Bylinky pro podporu správné funkce sleziny a slinivky.

 shutterstock_1144769795 kopie

Slezina a slinivka jsou dva veledůležité orgány, bez kterých by se naše tělo těžko obešlo. Proto bychom měli výběrem těch správných bylinek podporovat jejich funkci, a to nejen ve chvíli, kdy máme s některým z orgánů problém, ale i preventivně.

Zdroj: Bylinky Revue

Slezina
Slezina nám z krve odstraňuje nečistoty a vůbec má velký vliv na obranný systém našeho organismu. Vytváří se v ní také důležité protilátky a lymfocyty (typ bílé krvinky), rozkládá staré červené krvinky a tvoří a hromadí se v ní krev. To, že naše slezina není v pořádku, se může projevit například chudokrevností neboli anémii, což je stav, kdy nemáme dostatek červených krvinek. Člověk se cítí neustále unavený, slabý, malátný, a v obličeji bývá často velice bledý. Další z neduhů způsobených nesprávnou funkcí sleziny může být také právě nedostatek protilátek nebo nepříjemné píchání v boku, tzv. kolika. Naštěstí je ale několik bylinek, které nám s tím mohou pomoci.

banner-FB-BR1019-8002

Divizna velkokvětá (Verbascum densiflorum)
Divizna je velice vytrvalá květina, které se daří takřka všude. Tato vysoká květina s veselými žlutými květy se může tyčit na hromadě suti nebo také bez problému vyrašit z pukliny na chodníku. Dříve byla pěstovaná v klášterních zahradách jako ochrana před ďáblem. Známější je spíše svými příznivými účinky na plíce a průdušky, čaj z jejích květů tiší dráždivý kašel, to je však pouze jeden z mnoha jejích léčivých účinků. Podporuje imunitní systém nebo například napomáhá k pravidelné menstruaci, ale má i příznivé účinky na takové orgány jako jsou játra, brzlík a právě slezina. Na čaj potřebujeme sušené květy divizny a pokud se rozhodneme nasbírat si je sami, je třeba dát si pozor na jednu věc. Ve chvíli, kdy na divizně vyraší tobolky se semeny, není radno něco sbírat. Semena divizny jsou totiž prudce jedovatá! 

Smetánka lékařská (Taraxacum officinale)
Pampeliška, jak tuto rostlinu známe všichni líp, je další doslova zlatá léčivá květina. Říká se jí "ženšen západu", má pozitivní vliv na stav celého našeho organismu, nejvíce však ledvin, a zlepšuje funkci jater. Je to skvělá bylinka napročištění organismu a dá se u ní využít snad každá část. Pro podporu funkce sleziny je to však hlavně kořen, který je třeba louhovat 30 minut, anebo se (v pampeliškové sezoně, čili od jara do podzimu) doporučuje sníst buď denně dva čerstvé lístky pampelišky, nebo několik jejích dutých stonků. Chutnat nám to asi dvakrát nebude, ale naší slezině určitě ano!

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)
Kopřiva podporuje látkovou výměnu a má úžasnou schopnost čištění krve, což využijeme
právě ve chvíli, kdy naše slezina nepracuje tak, jak má. Podle výzkumů má také kopřiva pozitivní vliv na krvetvorbu, trpíme-li mírnou chudokrevností, takže popíjením kopřivového čaje určitě své slezině prospějeme. Nejlepší je samozřejmě pít kopřivový čaj čerstvý, ale z přebytečných žahavých rostlinek si můžeme nasušit slušnou zásobu i na zimu.

Více - čaj na podporu imunity s kopřivou

podpora imunity caj

Slinivka
Slinivka břišní, tzv. pankreas, je jedna z největších žláz v našem těle, která má dvě tkáně s rozdílnými funkcemi, a to tkáň produkující hormony a tkáň produkující trávicí šťávy. Produkované hormony se nazývají inzulin a glukagon, a jsou zodpovědné za udržování hladiny cukru v krvi, proto nám při nesprávné funkci slinivky hrozí cukrovka. A co se týče trávicí šťávy, té vyprodukuje až 2 litry denně, a jedná se o výrazně zásaditou trávicí šťávu, která dále pokračuje do dvanácterníku a tam přispívá ke štěpení natrávené potravy. Když je tedy produkce této šťávy nedokonalá, může dojít ke špatnému vlivu na více orgánů v těle jako důsledek neplnohodnotné výživy. Avšak stejně jako u sleziny, i zde si můžeme pomoct, popřípadě předejít takovýmto neduhům, zapátráme-li v herbáři.

Pelyněk pravý (Artemisia absinthium)
Pelyněk se doporučuje při zažívacích potížích, což nám pomůže právě, pokud máme potíže se slinivkou. Tato rostlina se doporučuje nejčastěji při problémech se žlučníkem, ale žlučník, játra a slinivka jsou jakási silná trojka v našem trávicím traktu, takže jejich správné funkci napomáhají stejné či podobné bylinky. Pelyněk je známý svou hořkostí, můžeme ho najít i pod lidovými názvy typu hořký stříbrník či hořký peluň. Naše babičky říkaly: "Co je hořké pro pusu, to je zdravé pro žaludek." A měly pravdu! Pelyněk posiluje žaludek a žlučník, povzbuzuje chuť k jídlu, působí proti nepříjemnému a bolestivému nadýmání a najdeme u něho i antimikrobiální účinky. Čaj se připravuje z natí rostliny a léčivé schopnosti této byliny skvěle doplní například zeměžluč, fenykl, kozlík lékařský či máta peprná.

Fenykl obecný (Foeniculum vulgare)
Léčivé účinky fenyklu jsou obdobné jako u pelyňku - blahodárně působí na náš trávicí trakt a na naše zažívání. Nejvíce se však u něho vyzdvihuje působení proti nadýmání, protože v tomto oboru je fenykl mistrem. Obzvláště jeho plody nás zbaví nepříjemně nafouknutého břicha. A přitom byl v lidových pověrách a vyprávěnkách známý spíše tím, že přinášel štěstí a zaháněl démony a ďábly. Zdalipak to dokáže, to je nám záhadou, ale zahnat větry umí s přehledem!

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum)
I tato rostlina je opředena legendou - Panna Maria prý na útěku před Herodem kojila malého Ježíška a její mléko ji skáplo na list obyčejného bodláku. Ten se cítil tak poctěn, že chtěl, aby se tento znak zachoval navždy, a od té doby mají jeho listy bílé, "mléčné" mramorování. A to tuto květinu na první pohled liší od bodláku. Její léčivé účinky opět příznivě působí na trávicí trakt, je považován za nepřekonatelný přírodní lék při léčbě jaterních onemocnění, a navíc také ulevuje při bolestech hlavy a migrénách a lze ho též využívat jako doprovodný prostředek při léčbě křečových žil. K přípravě čajů a odvarů používáme semena, většinou drcená.

Kmín kořený (Carum carvi)
Většina lidí zná kmín spíše z kuchyně, ale existuje důvod, proč tam je - stejně jako fenykl a pelyněk je to lítý bojovník s nadýmáním, proto se přidává do těžkých jídel a pokrmů způsobujících nadýmání. Zvyšuje totiž snášenlivost zažívacího traktu vůči těmto pokrmům, a k tomu podporuje chuť k jídlu, za což může vysoký obsah éterických olejů v něm obsažených.


Více v Bylinkách. Krásné knížky Bylinky Revue najdete každý měsíc v prodejnách tisku. Anebo si je předplaťte, žádné číslo neminete a ještě výrazně ušetříte.



KONTAKT, PŘEDPLATNÉ
Tel.: +420 225 985 225
SMS: +420 605 202 115
E-mail: bylinky@send.cz

Bylinky Revue, s.r.o.
Rybná 14, P.O.Box 12, Praha 1