Seriál Antioxidanty, chia semínka

shutterstock_195532538 kopie 

Chia semínka jsou bohatý zdroj vlákniny, sacharidů, proteinů, antioxidantů, mastných kyselin a dalších důležitých prvků. Tato kombinace dodává tělu množství energie, která se pozvolna uvolňuje, a dodává tak tělu sílu po dlouhou dobu. Semínka jsou vhodná také pro nastávající maminky, kojící ženy a děti. Podívejme se tuhle dobrotu pořádně zblízka.

Zdroj: Bylinky Revue

Historie
Chia semínka se pěstovala a sbírala už v době přibližně 3500 let před Kristem. Spolu s kukuřicí, amarantem a fazolemi pak tvořila významnou součást stravy Aztéků a Mayů. Chia semínka se užívala smíchaná s ostatní potravou, rozmíchaná ve vodě jako nápoj, mlela se na mouku, lisoval se z nich olej nebo byla součástí různých léčebných směsí. Mouka z chia semínek vydržela čerstvá i po dobu několika let a velmi dobře sloužila jako zdroj energie při dlouhých výpravách.

Náboženský význam chia semínek byl také důvodem, proč Španělé při kolonizaci Jižní Ameriky jejich pěstování potlačovali a postupně je začali nahrazovat evropským obilím a zeleninou. Semínka tak málem zmizela ze světa, přežila pouze v malých regionálních lokalitách Jižní a Střední Ameriky.

Teprve v 90. letech 20. století byla chia semínka znovu objevena a díky spolupráci jihoamerických odborníků na výživu a zemědělství se její pěstování znovu masově rozšířilo, a to zejména v Argentině, Mexiku, Peru a Bolívii. Nám se tak do rukou dostává unikátní přírodní produkt, který výrazně posunuje hranice pro dosažení optimálního zdraví v každém věku.

banner-FB-BR1019-8002

Něco o chia semínkách
Použití chia semínka je velmi snadné a univerzální. Na rozdíl od lněných semínek nejsou tvrdá na skus a není potřeba je používat mletá. Při styku s tekutinou na sebe váží vodu a vytvoří hustý gel, kterým lze pokrmy zahušťovat či spojovat. Semínka nemají žádnou specifickou chuť, čímž se stávají velmi variabilní součástí široké řady pokrmů a nápojů.

Můžete je přimíchat do ovocných či mléčných koktejlů, lze je také přidat do jogurtů, müsli, pomazánek, cereálních kaší, polévek či dresingů. Při přípravě pečiva zjemňují konzistenci těsta a dodávají mu vláčnost. Naklíčená chia semínka jsou pak skvělým doplňkem zeleninových salátů. V některých případech může chia gel díky svým pojivým vlastnostem dokonce nahradit vejce.

Chia semínka jsou v Jižní Americe konzumována také jako tzv. „chia fresca“, tedy osvěžující energetický nápoj připravený ze 2–3 lžiček semínek a sklenice vody. Po cca 15minutovém odstátí se nápoj dochutí agávovým sirupem či medem (nebo úplně jiným sladidlem dle vašeho výběru), limetkou a případně mátou. Všechny ingredience se poté promíchají. Nápoj je vhodné pít například před náročným fyzickým výkonem nebo během něj.

Chia semínka jsou vhodná pro kohokoli včetně dětí a kojících žen. Jsou skvělým doplňkem stravy pro vegetariány a vegany, sportovce, diabetiky a jedince, kteří jsou alergičtí na lepek. Dají se využít i při redukčních dietách a zvýšeném psychickém a fyzickém vypětí. Doporučená denní dávka jsou 2 polévkové lžíce semínek, ačkoli žádné negativní účinky nebo předávkování zatím nebylo zjištěno.

Proč jíst chia semínka
Ještě před pár lety nebyla chia semínka známá tolik jako dnes, jejich popularita však značně vzrostla. Drobná, přesto velmi mocná, malá semínka se v kombinaci se správnou stravou ukázala být výživná a také docela chutná. Chia semínka tak můžete do svého jídelníčku různě kombinovat, a jelikož je jejich chuť velmi jemná, představují výbornou výživnou hodnotu kteréhokoliv pokrmu a nápoje.

Chia semínka snižují riziko srdečních onemocnění
Chia semínka obsahují 8x více omega-3 mastných kyselin než losos.

Pravidelná konzumace chia semínek zmírňuje úzkost
Magnesium je velice důležitým prvkem pro naše tělo, jeho nedostatek totiž může člověku přivodit úzkost nebo negativně ovlivnit činnost mozku, svalů a kostí. Pro vyšší příjem magnesia je pak doporučována konzumace brokolice, ve skutečnosti však právě chia semínka obsahují této látky až 15x více.

Chia semínka jsou zdrojem železa
Chia semínka obsahují třikrát více železa než špenát. Zejména pro ženy je dostatečný příjem železa důležitý, protože právě ony trpí jeho nedostatkem, který krom jiného vede k vyčerpání.

Chia semínka jsou plná vápníku
Asi každý z nás narazil na doporučení zvýšené konzumace mléka pro silné kosti a zuby. Věděli jste ale, že právě chia semínka obsahují šestkrát více kalcia než mléko?

Pravidelné zařazení chia semínek do jídelníčku vyrovnává hladinu pH v těle
Jak je známo, draslík přispívá k vyrovnání hladiny pH v těle. Mnoho lidí si pak draslík spojí s banány, a to zcela správně,  v chia semínkách však najdete dvakrát více draslíku než v tolik upřednostňovaných banánech.

Chia semínka konzumujte před každou fyzickou zátěží!
Jak některé výzkumy dokazují, jsou chia semínka výborným doplňkem stravy před jakýmkoliv cvičením a fyzickou zátěží, jelikož zvyšují vytrvalost a sílu.

Chia semínka zasytí
Když chia semínka smícháte s vodou, vytvoří se konzistence podobná želatině  – gel. Ten když vypijete, budete zasyceni na velmi dlouhou dobu, a bude pro vás tak snazší udržet si váhu.

Chia semínka jsou plná antioxidantů
S konzumací chia semínek do sebe dostáváme i pořádnou dávku antioxidantů, které příznivě ovlivňují naše zdraví. Pro velký obsah antioxidantů jsou pak často doporučovány borůvky, které jsou jimi opravdu nabité. Chia semínka je však svým obsahem antioxidantů předčí.


Vyzkoušejte

Chia puding s mangem

Budete potřebovat:
6 polévkových lžic chia semínek
200 ml kokosového mléka
200 ml vody
2 polévkové lžíce medu nebo agávového sirupu
1 ks zralého manga
2 kávové lžičky mandlových plátků

Postup:
Chia semínka dejte naložit do kokosového mléka smíchaného s vodou. Pokud chcete, můžete použít pouze kokosové mléko, ale s vodou v poměru 1:1 ničemu neuškodíte. K semínkům přimíchejte 2 lžíce medu nebo agávového sirupu, pak je dobře promíchejte a rozdělte do skleniček podle porcí. Vše nechte odležet v lednici ideálně do druhého dne, aby do sebe semínka natáhla maximum vody. Před servírováním nakrájejte čerstvé mango na malé kostičky, které poté můžete na hotový puding naskládat. Čerstvé mango vybírejte opravdu pečlivě, aby bylo dostatečně zralé a měkké. Puding můžete ještě dozdobit např. plátky mandlí.

Borůvkové mufiiny s chia semínky

Budete potřebovat:
1–2 kávové lžičky chia semínek
1 kávovou lžičku medu
2–3 polévkové lžíce kakaa
2 vejce
1 balení borůvek
110 g polohrubé mouky
120 g másla
110 g hladké mouky
½ balíčku kypřícího prášku do pečiva
180 ml mléka

Na ozdobu:
1 ks hořké čokolády

Postup:
V misce smícháme sypké suroviny (hladkou a polohrubou mouku, prášek do pečiva, kakao) a přidáme rozpuštěné máslo, mléko, med a vejce. Vše důkladně promícháme, přidáme chia semínka a borůvky a opět obsah zamícháme.Pokud je těsto moc husté, přidáme trochu mléka, pokud naopak řídké, přidáme mouku. Do papírových nebo silikonových mističek nalijeme těsto tak, aby bylo asi 1 cm pod okrajem. Povrch těsta pak poklademe kousky čokolády. Předehřejeme si troubu na 200°C, muffiny poté pečeme 20 minut.Po vychladnutí je můžeme podávat ke svačině jako výborný moučník.


Více v Bylinkách. Krásné knížky Bylinky Revue najdete každý měsíc v prodejnách tisku. Anebo si je předplaťte, žádné číslo neminete a ještě výrazně ušetříte.


banner-shoptet-09-1

Tel.: +420 225 985 225
SMS: +420 605 202 115
E-mail: bylinky@send.cz
Online aplikace ZDE

 

KONTAKT, PŘEDPLATNÉ
Tel.: +420 225 985 225
SMS: +420 605 202 115
E-mail: bylinky@send.cz

Bylinky Revue, s.r.o.
Rybná 14, P.O.Box 12, Praha 1