Čekanka obecná Cichorium intybus

ČEKANKA OBECNÁ

Cichorium intybus

Čekanka byla známá jako téměř magická rostlina již ve starověkém Egyptě. Dodávala prý úspěch a krásu. Čekanka totiž čistí krev, játra, slezinu i ledviny. A s tím je spojena i čistota pleti a kůže.

Účinky

Čekanka obecná obsahuje hořčinu intybin, až 20% inulinu, cholin, pektin a velké množství minerálních látek. Používá se kořen, květ i celá nať s květem. Intybin reguluje činnost jater, žlučníku, slinivky břišní a žaludku. Díky vysokému obsahu vlákniny inulinu má čekanka silné detoxikační účinky. Cholin má nezastupitelnou roli v úpravě cholesterolu. Tak působí i proti rozvoji aterosklerózy (ucpávání cév krevními tuky) a s tím souvisejících srdečně-cévních onemocnění (srdečního infarktu, mozkové mrtvice, atd.). Nedostatek cholinu může vést až k rozvoji Alzheimerovy choroby. Díky obsahovým látkám je ideální bylinou na očistu jater, ledvin, sleziny, krve a celkové pročištění organismu

Popis

Je to vytrvalá, částečně srstnatá bylina, která dorůstá do výšky 70-120 cm. Kvete od července do října krásným světle modrým květním úborem. Listy má dvojí, přízemní křídlatě řapíkaté a lodyžní kopinaté a chobotnatě zubaté. Kořen proniká až do hloubky 1,5 metru. Rostlinky je možné nalézt ve volné přírodě poměrně hojně v okolí cest, polí, luk, lesů a strání.

Užívání

Čekanka obecná se používá v lidovém léčitelství do bylinných časů a směsí. Je mírně močopudná a projímavá. Pomáhá při mírných bolestech při ledvinových a žlučových kamenech. Vyplavuje z organismu přebytečnou žluč a při otravách jater působí jako protijed. Zlepšuje chuť k jídlu a podporuje činnost celé trávicí soustavy. Využívá se i v čajových směsích při cukrovce. Kořen čekanky se sbírá v přírodě těžko, a proto se pěstuje cíleně k léčebným potřebám. K užívání sew hodí i čekanková tinktura. Pro průmyslové zpracování se pěstuje čekanka kořenová, z jejíhož kořene se vyrábí náhražka kávy a čekanka listová pro potravinářský průmysl.

Kontraindikace

Není známý žádný vedlejší účinek.

Tip

Čekankový vitamínový salát: Ve stejném poměru smícháme čerstvé mladé listy z čekanky obecné, kopřivy a pampelišky. Nasekáme na drobno a přidáme stejné množství nastrouhaného jablka. Dochutíme medem nebo agave či jiným zdravým sirupem a citronovou šťávou.