémů tak vydrží do další sezóny. Bezový čaj umí vyvolávat pocení, čistit zahleněné průdušky i likvidovat choroboplodné zárodky. Černý bez se hojně využívá rovněž k inhalacím.

Lipový květ – i ten sbíráme jednou ročně a sušit i uchovávat bychom jej měli stejně jako květ černého bezu. Co se bylinných čajů týče, patří tyto dva mezi nejoblíbenější prostředky na nachlazení. Lipový čaj vyvolává pocení, snižuje horečku a léčí průdušky. Zároveň dokáže ředit krev, takže působí preventivně proti ucpávání cév, angíně pectoris, infarktu a zánětu žil.

Rakytník řešetlákový – oranžové bobule, které jsou velmi populární i u nás, přestože pocházejí z Kavkazu a Střední Asie. Obsahují obrovské množství vitamínu C i dalších vitamínů a minerálních látek. Léčí záněty průdušek, nemoci z nachlazení a dokonce i onemocnění žaludku, plic a krevního oběhu. Rakytník celkově posiluje obranyschopnost organismu a zlepšuje zdravotní stav.

Více - bylinný čaj na uvolnění dýchacích cest

uvolneni dychacich


Bolest v krku

Jedním z příznaků nachlazení je i bolest v krku. Ne každá bolest v krku je ale angínou. Existuje nespočet babských rad, jež mohou při bolestech v krku pomoci. Jednou z nejznámějších je „vypálení červa“ alkoholem, avšak na tuto radu rychle zapomeňte, jelikož tvrdý alkohol denaturuje bílkoviny a vysušuje sliznice, tudíž způsobí, že krční sliznice je pak ještě náchylnější k dalšímu poškození. Rozhodně lepší volbou bude sáhnout po některé z bylin, jež mají skutečné zdravotní účinky.

Bylinky, jež pomáhají:

Jitrocel kopinatý – pomáhá proti bolestem a škrábání v krku i proti zahlenění. Léčí kašel, zahlenění průdušek, tiší bolavý žaludek i nemocné močové cesty a v neposlední řadě čistí krev. Látky obsažené v bylině navíc účinně ničí bakterie. Jitrocel využijeme nejlépe ve formě bylinného čaje. Sbírat bylinu můžeme od časného jara až do pozdního podzimu.

Šalvěj lékařská – při bolestech v krku využíváme zejména nálev pro kloktání, kdy bylina dokonale vyčistí krční sliznice, a zároveň zabíjí bakterie, jež bolest způsobily. Můžeme však pít i čaj z šalvěje, jenž je užitečný zejména pro své antibakteriální působení. Tady je však nutné podotknout, že bylina musí být alespoň dvě minuty povařená, aby se odpařily nevhodné éterické oleje. Po převaření ihned scedíme, necháme zchladnout a následně můžeme čaj dosladit medem a pít. Pomáhá rovněž při zánětech dutiny ústní, kašli a snižuje nadměrné pocení.

Řepík lékařský – využívat můžeme využívat při zánětu horních cest dýchacích, hrtanu, bolestech krku i zánětu mandlí. Nejčastěji se užívá čaj z byliny k pití, případně je možné využít jej jako kloktadlo. To se připravuje z kvetoucí nati.

---
Rýma

Dalším projevem u prochladnutí je rýma, která vzniká rovněž jako důsledek zánětu horních cest dýchacích. To bývá většinou rýma akutní. Dalším druhem je rýma chronická, jež trvá nepřiměřeně dlouho anebo se vrací. Postihnout nás může i alergická rýma, kterou mají na svědomí alergeny. A často se objevuje i pojem zadní rýma, respektive postnasal drip syndrom neboli těžko vysmrkatelný zánět nosohltanu způsobující neustálé stékání hlenu do hrdla. Rychlý lék na běžnou rýmu neexistuje, ovšem my si můžeme alespoň ulevit využitím některých přírodních prostředků. Případně můžeme využít vodu smíchanou s troškou soli a s ní si několikrát denně proplachovat nos.

Bylinky, jež pomáhají:

Křen selský – silice křenu mají jednu úžasnou vlastnost: rozpouštějí sekret usazený na sliznicích dýchacích cest. A to jak v nosních dutinách, tak v plicích a průduškách. Během nemoci je vhodné nastrouhat trošku křenu, smíchat s medem a užívat. Křen dokáže mimo jiné spustit rýmu a napomoci odkašlávání.

Majoránka zahradní – inhalujeme ji při rýmě, astmatu a prochladnutí. Při senné rýmě pomůže, když si do nosních dírek vložíme tampon namočený v silném odvaru z majoránky. Inhalovat je vhodné dvakrát denně po dobu alespoň pěti dní. Majoránka krásně uvolňuje sliznice, tiší migrény, likviduje parazity a řeší menstruační problémy.

Máta peprná – užíváme čaj z listů a nati. Máta pomáhá zbavit se veškerých nemocí z nachlazení. Díky obsaženým látkám rychleji zbavuje rýmy a pomáhá lépe se nadechnout, dále pak čistí nos a zároveň jej dezinfikuje. Aplikovat ji lze i inhalací – to se vyplatí kromě rýmy i při zánětu průdušek, hrtanu a při katarech horních cest dýchacích.

---
Kašel

Při rýmě a nachlazení se může objevit i kašel, jenž může být původu jak bakteriálního, tak virového. Při léčbě kašle se nejprve musí zjistit, o jaký typ se jedná: suchý, nebo vlhký. Suchý typ kašle bývá zejména v počátcích nachlazení. Při vlhkém kašli se naopak obtížně vykašlávají husté hleny.

Bylinky, jež pomáhají:

Suchý kašel:

Tymián obecný – výborně dezinfikuje dýchací cesty a trávicí trakt, kde likviduje parazity. Působí i jako přírodní antibiotikum.

Mateřídouška obecná – s tymiánem jsou velmi blízcí příbuzní pouze s tím rozdílem, že mateřídouška má o něco málo slabší účinky. Zato pomáhá velmi účinně rozpouštět hleny.

Divizna velkokvětá – její nespornou výhodou je to, že pomáhá likvidovat jak suchý, tak vlhký kašel. Užívat ji tedy můžeme po celou dobu léčby. Díky obsaženým saponinům ředí hleny a usnadňuje vykašlávání. Na sliznici navíc vytváří ochranný film, který brání jejímu vysychání, a tudíž snižuje nucení ke kašli.

Vlhký kašel:

Fenykl obecný – obsažené látky anetol a fenchon přispívají k vykašlávání. Fenykl je proto užíván k odstraňování tekutých hlenů z dýchacího traktu.

Plicník lékařský – obsahuje saponiny, které usnadňují odkašlávání, dále pak slizy a třísloviny s dezinfekčními vlastnostmi.

Sléz maurský – má protizánětlivé účinky, podporuje uvolňování hlenů. Usnadňuje vykašlávání.



objednat

banner shoptet BR7

 

objednat