Vyléčí rakytník řešetlákový bolest hlavy či prochladlý močový měchýř?

Jen málokdy se setkáme s rostlinou, kterou lze pro léčebné účely využít takřka celou.  Přesně takovým případem je rakytník, z nějž můžeme zpracovat rostlinu od kořene přes listy až po plody výrazně nakyslé chuti.

banner-shoptet-rakytnik

Tuto bylinku můžeme využít nejen při přípravě různých typů přírodních léčiv, ale také v přírodní kosmetice.

V České republice není rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) původní, ale nachází stále častěji své místo v našich zahradách. Skvěle si poradí s poměrně nevyhovujícími podmínkami. Rozhodně není problém suchá a nekvalitní půda, která je chudá na živiny, nebo městské prostředí. Dokonce h občas můžete najít ve výsadbách kolem rychlostních komunikací.

Právě to, kde roste, do velké míry ovlivňuje zastoupení jednotlivých složek v celé rostlině, proto nelze jednoznačně určit, jak moc jsou všeobecně u tohoto druhu ty či ony vitamíny a minerály zastoupeny. Velké rozdíly jsou dokonce již mezi samotnými odrůdami, kterých je na českém trhu dostupných stále více.

Pokud si chcete na své zahradě vypěstovat vlastní sklizeň, kterou budete mít pěkně pod kontrolou, určitě vyzkoušejte odrůdy jako Sluníčko, Moskevská krasavice, Altajská nebo třeba Leikora. Vždy ovšem pamatujte, že na jednu samčí rostlinu budete potřebovat asi pět rostlin samičích, nejedná se totiž o samosprašný druh.

BR-0423-800

BUTTON-PREDPLATNE

Oranžové zlato plné zdraví

Rakytník má jako celá rostlina neskutečně širokou škálu využití, ačkoli nejvíce nás vždy zajímaly hlavně plody. Ty mají uplatnění v léčitelství, při výrobě přírodní kosmetiky i v oblasti kulinářské. Kdo by se nechtěl léčit, zvyšovat svou imunitu a zároveň si pochutnat? Právě tohle všechno rakytník nabízí.

CO RAKYTNÍK VŠECHNO UMÍ A S ČÍM SI PORADÍ

Účinnost této nenáročné rostliny je neuvěřitelná, a proto se není čemu divit, že nachází čím dál tím větší uplatnění i v moderní léčbě. Plody bohaté na vitamín C se vždy používaly při hypovitaminóze a avitaminóze. Tento „přírodní Celaskon“ navíc dokáže urychlit hojení ran a značně urychluje rekonvalescenci po operacích. Čerstvé, sušené i zamrazené plody se používají jako prevence chřipek a viróz, ale mnohdy po nich saháme i ve chvíli, kdy už nás nějaká ta choroba přepadla. Pak nám pomohou rakytníkové tinktury, sirupy nebo třeba nálevy, ve kterých se rakytník kombinuje i s dalšími léčivkami. Plody jsou dále účinné proti bolesti hlavy, při zánětech močového měchýře, ale bylo dokonce prokázáno, že mají velký vliv i na samotný výkon hodně zatěžovaných osob, jako jsou sportovci, lidé pracující v extrémních podmínkách nebo ti, kdo jsou pod značným stresovým vypětím. Tam všude pomůže rakytník. Po užití plodů se člověk navíc mnohem lépe koncentruje a regenerují se poškozené buňky. Šťáva z plodů se mnohdy používá také při snížené kyselosti žaludečních šťáv, proto je třeba upozornit na to, že při častém užívání plodů nás může potrápit pálení žáhy. S olejem se v praxi můžete setkat také poměrně často nejen v přírodní kosmetice, ale používá se i pro léčebné účely. Zvyšuje totiž odolnost organismu, urychluje růst vlasů a působí jako skvělý minerální a vitamínový doplněk při akutním nedostatku. Z listů se nejčastěji připravují léčivé nálevy účinné například proti rýmě.

Více - sada rakytníkových sirupů

rakytniky

PLODY
Vzhledem k bohatému šlechtění se odrůdy mohou lišit i zbarvením plodů, které se pohybuje od svítivě žluté přes oranžovou až k jasně červené. Mají vysoký podíl karotenoidů, vitamínů skupiny B, vitamín PP, kyselinu listovou, která je důležitá pro syntézu nukleových kyselin a pro správný vývoj plodu během těhotenství, a dále pak provitamín D. Největší oblibu si rakytník získal hlavně kvůli vysokému obsahu vitamínu C, jenž ovšem značně kolísá v závislosti na podmínkách pěstování. Velký rozdíl je například v horských a nížinných oblastech, kde se může jeho obsah lišit až o stovky procent. Vzhledem k nízké stabilitě vitamínu C při vyšších teplotách vás jistě potěší, že u rakytníku se většina tohoto vitamínu zachová i po tepelné úpravě, takže rozhodně neplatí, že jsou džemy a tepelně upravené sirupy z rakytníku pouze „prázdnou“ kyselou hmotou, která neslouží k léčebným účelům. A co za tímto zázrakem stojí? V plodech totiž není zastoupena askorbiáza, která by rozkládala kyselinu askorbovou. Plody dále obsahují ještě biologicky účinné flavonoidy, betain, který chrání buňky před dehydratací, a pěknou zásobu minerálních látek. V plodech najdete kromě vysokého podílu železa, manganu a draslíku také síru, bór, vápník, měď a další minerály.

Rakytníkové plody mají až neuvěřitelné hojivé a regenerační schopnosti. Čerstvě sklizené plody lze rozmačkat a potřít jimi i drobné ranky na pokožce. Vitamín C značně urychlí zaselení rány.


DŽEM, KTERÝ VÁS POSTAVÍ NA NOHY

Receptů na výrobu tohoto džemu najdete určitě mnoho. Pokud s výrobou začínáte, můžete vyzkoušet třeba tento jednoduchý, který zvládne i začátečník. Jeden kilogram zralých rakytníkových plodů omyjte studenou vodou a nechte oschnout. Pak je přepasírujte přes husté síto. V kastrolu přiveďte k varu, přidejte cukr a pět minut povařte za stálého míchání. Pro dochucení lze přidat například vanilkový lusk. Nakonec naplňte do zavařovacích sklenic a pro delší trvanlivost zavařte obvyklým způsobem.

PŘÍSADY:
• 1 kg přepasírovaných zralých plodů
• 1 kg cukru


BYLINNÝ ČAJ S RAKYTNÍKEM PROTI NACHLAZENÍ
Recept slouží na přípravu 1,5l. čaje

Během zimy jistě rádi sáhnete po teplém bylinkovém nálevu, který skvěle chutná a navíc si zachová i velkou část vitamínů a minerálů. Sušené jablko a rakytníkové plody dodají ostatním bylinkám lehký ovocný nádech. Zázvorový oddenek zase svou pálivou chutí příjemně zahřeje.

PŘÍSADY:
• ½ polévkové lžíce sušené meduňky
• ½ polévkové lžíce natě mateřídoušky
• ½ polévkové lžíce květu měsíčku
• ½ polévkové lžíce kořene zázvoru
• ½ polévkové lžíce sušeného jablka
• 1 polévkovou lžíci plodů rakytníku

PŘÍPRAVA:
Byliny zalijeme 1,5 l vroucí vody a necháme deset minut louhovat. Scedíme a popíjíme.


Bylinkami provoněný magazín o domácím pěstování, léčení i zdravém vaření

BUTTON-PREDPLATNE

 

 


KONTAKT, PŘEDPLATNÉ
Tel.: +420 225 985 225
SMS: +420 605 202 115
E-mail: bylinky@send.cz

Bylinky Revue, s.r.o.
Rybná 14, P.O.Box 12, Praha 1