Zeleninové šťávy

Společně s námi udělejte jednoduché 100% zeleninové šťávy, které vám dodají nádherně svěží energii!

Řepný všelék

Na červenou řepu nedám dopustit, i když jsem si k ní kvůli vzpomínkám ze školní jídelny hledala cestu opravdu dlouho. Přitom je tak skvělá! Čistí krev, snižuje cholesterol a úžasně hojí akné a ekzémy. Podle mé babičky pak taky skvěle utišuje bolest zubů.

Jelikož řepná šťáva působí jako přírodní projímadlo, je lepší ji odšťavnit spolu s další zeleninou (např. mrkví a řapíkatým celerem). Výborná je také s jablkem, které ji příjemně osladí. Pijte jednu skleničku nejlépe před jídlem.

Okurkový doping krásy

Že je salátová okurka takový doping pro naši krásu, věděly už i naše babičky. Dodnes si pamatuji, jak si ta má dávala okurkové slupky na obličej, aby se její pleť pořádně hydratovala. Tato zelené kráska navíc obsahuje mnoho minerálů, které příznivě ovlivňují kvalitu našich vlasů, nehtů a zubů.

Okurková šťáva je výborná, když ji odšťavníte společně s mrkví. Pokud však nemáte odšťavňovač, udělejte si okurkovou vodu – stačí okurku nakrájet na kolečka a zalít ji vodou. Můžete také přidat kolečko citronu.

Bramborová očista

Už jste někdy pili šťávu ze syrových brambor? Že ne? Tak to určitě vyzkoušejte! Dodá vám totiž mnoho minerálních látek a vitamínu C. Zároveň pořádně pročistí vaše trávicí ústrojí a uleví vám od menstruačních bolestí a migrény.

Narovinu říkám, že její chuť není nijak úžasná, když však k syrové bramboře přidáte jednu mrkev, uděláte si ze šťávy sladkou dobrotu. Pijte jí 250 ml denně.

Elixír mládí

Bílé zelí má od pradávna široké léčebné využití. I samotní alchymisté ho označovali za zázrak přírody a elixír mládí, a to hlavně proto, že obsahuje velký podíl vitaminu E, jenž zpomaluje proces stárnutí. Najdete v něm však i vzácné minerály jako například jod a síru, které ovlivňují koncentraci a bystrost.

Zelí odšťavníme a pijeme jeho šťávu samostatně. Výborná je ale také s karotkou.

Mrkvová kráska

Pamatujete, jak jste jako děti slýchávali, že musíte jíst hodně mrkve, abyste měli dobrý zrak? Ano, tato skvělá kořenová zelenina totiž obsahuje vitamín A, který je pro zdravé oči potřeba. Zároveň skvěle zlepšuje trávení a připravuje pleť na léto, kdy se budeme slunit a opalovat.

Tato šťáva je obzvlášť lahodná v kombinaci s jablkem.

Rajčatové osvěžení

Rajčata miluji hlavně ta domácí, která pěstuje moje maminka. Šťáva z nich je plná vitamínů, minerálů a dalších tělu prospěšných látek, které pozitivně ovlivňují trávení a kvalitu pokožky. Díky svému složení pak působí i antisepticky a detoxikačně a podporuje obranyschopnost organismu. Má také mírné močopudné účinky, což napomáhá odstraňování toxinů, přebytečné vody a soli v těle.

Příprava rajčatové šťávy není vůbec náročná. Omyjeme půl kila rajčat, nakrájíme je na menší kostky a dáme do hrnce. Přidáme 1 malou kávovou lžičku cukru a soli a malé množství kyseliny citrónové. Rajčata pak dusíme, dokud se zcela nerozvaří, poté směs rozmixujeme na hladkou konzistenci a můžeme podávat.

Špenátová mňamka

Co takhle dát si špenát? Obsahuje spoustu vitamínu A a železa, navíc posiluje játra a krevní oběh a pomáhá při hubnutí.

Výroba této raw dobrůtky je úplně jednoduchá – stačí vám k ní dvě hrsti baby špenátu a jedno velké jablko. Před lisováním namočte špenát do studené vody, poté jednotlivé složky střídavě lisujte jednu po druhé.

Celerová bomba

Řapíkatý celer si mě získal nejen svou chutí, ale také vůní! A šťáva z něj je úžasný hydratační nápoj, který vás postaví na nohy. Už odedávna se proto používá jako podpůrný prostředek při revmatismu a zároveň jako iontový nápoj po sportovní zátěži.

A jak si tuto lahodu připravit?

Do odšťavňovače dejte celerovou nať, dvě mrkve, hrst baby špenátu a hrst natě petržele. Uvidíte, jak vás tato bomba rychle probere.