Čekanka obecná Cichorium intybus

ČEKANKA OBECNÁ

Cichorium intybus

Čekanka byla známá jako téměř magická rostlina již ve starověkém Egyptě. Dodávala prý úspěch a krásu. Čekanka totiž čistí krev, játra, slezinu i ledviny. A s tím je spojena i čistota pleti a kůže.

Účinky

Čekanka obecná obsahuje hořčinu intybin, až 20% inulinu, cholin, pektin a velké množství minerálních látek. Používá se kořen, květ i celá nať s květem. Intybin reguluje činnost jater, žlučníku, slinivky břišní a žaludku. Díky vysokému obsahu vlákniny inulinu má čekanka silné detoxikační účinky. Cholin má nezastupitelnou roli v úpravě cholesterolu. Tak působí i proti rozvoji aterosklerózy (ucpávání cév krevními tuky) a s tím souvisejících srdečně-cévních onemocnění (srdečního infarktu, mozkové mrtvice, atd.). Nedostatek cholinu může vést až k rozvoji Alzheimerovy choroby. Díky obsahovým látkám je ideální bylinou na očistu jater, ledvin, sleziny, krve a celkové pročištění organismu

Popis

Je to vytrvalá, částečně srstnatá bylina, která dorůstá do výšky 70-120 cm. Kvete od července do října krásným světle modrým květním úborem. Listy má dvojí, přízemní křídlatě řapíkaté a lodyžní kopinaté a chobotnatě zubaté. Kořen proniká až do hloubky 1,5 metru. Rostlinky je možné nalézt ve volné přírodě poměrně hojně v okolí cest, polí, luk, lesů a strání.

Užívání

Čekanka obecná se používá v lidovém léčitelství do bylinných časů a směsí. Je mírně močopudná a projímavá. Pomáhá při mírných bolestech při ledvinových a žlučových kamenech. Vyplavuje z organismu přebytečnou žluč a při otravách jater působí jako protijed. Zlepšuje chuť k jídlu a podporuje činnost celé trávicí soustavy. Využívá se i v čajových směsích při cukrovce. Kořen čekanky se sbírá v přírodě těžko, a proto se pěstuje cíleně k léčebným potřebám. K užívání sew hodí i čekanková tinktura. Pro průmyslové zpracování se pěstuje čekanka kořenová, z jejíhož kořene se vyrábí náhražka kávy a čekanka listová pro potravinářský průmysl.

Kontraindikace

Není známý žádný vedlejší účinek.

Tip

Čekankový vitamínový salát: Ve stejném poměru smícháme čerstvé mladé listy z čekanky obecné, kopřivy a pampelišky. Nasekáme na drobno a přidáme stejné množství nastrouhaného jablka. Dochutíme medem nebo agave či jiným zdravým sirupem a citronovou šťávou.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení