5 receptů s jeřabinami, které vám pomohou proti zánětu močového měchýře nebo kašli

 oranzove

Jeřabiny, plody krásného stromu jeřábu ptačího, svými oranžovými zářivými bobulkami zdobí přírodu a každoročně těší nejedno romantické oko.

Zdroj: Bylinky Revue

Zrak však není jediným smyslem, kterým můžeme jeřabiny vnímat. Již naše babičky dobře znaly jejich skvělou chuť a pozitivní vliv na náš organismus. Dodneška si pamatuji, jak mi ta má vždy při sbírání říkala, ať jeřabiny ještě nejím a raději počkám, až z nich uděláme marmeládu nebo sirup, protože by mě mohlo bolet bříško. A měla pravdu! Dnes již vím, že je v nich obsažena kyselina parasorbinová, která ve větší koncentraci dráždí sliznice žaludku a střev a může způsobovat nevolnost. Vařením však bobulky tuto vlastnost ztrácejí a stávají se skvělým doplňkem ke svíčkové nebo přísadou do marmelád, kompotů či sirupů. 

Proč jíst jeřabiny?

Jeřabiny obsahují látky, jež mají příznivý vliv na naše zdraví – najdeme v nich mimo jiné vysokou koncentraci vitamínu C a rutinu, který pomáhá udržovat zdravé cévy a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vhodné jsou rovněž při léčení potíží s močovým ústrojím, v mnoha případech pak dokonce dokáží rozpouštět písek v močových cestách.

Jeřabiny se také konzumují při nachlazení, ztrátě hlasu nebo jako prevence proti revmatismu. Už v dávných dobách se navíc používaly na potíže se žlučníkem a ledvinami. Pomáhají při poruchách štítné žlázy či vysokém tlaku a jejichnejvětší předností je fakt, že sladidlo, které obsahují (známé jako sorbitol), funguje jako vhodná náhražka cukru pro diabetiky.

banner-FB-BR1019-8002

Jedlé versus nejedlé
Bohužel existuje i nejedlý druh. Jak jej poznáte? Listy nejedlých jeřabin jsou od stonku do poloviny zubaté a jejich kuličky mají trpkou a nepříjemnou chuť. 

Sklízíme až po mrazech
Ačkoli jeřabiny dozrávají koncem srpna, se sklizní je nejlepší počkat si na září. U jeřabin totiž platí, že čím jsou zralejší, tím lépe chutnají.

Podzimní dekorace
Staří Keltové věřili, že je jeřáb posvátný strom a dárce života. Jeho větvičky proto zavěšovali nad dveře domova, aby ho ochraňovaly. Vyzkoušejte to také! Navíc jsou jeřabiny velmi pěkná podzimní dekorace.


Vyzkoušejte těchto 5 receptů

1) Babiččina domácí marmeláda
Dobrota, která je nenahraditelným doplňkem ke svíčkové nebo jiným pokrmům připraveným na smetaně.

Budete potřebovat:
800 g kuliček jeřabin
0,5 l vody
750 g želírovacího cukru
šťávu ze 2 pomerančů

Postup:
Kuličky jeřabin necháme přes noc zmrznout v mrazničce. Druhý den je povaříme doměkka, poté je propasírujeme přes sítko. Kaši vrátíme do hrnce, přidáme želírovací cukr a znova vše přivedeme k varu. Nakonec marmeládu dochutíme pomerančovou šťávou a přelijeme do sklenice, které zavaříme.

2) Sirup z jeřabin proti kašli

Trápí vás kašel nebo unavené hlasivky? Tento skvělý recept je v takových případech první pomocí!

Budete potřebovat:
1 kg jeřabin
0,5 kg cukru krupice
vodu

Postup:
Jeřabiny v hrnci rozmačkáme s trochou vody a cukrem a povaříme je, dokud nám celá směs nezhoustne. Následně obsah přecedíme přes plátýnko a naplníme jím sklenice, které uzavřeme. Sirup skvěle chutná v čaji jako náhrada za med, není však vhodný pro těhotné a kojící ženy.

Vice - bylinný čaj na uvolnění dýchacích cest

uvolneni dychacich

3) Jeřabinové víno

Toto chutné a lahodné víno zlepšuje zažívání, zmírňuje bolesti kloubů a funguje jako výborné antirevmatikum.

Budete potřebovat:
hrst bobulí jeřabin
hrst šípků
0,7 l kvalitního bílého vína

Postup:
Omyté plody šípků a bobule jeřabin zalijeme vínem a vše necháme 14 dní louhovat při pokojové teplotě a za občasného protřepání. Poté obsah přecedíme přes jemné plátýnko a nalijeme do pěkné sklenice. Denně popíjíme malého panáka.

4) Jeřabinový prášek
Tento skvělý prášek z jeřabin vám pomůže při průjmu a zánětu močového měchýře. Navíc si jej vyrobíte velmi snadno. Stačí jen rozdrtit usušené jeřabinové květy a výsledný prášek pak uchovat ve skleněné dóze. V případě potíží si dejte 2x denně půl kávové lžičky. Uvidíte, že zabere okamžitě!

5) Jeřabinová lázeň na nehty
Pokud vás trápí slabé a lámavé nehty, připravte si tuto posilující lázeň. Stačí, když vložíte hrst listů a květů jeřabiny do mísy a vše zalijete dvěma sklenicemi vroucí vody. Směs pak nechte 10 minut louhovat, přeceďte ji a můžete začít nehty namáčet.


Více v Bylinkách. Krásné knížky Bylinky Revue najdete každý měsíc v prodejnách tisku. Anebo si je předplaťte, žádné číslo neminete a ještě výrazně ušetříte.


banner-shoptet-09-1

Tel.: +420 225 985 225
SMS: +420 605 202 115
E-mail: bylinky@send.cz
Online aplikace ZDE

 

KONTAKT, PŘEDPLATNÉ
Tel.: +420 225 985 225
SMS: +420 605 202 115
E-mail: bylinky@send.cz

Bylinky Revue, s.r.o.
Rybná 14, P.O.Box 12, Praha 1