Vychází nové číslo magazínu Bylinky, dárek pro přepdlatitele...

Recept na luxusní bramboračku

bramboracka 2

Domácí bramboračka je prostě fenomén. Je to něco, co nás provází od dětství, a většina z nás vzpomíná na tu, co nám vařila maminka nebo babička. Co jsme ale jako děti nevěděly, zatímco jsme si pochutnávaly na bramboračce, je, že to není jen velmi chutná polévka, nýbrž také bohatá směs živin, které prospívají našemu tělu. Tak co, už se vám sbíhají sliny? Nebojte se, že byste svoji chuť neukojili, protože pro vás máme luxusní recept!

Budete potřebovat:

  • 4 brambory
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • ¼ celeru
  • 200 g hub (čerstvé nebo sušené houby z lesa, žampiony nebo hlívu)
  • 1 velkou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • ½ pórku
  • kousek zelí
  • kousek kapusty
  • kousek brokolice
  • kousek květáku
  • kousek kedlubnu
  • 2 kostky zeleninového vývaru nebo 1 litr vlastního
  • 2 lžíce hladké mouky na jíšku (pokud se vyhýbáte lepku, může být i rýžová mouka, nebo nedávejte žádnou)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř, kmín, majoránku

Postup

Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli a česnek oloupejte. Cibuli nakrájejte nadrobno a česnek na jemné plátky. Houby nakrájejte na větší kousky. Ostatní zeleninu nastrouhejte na hrubém struhadle nebo v robotu, zelí, kapustu a pórek na proužky, květák (a brokolici, pokud máte) na drobné kousky. V hrnci rozehřejte olej a vložte do něj nadrobno nakrájenou cibuli.

Orestujte, až zezlátne, a přidejte mouku. Pokud připravujete variantu bez lepku, dejte rýžovou nebo mouku úplně vynechejte.

Za stálého míchání vytvořte zlatavou jíšku. Zalijte ji vývarem, pokud máte svůj, nebo 1,5 l vody, do které přidáte 2 kostky vývaru. Promíchejte metličkou, aby se netvořily hrudky, a přiveďte k varu. Zatímco se polévka začíná vařit, osolte, přidejte kmín, pepř a majoránku. Nasypte mrkev, petržel, celer, zelí a kapustu, které se vaří nejdéle. Postupně přidejte také brambory a ostatní zeleninu, nakonec česnek a houby. Vařte doměkka. Vaření trvá minimálně 20 minut a za tu dobu se chutě v polévce krásně propojí. Nakonec můžete ještě přidat trochu majoránky, pepře nebo soli, aby polévka byla přesně podle vaší chuti. Nejlepší je s čerstvým chlebem.